வல்லை

See also: வலை

Tamil

Etymology

From வல் (val) +‎ -ஐ (-ai). Cognate with Kannada ಬಲ್ಲೆ (balle) and Tulu ಬಲ್ಲೆ (balle).

Pronunciation

  • IPA(key): /ʋɐllɐɪ̯/

Noun

வல்லை • (vallai)

  1. extensive thicket, big forest
    Synonyms: காடு (kāṭu), வனம் (vaṉam), அடவி (aṭavi), கா (), பொழில் (poḻil), அரண் (araṇ), புறவு (puṟavu), தில்லம் (tillam), கான் (kāṉ), கடறு (kaṭaṟu), அழுவம் (aḻuvam), கோட்டை (kōṭṭai)
  2. hillock, mound
    Synonyms: குன்று (kuṉṟu), மேடு (mēṭu)
  3. fortress, fort
    Synonyms: அரண் (araṇ), கோட்டை (kōṭṭai)
  4. trouble, pain
    Synonyms: தொல்லை (tollai), இடுக்கண் (iṭukkaṇ), பிரச்சினை (piracciṉai)
  5. circle
    Synonyms: வட்டம் (vaṭṭam), சுழியம் (cuḻiyam)

Declension

ai-stem declension of வல்லை (vallai)
singular plural
nominative
vallai
வல்லைகள்
vallaikaḷ
vocative வல்லையே
vallaiyē
வல்லைகளே
vallaikaḷē
accusative வல்லையை
vallaiyai
வல்லைகளை
vallaikaḷai
dative வல்லைக்கு
vallaikku
வல்லைகளுக்கு
vallaikaḷukku
benefactive வல்லைக்காக
vallaikkāka
வல்லைகளுக்காக
vallaikaḷukkāka
genitive 1 வல்லையுடைய
vallaiyuṭaiya
வல்லைகளுடைய
vallaikaḷuṭaiya
genitive 2 வல்லையின்
vallaiyiṉ
வல்லைகளின்
vallaikaḷiṉ
locative 1 வல்லையில்
vallaiyil
வல்லைகளில்
vallaikaḷil
locative 2 வல்லையிடம்
vallaiyiṭam
வல்லைகளிடம்
vallaikaḷiṭam
sociative 1 வல்லையோடு
vallaiyōṭu
வல்லைகளோடு
vallaikaḷōṭu
sociative 2 வல்லையுடன்
vallaiyuṭaṉ
வல்லைகளுடன்
vallaikaḷuṭaṉ
instrumental வல்லையால்
vallaiyāl
வல்லைகளால்
vallaikaḷāl
ablative வல்லையிலிருந்து
vallaiyiliruntu
வல்லைகளிலிருந்து
vallaikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “வல்லை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press