சொல்

See also: சோலை

Tamil

Pronunciation

  • Audio:(file)
  • IPA(key): /t͡ɕol/, [sol]

Etymology 1

Cognate with Kannada ಸೊಲ್ಲು (sollu) and Malayalam ചൊല്ലുക (colluka).

Verb

சொல் • (col) (transitive)

  1. to say, speak, tell, utter, mention, express, inform
    Synonyms: see Thesaurus:சொல்
  2. to recite, repeat, quote, relate
  3. to dictate, command
  4. to advise
  5. to criticize
  6. to praise
Conjugation

Etymology 2

From the above verb, inherited from Old Tamil 𑀘𑁴𑀮𑁆 (col). Cognate with Kannada ಸೊಲ್ಲು (sollu) and Malayalam ചൊല്ല് (collŭ).

Noun

சொல் • (col) (plural சொற்கள்)

  1. word, term (the smallest unit of a language)
    Synonyms: மொழி (moḻi), வார்த்தை (vārttai)
  2. saying, speech
    Synonym: பேச்சு (pēccu)
  3. proverb, maxim
    Synonym: பழமொழி (paḻamoḻi)
  4. (grammar) part of speech, of which there are four:
    பெயர்ச்சொல் (peyarccol), வினைச்சொல் (viṉaiccol), இடைச்சொல் (iṭaiccol), உரிச்சொல் (uriccol)
  5. (grammar) words in Tamil language, of four classes:
    இயற்சொல் (iyaṟcol), திசைச்சொல் (ticaiccol), திரிசொல் (tiricol), வடசொல் (vaṭacol)
  6. praise, encomium, panegyric
    Synonym: புகழ் (pukaḻ)
  7. command, direction
    Synonym: கட்டளை (kaṭṭaḷai)
  8. advice
    தந்தைசொல் மிக்க மந்திரமில்லைtantaicol mikka mantiramillai(please add an English translation of this usage example)
  9. declaration, promise, assurance
Declension
l-stem declension of சொல் (col)
singular plural
nominative
col
சொற்கள்
coṟkaḷ
vocative சொல்லே
collē
சொற்களே
coṟkaḷē
accusative சொல்லை
collai
சொற்களை
coṟkaḷai
dative சொல்லுக்கு
collukku
சொற்களுக்கு
coṟkaḷukku
benefactive சொல்லுக்காக
collukkāka
சொற்களுக்காக
coṟkaḷukkāka
genitive 1 சொல்லுடைய
colluṭaiya
சொற்களுடைய
coṟkaḷuṭaiya
genitive 2 சொல்லின்
colliṉ
சொற்களின்
coṟkaḷiṉ
locative 1 சொல்லில்
collil
சொற்களில்
coṟkaḷil
locative 2 சொல்லிடம்
colliṭam
சொற்களிடம்
coṟkaḷiṭam
sociative 1 சொல்லோடு
collōṭu
சொற்களோடு
coṟkaḷōṭu
sociative 2 சொல்லுடன்
colluṭaṉ
சொற்களுடன்
coṟkaḷuṭaṉ
instrumental சொல்லால்
collāl
சொற்களால்
coṟkaḷāl
ablative சொல்லிலிருந்து
colliliruntu
சொற்களிலிருந்து
coṟkaḷiliruntu
Derived terms
  • சொன்ஞானம் (coṉñāṉam)
  • சொன்மடந்தை (coṉmaṭantai)
  • சொன்மாலை (coṉmālai)
  • சொன்மிக்கணி (coṉmikkaṇi)
  • சொற்கட்டு (coṟkaṭṭu)
  • சொற்கா (coṟkā)
  • சொற்குற்றம் (coṟkuṟṟam)
  • சொற்குற்றம்வாய்க்குற்றம் (coṟkuṟṟamvāykkuṟṟam)
  • சொற்கேள் (coṟkēḷ)
  • சொற்சாதுரியம் (coṟcāturiyam)
  • சொற்சிதைவு (coṟcitaivu)
  • சொற்சித்திரம் (coṟcittiram)
