Tamil
Pronunciation
Etymology 1
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
கூறு • (kūṟu)
- knowledge
- component, part, unit, section, division, classification
- characteristic, feature
- portion, lot, share
- properties, effects
Etymology 2
Compare Malayalam കൂറുക (kūṟuka).
Verb
கூறு • (kūṟu) (Formal Tamil)
- to speak, say, declare, assert
- Synonyms: சொல் (col), என் (eṉ)
- to support
Conjugation
Conjugation of கூறு (kūṟu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கூறுகிறேன் kūṟukiṟēṉ
|
கூறுகிறாய் kūṟukiṟāy
|
கூறுகிறான் kūṟukiṟāṉ
|
கூறுகிறாள் kūṟukiṟāḷ
|
கூறுகிறார் kūṟukiṟār
|
கூறுகிறது kūṟukiṟatu
|
| past
|
கூறினேன் kūṟiṉēṉ
|
கூறினாய் kūṟiṉāy
|
கூறினான் kūṟiṉāṉ
|
கூறினாள் kūṟiṉāḷ
|
கூறினார் kūṟiṉār
|
கூறியது kūṟiyatu
|
| future
|
கூறுவேன் kūṟuvēṉ
|
கூறுவாய் kūṟuvāy
|
கூறுவான் kūṟuvāṉ
|
கூறுவாள் kūṟuvāḷ
|
கூறுவார் kūṟuvār
|
கூறும் kūṟum
|
| future negative
|
கூறமாட்டேன் kūṟamāṭṭēṉ
|
கூறமாட்டாய் kūṟamāṭṭāy
|
கூறமாட்டான் kūṟamāṭṭāṉ
|
கூறமாட்டாள் kūṟamāṭṭāḷ
|
கூறமாட்டார் kūṟamāṭṭār
|
கூறாது kūṟātu
|
| negative
|
கூறவில்லை kūṟavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கூறுகிறோம் kūṟukiṟōm
|
கூறுகிறீர்கள் kūṟukiṟīrkaḷ
|
கூறுகிறார்கள் kūṟukiṟārkaḷ
|
கூறுகின்றன kūṟukiṉṟaṉa
|
| past
|
கூறினோம் kūṟiṉōm
|
கூறினீர்கள் kūṟiṉīrkaḷ
|
கூறினார்கள் kūṟiṉārkaḷ
|
கூறின kūṟiṉa
|
| future
|
கூறுவோம் kūṟuvōm
|
கூறுவீர்கள் kūṟuvīrkaḷ
|
கூறுவார்கள் kūṟuvārkaḷ
|
கூறுவன kūṟuvaṉa
|
| future negative
|
கூறமாட்டோம் kūṟamāṭṭōm
|
கூறமாட்டீர்கள் kūṟamāṭṭīrkaḷ
|
கூறமாட்டார்கள் kūṟamāṭṭārkaḷ
|
கூறா kūṟā
|
| negative
|
கூறவில்லை kūṟavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kūṟu
|
கூறுங்கள் kūṟuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கூறாதே kūṟātē
|
கூறாதீர்கள் kūṟātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கூறிவிடு (kūṟiviṭu)
|
past of கூறிவிட்டிரு (kūṟiviṭṭiru)
|
future of கூறிவிடு (kūṟiviṭu)
|
| progressive
|
கூறிக்கொண்டிரு kūṟikkoṇṭiru
|
| effective
|
கூறப்படு kūṟappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கூற kūṟa
|
கூறாமல் இருக்க kūṟāmal irukka
|
| potential
|
கூறலாம் kūṟalām
|
கூறாமல் இருக்கலாம் kūṟāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கூறட்டும் kūṟaṭṭum
|
கூறாமல் இருக்கட்டும் kūṟāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கூறுவதால் kūṟuvatāl
|
கூறாததால் kūṟātatāl
|
| conditional
|
கூறினால் kūṟiṉāl
|
கூறாவிட்டால் kūṟāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கூறி kūṟi
|
கூறாமல் kūṟāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கூறுகிற kūṟukiṟa
|
கூறிய kūṟiya
|
கூறும் kūṟum
|
கூறாத kūṟāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கூறுகிறவன் kūṟukiṟavaṉ
|
கூறுகிறவள் kūṟukiṟavaḷ
|
கூறுகிறவர் kūṟukiṟavar
|
கூறுகிறது kūṟukiṟatu
|
கூறுகிறவர்கள் kūṟukiṟavarkaḷ
|
கூறுகிறவை kūṟukiṟavai
|
| past
|
கூறியவன் kūṟiyavaṉ
|
கூறியவள் kūṟiyavaḷ
|
கூறியவர் kūṟiyavar
|
கூறியது kūṟiyatu
|
கூறியவர்கள் kūṟiyavarkaḷ
|
கூறியவை kūṟiyavai
|
| future
|
கூறுபவன் kūṟupavaṉ
|
கூறுபவள் kūṟupavaḷ
|
கூறுபவர் kūṟupavar
|
கூறுவது kūṟuvatu
|
கூறுபவர்கள் kūṟupavarkaḷ
|
கூறுபவை kūṟupavai
|
| negative
|
கூறாதவன் kūṟātavaṉ
|
கூறாதவள் kūṟātavaḷ
|
கூறாதவர் kūṟātavar
|
கூறாதது kūṟātatu
|
கூறாதவர்கள் kūṟātavarkaḷ
|
கூறாதவை kūṟātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கூறுவது kūṟuvatu
|
கூறுதல் kūṟutal
|
கூறல் kūṟal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “கூறு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press