ஆழ்
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /aːɻ/
Etymology 1
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.) Cognate to Kannada ಆಳ (āḷa) and Malayalam ആഴുക (āḻuka).
Verb
ஆழ் • (āḻ)
- to sink, plunge, dive
- to be absorbed, immersed, overwhelmed
- to fall down
- to enter, pierce
- to be deep
- to suffer
Conjugation
Conjugation of ஆழ் (āḻ)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | ஆழ்கிறேன் āḻkiṟēṉ |
ஆழ்கிறாய் āḻkiṟāy |
ஆழ்கிறான் āḻkiṟāṉ |
ஆழ்கிறாள் āḻkiṟāḷ |
ஆழ்கிறார் āḻkiṟār |
ஆழ்கிறது āḻkiṟatu | |
| past | ஆழ்ந்தேன் āḻntēṉ |
ஆழ்ந்தாய் āḻntāy |
ஆழ்ந்தான் āḻntāṉ |
ஆழ்ந்தாள் āḻntāḷ |
ஆழ்ந்தார் āḻntār |
ஆழ்ந்தது āḻntatu | |
| future | ஆழ்வேன் āḻvēṉ |
ஆழ்வாய் āḻvāy |
ஆழ்வான் āḻvāṉ |
ஆழ்வாள் āḻvāḷ |
ஆழ்வார் āḻvār |
ஆழும் āḻum | |
| future negative | ஆழமாட்டேன் āḻamāṭṭēṉ |
ஆழமாட்டாய் āḻamāṭṭāy |
ஆழமாட்டான் āḻamāṭṭāṉ |
ஆழமாட்டாள் āḻamāṭṭāḷ |
ஆழமாட்டார் āḻamāṭṭār |
ஆழாது āḻātu | |
| negative | ஆழவில்லை āḻavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | ஆழ்கிறோம் āḻkiṟōm |
ஆழ்கிறீர்கள் āḻkiṟīrkaḷ |
ஆழ்கிறார்கள் āḻkiṟārkaḷ |
ஆழ்கின்றன āḻkiṉṟaṉa | |||
| past | ஆழ்ந்தோம் āḻntōm |
ஆழ்ந்தீர்கள் āḻntīrkaḷ |
ஆழ்ந்தார்கள் āḻntārkaḷ |
ஆழ்ந்தன āḻntaṉa | |||
| future | ஆழ்வோம் āḻvōm |
ஆழ்வீர்கள் āḻvīrkaḷ |
ஆழ்வார்கள் āḻvārkaḷ |
ஆழ்வன āḻvaṉa | |||
| future negative | ஆழமாட்டோம் āḻamāṭṭōm |
ஆழமாட்டீர்கள் āḻamāṭṭīrkaḷ |
ஆழமாட்டார்கள் āḻamāṭṭārkaḷ |
ஆழா āḻā | |||
| negative | ஆழவில்லை āḻavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| āḻ |
ஆழுங்கள் āḻuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ஆழாதே āḻātē |
ஆழாதீர்கள் āḻātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of ஆழ்ந்துவிடு (āḻntuviṭu) | past of ஆழ்ந்துவிட்டிரு (āḻntuviṭṭiru) | future of ஆழ்ந்துவிடு (āḻntuviṭu) | |||||
| progressive | ஆழ்ந்துக்கொண்டிரு āḻntukkoṇṭiru | ||||||
| effective | ஆழப்படு āḻappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | ஆழ āḻa |
ஆழாமல் இருக்க āḻāmal irukka | |||||
| potential | ஆழலாம் āḻalām |
ஆழாமல் இருக்கலாம் āḻāmal irukkalām | |||||
| cohortative | ஆழட்டும் āḻaṭṭum |
ஆழாமல் இருக்கட்டும் āḻāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | ஆழ்வதால் āḻvatāl |
ஆழாததால் āḻātatāl | |||||
| conditional | ஆழ்ந்தால் āḻntāl |
ஆழாவிட்டால் āḻāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | ஆழ்ந்து āḻntu |
ஆழாமல் āḻāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| ஆழ்கிற āḻkiṟa |
ஆழ்ந்த āḻnta |
ஆழும் āḻum |
ஆழாத āḻāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | ஆழ்கிறவன் āḻkiṟavaṉ |
ஆழ்கிறவள் āḻkiṟavaḷ |
ஆழ்கிறவர் āḻkiṟavar |
ஆழ்கிறது āḻkiṟatu |
ஆழ்கிறவர்கள் āḻkiṟavarkaḷ |
ஆழ்கிறவை āḻkiṟavai | |
| past | ஆழ்ந்தவன் āḻntavaṉ |
ஆழ்ந்தவள் āḻntavaḷ |
ஆழ்ந்தவர் āḻntavar |
ஆழ்ந்தது āḻntatu |
ஆழ்ந்தவர்கள் āḻntavarkaḷ |
ஆழ்ந்தவை āḻntavai | |
| future | ஆழ்பவன் āḻpavaṉ |
ஆழ்பவள் āḻpavaḷ |
ஆழ்பவர் āḻpavar |
ஆழ்வது āḻvatu |
ஆழ்பவர்கள் āḻpavarkaḷ |
ஆழ்பவை āḻpavai | |
| negative | ஆழாதவன் āḻātavaṉ |
ஆழாதவள் āḻātavaḷ |
ஆழாதவர் āḻātavar |
ஆழாதது āḻātatu |
ஆழாதவர்கள் āḻātavarkaḷ |
ஆழாதவை āḻātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| ஆழ்வது āḻvatu |