  • சொற்சிமிட்டு (coṟcimiṭṭu)
  • சொற்சுவை (coṟcuvai)
  • சொற்செயலி (coṟceyali)
  • சொற்செறிவு (coṟceṟivu)
  • சொற்செலவு (coṟcelavu)
  • சொற்சோதனை (coṟcōtaṉai)
  • சொற்சோர்வு (coṟcōrvu)
  • சொற்பதம் (coṟpatam)
  • சொற்பழி (coṟpaḻi)
  • சொற்பழுத்தவர் (coṟpaḻuttavar)
  • சொற்பாடு (coṟpāṭu)
  • சொற்பின்வருநிலை (coṟpiṉvarunilai)
  • சொற்பிரயோகம் (coṟpirayōkam)
  • சொற்பிழை (coṟpiḻai)
  • சொற்பு (coṟpu)
  • சொற்புத்தி (coṟputti)
  • சொற்புரட்டு (coṟpuraṭṭu)
  • சொற்புள் (coṟpuḷ)
  • சொற்பெருக்கு (coṟperukku)
  • சொற்பொருட்பின்வருநிலை (coṟporuṭpiṉvarunilai)
  • சொற்பொருத்தம் (coṟporuttam)
  • சொற்றல் (coṟṟal)
  • சொற்றாமம் (coṟṟāmam)
  • சொற்றிரிபு (coṟṟiripu)
  • சொற்றிருத்தம் (coṟṟiruttam)
  • சொற்றொடர் (coṟṟoṭar)
  • சொற்றொடர்நிலைச்செய்யுள் (coṟṟoṭarnilaicceyyuḷ)
  • சொலவு (colavu)
  • சொல்தவறு (coltavaṟu)
  • சொல்லணி (collaṇi)
  • சொல்லதிகாரம் (collatikāram)
  • சொல்லறிபுள் (collaṟipuḷ)
  • சொல்லறுதி (collaṟuti)
  • சொல்லற்பாடு (collaṟpāṭu)
  • சொல்லழிம்பு (collaḻimpu)
  • சொல்லழுத்தம் (collaḻuttam)
  • சொல்லாகுபெயர் (collākupeyar)
  • சொல்லாக்கம் (collākkam)
  • சொல்லாடு (collāṭu)
  • சொல்லாட்டி (collāṭṭi)
  • சொல்லாட்டு (collāṭṭu)
  • சொல்லாதசொல் (collātacol)
  • சொல்லானந்தம் (collāṉantam)
  • சொல்லாமற்சொல் (collāmaṟcol)
  • சொல்லாளி (collāḷi)
  • சொல்லாழம் (collāḻam)
  • சொல்லிக்காட்டு (collikkāṭṭu)
  • சொல்லிக்கொடு (collikkoṭu)
  • சொல்லிக்கொள் (collikkoḷ)
  • சொல்லின்பம் (colliṉpam)
  • சொல்லின்முடிவினப்பொருண்முடித்தல் (colliṉmuṭiviṉapporuṇmuṭittal)
  • சொல்லிப்போடு (collippōṭu)
  • சொல்லியனுப்பு (colliyaṉuppu)
  • சொல்லியல் (colliyal)
  • சொல்லிற (colliṟa)
  • சொல்லிலக்கணம் (collilakkaṇam)
  • சொல்லிழுக்கு (colliḻukku)
  • சொல்லிவை (collivai)
  • சொல்லுதவி (collutavi)
  • சொல்லுரிமை (collurimai)
  • சொல்லுருபு (collurupu)
  • சொல்லுறுதி (colluṟuti)
  • சொல்லுவான்குறிப்பு (colluvāṉkuṟippu)
  • சொல்லெச்சம் (colleccam)
  • சொல்லெடுப்பு (colleṭuppu)
  • சொல்லேருழவர் (collēruḻavar)
  • சொல்வகை (colvakai)
  • சொல்வன்மை (colvaṉmai)
  • சொல்வல்லபம் (colvallapam)
  • சொல்வளம் (colvaḷam)
  • சொல்வளர் (colvaḷar)
  • சொல்வழு (colvaḻu)
  • சொல்வார்த்தை (colvārttai)
  • சொல்விளம்பி (colviḷampi)
  • சொல்விழுக்காடு (colviḻukkāṭu)
  • சொல்வென்றி (colveṉṟi)
  • பெயர்ச்சொல் (peyarccol)
  • வினைச்சொல் (viṉaiccol)

Etymology 3

(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Verb

சொல் • (col)

  1. to put away, remove
Conjugation

This verb needs an inflection-table template.

References