இடபம்
Tamil
| மேஷம் (mēṣam) | மிதுனம் (mituṉam) | |
| Tamil Wikipedia has an article about இடபம். | ||
Alternative forms
- ரிஷபம் (riṣapam) — tatsama
Etymology
Borrowed from Sanskrit ऋषभ (ṛṣabha). Compare ரிஷபம் (riṣapam) and Malayalam ഇടവം (iṭavaṁ).
Pronunciation
- IPA(key): /ɪɖɐbɐm/
Noun
இடபம் • (iṭapam) (standard)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | iṭapam |
இடபங்கள் iṭapaṅkaḷ |
| vocative | இடபமே iṭapamē |
இடபங்களே iṭapaṅkaḷē |
| accusative | இடபத்தை iṭapattai |
இடபங்களை iṭapaṅkaḷai |
| dative | இடபத்துக்கு iṭapattukku |
இடபங்களுக்கு iṭapaṅkaḷukku |
| benefactive | இடபத்துக்காக iṭapattukkāka |
இடபங்களுக்காக iṭapaṅkaḷukkāka |
| genitive 1 | இடபத்துடைய iṭapattuṭaiya |
இடபங்களுடைய iṭapaṅkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | இடபத்தின் iṭapattiṉ |
இடபங்களின் iṭapaṅkaḷiṉ |
| locative 1 | இடபத்தில் iṭapattil |
இடபங்களில் iṭapaṅkaḷil |
| locative 2 | இடபத்திடம் iṭapattiṭam |
இடபங்களிடம் iṭapaṅkaḷiṭam |
| sociative 1 | இடபத்தோடு iṭapattōṭu |
இடபங்களோடு iṭapaṅkaḷōṭu |
| sociative 2 | இடபத்துடன் iṭapattuṭaṉ |
இடபங்களுடன் iṭapaṅkaḷuṭaṉ |
| instrumental | இடபத்தால் iṭapattāl |
இடபங்களால் iṭapaṅkaḷāl |
| ablative | இடபத்திலிருந்து iṭapattiliruntu |
இடபங்களிலிருந்து iṭapaṅkaḷiliruntu |
See also
| Zodiac signs in Tamil (layout · text) | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
உதள் (utaḷ), மேஷம் (mēṣam) |
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), ரிஷபம் (riṣapam) |
ஆடவை (āṭavai), மிதுனம் (mituṉam) |
நள்ளி (naḷḷi), கடகம் (kaṭakam) | ||||||||
மடங்கல் (maṭaṅkal), சிம்மம் (cimmam) |
ஆயிழை (āyiḻai), கன்னி (kaṉṉi) |
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ), துலாம் (tulām) |
நளி (naḷi), விருச்சிகம் (viruccikam) | ||||||||
கொடுமரம் (koṭumaram), தனுசு (taṉucu) |
சுறவம் (cuṟavam), மகரம் (makaram) |
குடங்கர் (kuṭaṅkar), கும்பம் (kumpam) |
மயிலை (mayilai), மீனம் (mīṉam) | ||||||||