ஆழ்தல் āḻtal |
ஆழல் āḻal | |||||
Derived terms
Etymology 2
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
ஆழ் • (āḻ)
Conjugation
Conjugation of ஆழ் (āḻ)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | ஆழ்கிறேன் āḻkiṟēṉ |
ஆழ்கிறாய் āḻkiṟāy |
ஆழ்கிறான் āḻkiṟāṉ |
ஆழ்கிறாள் āḻkiṟāḷ |
ஆழ்கிறார் āḻkiṟār |
ஆழ்கிறது āḻkiṟatu | |
| past | ஆழ்ந்தேன் āḻntēṉ |
ஆழ்ந்தாய் āḻntāy |
ஆழ்ந்தான் āḻntāṉ |
ஆழ்ந்தாள் āḻntāḷ |
ஆழ்ந்தார் āḻntār |
ஆழ்ந்தது āḻntatu | |
| future | ஆழ்வேன் āḻvēṉ |
ஆழ்வாய் āḻvāy |
ஆழ்வான் āḻvāṉ |
ஆழ்வாள் āḻvāḷ |
ஆழ்வார் āḻvār |
ஆழும் āḻum | |
| future negative | ஆழமாட்டேன் āḻamāṭṭēṉ |
ஆழமாட்டாய் āḻamāṭṭāy |
ஆழமாட்டான் āḻamāṭṭāṉ |
ஆழமாட்டாள் āḻamāṭṭāḷ |
ஆழமாட்டார் āḻamāṭṭār |
ஆழாது āḻātu | |
| negative | ஆழவில்லை āḻavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | ஆழ்கிறோம் āḻkiṟōm |
ஆழ்கிறீர்கள் āḻkiṟīrkaḷ |
ஆழ்கிறார்கள் āḻkiṟārkaḷ |
ஆழ்கின்றன āḻkiṉṟaṉa | |||
| past | ஆழ்ந்தோம் āḻntōm |
ஆழ்ந்தீர்கள் āḻntīrkaḷ |
ஆழ்ந்தார்கள் āḻntārkaḷ |
ஆழ்ந்தன āḻntaṉa | |||
| future | ஆழ்வோம் āḻvōm |
ஆழ்வீர்கள் āḻvīrkaḷ |
ஆழ்வார்கள் āḻvārkaḷ |
ஆழ்வன āḻvaṉa | |||
| future negative | ஆழமாட்டோம் āḻamāṭṭōm |
ஆழமாட்டீர்கள் āḻamāṭṭīrkaḷ |
ஆழமாட்டார்கள் āḻamāṭṭārkaḷ |
ஆழா āḻā | |||
| negative | ஆழவில்லை āḻavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| āḻ |
ஆழுங்கள் āḻuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ஆழாதே āḻātē |
ஆழாதீர்கள் āḻātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of ஆழ்ந்துவிடு (āḻntuviṭu) | past of ஆழ்ந்துவிட்டிரு (āḻntuviṭṭiru) | future of ஆழ்ந்துவிடு (āḻntuviṭu) | |||||
| progressive | ஆழ்ந்துக்கொண்டிரு āḻntukkoṇṭiru | ||||||
| effective | ஆழப்படு āḻappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | ஆழ āḻa |
ஆழாமல் இருக்க āḻāmal irukka | |||||
| potential | ஆழலாம் āḻalām |
ஆழாமல் இருக்கலாம் āḻāmal irukkalām | |||||
| cohortative | ஆழட்டும் āḻaṭṭum |
ஆழாமல் இருக்கட்டும் āḻāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | ஆழ்வதால் āḻvatāl |
ஆழாததால் āḻātatāl | |||||
| conditional | ஆழ்ந்தால் āḻntāl |
ஆழாவிட்டால் āḻāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | ஆழ்ந்து āḻntu |
ஆழாமல் āḻāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| ஆழ்கிற āḻkiṟa |
ஆழ்ந்த āḻnta |
ஆழும் āḻum |
ஆழாத āḻāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | ஆழ்கிறவன் āḻkiṟavaṉ |
ஆழ்கிறவள் āḻkiṟavaḷ |
ஆழ்கிறவர் āḻkiṟavar |
ஆழ்கிறது āḻkiṟatu |
ஆழ்கிறவர்கள் āḻkiṟavarkaḷ |
ஆழ்கிறவை āḻkiṟavai | |
| past | ஆழ்ந்தவன் āḻntavaṉ |
ஆழ்ந்தவள் āḻntavaḷ |
ஆழ்ந்தவர் āḻntavar |
ஆழ்ந்தது āḻntatu |
ஆழ்ந்தவர்கள் āḻntavarkaḷ |
ஆழ்ந்தவை āḻntavai | |
| future | ஆழ்பவன் āḻpavaṉ |
ஆழ்பவள் āḻpavaḷ |
ஆழ்பவர் āḻpavar |
ஆழ்வது āḻvatu |
ஆழ்பவர்கள் āḻpavarkaḷ |
ஆழ்பவை āḻpavai | |
| negative | ஆழாதவன் āḻātavaṉ |
ஆழாதவள் āḻātavaḷ |
ஆழாதவர் āḻātavar |
ஆழாதது āḻātatu |
ஆழாதவர்கள் āḻātavarkaḷ |
ஆழாதவை āḻātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| ஆழ்வது āḻvatu |
ஆழ்தல் āḻtal |
ஆழல் āḻal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “ஆழ்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.