Tamil
Pronunciation
Etymology 1
From வழங்கு (vaḻaṅku). Compare வழக்கம் (vaḻakkam).
Noun
வழக்கு • (vaḻakku)
- (law) litigation; suit; case
- legal procedure
- Synonym: விவகாரம் (vivakāram)
- justice
- Synonym: நீதி (nīti)
- dispute, controversy
- Synonyms: தகராறு (takarāṟu), வாதம் (vātam)
- (grammar) usage in respect of words in literature and in speech
- dialect; variety (of language)
- customs, manners, ancient practice
- Synonym: பழக்கவழக்கம் (paḻakkavaḻakkam)
- that which is current; in use
- Synonym: புழக்கம் (puḻakkam)
- way, method
- Synonym: நெறி (neṟi)
- bounty, liberality
- Synonym: வண்மை (vaṇmai)
- moving, passing to and fro
- Synonym: இயங்குகை (iyaṅkukai)
Declension
u-stem declension of வழக்கு (vaḻakku)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
vaḻakku
|
வழக்குகள் vaḻakkukaḷ
|
| vocative
|
வழக்கே vaḻakkē
|
வழக்குகளே vaḻakkukaḷē
|
| accusative
|
வழக்கை vaḻakkai
|
வழக்குகளை vaḻakkukaḷai
|
| dative
|
வழக்குக்கு vaḻakkukku
|
வழக்குகளுக்கு vaḻakkukaḷukku
|
| benefactive
|
வழக்குக்காக vaḻakkukkāka
|
வழக்குகளுக்காக vaḻakkukaḷukkāka
|
| genitive 1
|
வழக்குடைய vaḻakkuṭaiya
|
வழக்குகளுடைய vaḻakkukaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
வழக்கின் vaḻakkiṉ
|
வழக்குகளின் vaḻakkukaḷiṉ
|
| locative 1
|
வழக்கில் vaḻakkil
|
வழக்குகளில் vaḻakkukaḷil
|
| locative 2
|
வழக்கிடம் vaḻakkiṭam
|
வழக்குகளிடம் vaḻakkukaḷiṭam
|
| sociative 1
|
வழக்கோடு vaḻakkōṭu
|
வழக்குகளோடு vaḻakkukaḷōṭu
|
| sociative 2
|
வழக்குடன் vaḻakkuṭaṉ
|
வழக்குகளுடன் vaḻakkukaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
வழக்கால் vaḻakkāl
|
வழக்குகளால் vaḻakkukaḷāl
|
| ablative
|
வழக்கிலிருந்து vaḻakkiliruntu
|
வழக்குகளிலிருந்து vaḻakkukaḷiliruntu
|
Derived terms
- வழக்கன் (vaḻakkaṉ)
- வழக்கர் (vaḻakkar)
- வழக்கறி (vaḻakkaṟi)
- வழக்கறிஞன் (vaḻakkaṟiñaṉ)
- வழக்கறிஞர் (vaḻakkaṟiñar)
- வழக்கறு (vaḻakkaṟu)
- வழக்கழிவு (vaḻakkaḻivu)
- வழக்காடி (vaḻakkāṭi)
- வழக்காடு (vaḻakkāṭu)
- வழக்காறு (vaḻakkāṟu)
- வழக்காளி (vaḻakkāḷi)
- வழக்கிடு (vaḻakkiṭu)
- வழக்கியல் (vaḻakkiyal)
- வழக்குக்கேள் (vaḻakkukkēḷ)
- வழக்குத்தீர் (vaḻakkuttīr)
- வழக்குத்தொடர் (vaḻakkuttoṭar)
- வழக்குத்தொடு (vaḻakkuttoṭu)
- வழக்குத்தோல் (vaḻakkuttōl)
- வழக்குப்பேசு (vaḻakkuppēcu)
- வழக்குப்பொருள் (vaḻakkupporuḷ)
- வழக்குரைஞர் (vaḻakkuraiñar)
Etymology 2
Causative of வழங்கு (vaḻaṅku).
Verb
வழக்கு • (vaḻakku) (transitive, rare)
- to cause to go
- Synonyms: செலுத்து (celuttu), போக்கு (pōkku)
Conjugation
Conjugation of வழக்கு (vaḻakku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
வழக்குகிறேன் vaḻakkukiṟēṉ
|
வழக்குகிறாய் vaḻakkukiṟāy
|
வழக்குகிறான் vaḻakkukiṟāṉ
|
வழக்குகிறாள் vaḻakkukiṟāḷ
|
வழக்குகிறார் vaḻakkukiṟār
|
வழக்குகிறது vaḻakkukiṟatu
|
| past
|
வழக்கினேன் vaḻakkiṉēṉ
|
வழக்கினாய் vaḻakkiṉāy
|
வழக்கினான் vaḻakkiṉāṉ
|
வழக்கினாள் vaḻakkiṉāḷ
|
வழக்கினார் vaḻakkiṉār
|
வழக்கியது vaḻakkiyatu
|
| future
|
வழக்குவேன் vaḻakkuvēṉ
|
வழக்குவாய் vaḻakkuvāy
|
வழக்குவான் vaḻakkuvāṉ
|
வழக்குவாள் vaḻakkuvāḷ
|
வழக்குவார் vaḻakkuvār
|
வழக்கும் vaḻakkum
|
| future negative
|
வழக்கமாட்டேன் vaḻakkamāṭṭēṉ
|
வழக்கமாட்டாய் vaḻakkamāṭṭāy
|
வழக்கமாட்டான் vaḻakkamāṭṭāṉ
|
வழக்கமாட்டாள் vaḻakkamāṭṭāḷ
|
வழக்கமாட்டார் vaḻakkamāṭṭār
|
வழக்காது vaḻakkātu
|
| negative
|
வழக்கவில்லை vaḻakkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
வழக்குகிறோம் vaḻakkukiṟōm
|
வழக்குகிறீர்கள் vaḻakkukiṟīrkaḷ
|
வழக்குகிறார்கள் vaḻakkukiṟārkaḷ
|
வழக்குகின்றன vaḻakkukiṉṟaṉa
|
| past
|
வழக்கினோம் vaḻakkiṉōm
|
வழக்கினீர்கள் vaḻakkiṉīrkaḷ
|
வழக்கினார்கள் vaḻakkiṉārkaḷ
|
வழக்கின vaḻakkiṉa
|
| future
|
வழக்குவோம் vaḻakkuvōm
|
வழக்குவீர்கள் vaḻakkuvīrkaḷ
|
வழக்குவார்கள் vaḻakkuvārkaḷ
|
வழக்குவன vaḻakkuvaṉa
|
| future negative
|
வழக்கமாட்டோம் vaḻakkamāṭṭōm
|
வழக்கமாட்டீர்கள் vaḻakkamāṭṭīrkaḷ
|
வழக்கமாட்டார்கள் vaḻakkamāṭṭārkaḷ
|
வழக்கா vaḻakkā
|
| negative
|
வழக்கவில்லை vaḻakkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
vaḻakku
|
வழக்குங்கள் vaḻakkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
வழக்காதே vaḻakkātē
|
வழக்காதீர்கள் vaḻakkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of வழக்கிவிடு (vaḻakkiviṭu)
|
past of வழக்கிவிட்டிரு (vaḻakkiviṭṭiru)
|
future of வழக்கிவிடு (vaḻakkiviṭu)
|
| progressive
|
வழக்கிக்கொண்டிரு vaḻakkikkoṇṭiru
|
| effective
|
வழக்கப்படு vaḻakkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
வழக்க vaḻakka
|
வழக்காமல் இருக்க vaḻakkāmal irukka
|
| potential
|
வழக்கலாம் vaḻakkalām
|
வழக்காமல் இருக்கலாம் vaḻakkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
வழக்கட்டும் vaḻakkaṭṭum
|
வழக்காமல் இருக்கட்டும் vaḻakkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
வழக்குவதால் vaḻakkuvatāl
|
வழக்காததால் vaḻakkātatāl
|
| conditional
|
வழக்கினால் vaḻakkiṉāl
|
வழக்காவிட்டால் vaḻakkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
வழக்கி vaḻakki
|
வழக்காமல் vaḻakkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
வழக்குகிற vaḻakkukiṟa
|
வழக்கிய vaḻakkiya
|
வழக்கும் vaḻakkum
|
வழக்காத vaḻakkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
வழக்குகிறவன் vaḻakkukiṟavaṉ
|
வழக்குகிறவள் vaḻakkukiṟavaḷ
|
வழக்குகிறவர் vaḻakkukiṟavar
|
வழக்குகிறது vaḻakkukiṟatu
|
வழக்குகிறவர்கள் vaḻakkukiṟavarkaḷ
|
வழக்குகிறவை vaḻakkukiṟavai
|
| past
|
வழக்கியவன் vaḻakkiyavaṉ
|
வழக்கியவள் vaḻakkiyavaḷ
|
வழக்கியவர் vaḻakkiyavar
|
வழக்கியது vaḻakkiyatu
|
வழக்கியவர்கள் vaḻakkiyavarkaḷ
|
வழக்கியவை vaḻakkiyavai
|
| future
|
வழக்குபவன் vaḻakkupavaṉ
|
வழக்குபவள் vaḻakkupavaḷ
|
வழக்குபவர் vaḻakkupavar
|
வழக்குவது vaḻakkuvatu
|
வழக்குபவர்கள் vaḻakkupavarkaḷ
|
வழக்குபவை vaḻakkupavai
|
| negative
|
வழக்காதவன் vaḻakkātavaṉ
|
வழக்காதவள் vaḻakkātavaḷ
|
வழக்காதவர் vaḻakkātavar
|
வழக்காதது vaḻakkātatu
|
வழக்காதவர்கள் vaḻakkātavarkaḷ
|
வழக்காதவை vaḻakkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
வழக்குவது vaḻakkuvatu
|
வழக்குதல் vaḻakkutal
|
வழக்கல் vaḻakkal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “வழக்கு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992) “வழக்கு”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]
- University of Madras (1924–1936) “வழக்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press