Tamil
Etymology
From Proto-Dravidian *moẓV-, cognate with Malayalam മൊഴി (moḻi), മൊഴിയുക (moḻiyuka).
Pronunciation
Verb
மொழி • (moḻi)
- to speak, utter, talk
- Synonym: பேசு (pēcu)
Conjugation
Conjugation of மொழி (moḻi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
மொழிகிறேன் moḻikiṟēṉ
|
மொழிகிறாய் moḻikiṟāy
|
மொழிகிறான் moḻikiṟāṉ
|
மொழிகிறாள் moḻikiṟāḷ
|
மொழிகிறார் moḻikiṟār
|
மொழிகிறது moḻikiṟatu
|
| past
|
மொழிந்தேன் moḻintēṉ
|
மொழிந்தாய் moḻintāy
|
மொழிந்தான் moḻintāṉ
|
மொழிந்தாள் moḻintāḷ
|
மொழிந்தார் moḻintār
|
மொழிந்தது moḻintatu
|
| future
|
மொழிவேன் moḻivēṉ
|
மொழிவாய் moḻivāy
|
மொழிவான் moḻivāṉ
|
மொழிவாள் moḻivāḷ
|
மொழிவார் moḻivār
|
மொழியும் moḻiyum
|
| future negative
|
மொழியமாட்டேன் moḻiyamāṭṭēṉ
|
மொழியமாட்டாய் moḻiyamāṭṭāy
|
மொழியமாட்டான் moḻiyamāṭṭāṉ
|
மொழியமாட்டாள் moḻiyamāṭṭāḷ
|
மொழியமாட்டார் moḻiyamāṭṭār
|
மொழியாது moḻiyātu
|
| negative
|
மொழியவில்லை moḻiyavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
மொழிகிறோம் moḻikiṟōm
|
மொழிகிறீர்கள் moḻikiṟīrkaḷ
|
மொழிகிறார்கள் moḻikiṟārkaḷ
|
மொழிகின்றன moḻikiṉṟaṉa
|
| past
|
மொழிந்தோம் moḻintōm
|
மொழிந்தீர்கள் moḻintīrkaḷ
|
மொழிந்தார்கள் moḻintārkaḷ
|
மொழிந்தன moḻintaṉa
|
| future
|
மொழிவோம் moḻivōm
|
மொழிவீர்கள் moḻivīrkaḷ
|
மொழிவார்கள் moḻivārkaḷ
|
மொழிவன moḻivaṉa
|
| future negative
|
மொழியமாட்டோம் moḻiyamāṭṭōm
|
மொழியமாட்டீர்கள் moḻiyamāṭṭīrkaḷ
|
மொழியமாட்டார்கள் moḻiyamāṭṭārkaḷ
|
மொழியா moḻiyā
|
| negative
|
மொழியவில்லை moḻiyavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
moḻi
|
மொழியுங்கள் moḻiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
மொழியாதே moḻiyātē
|
மொழியாதீர்கள் moḻiyātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of மொழிந்துவிடு (moḻintuviṭu)
|
past of மொழிந்துவிட்டிரு (moḻintuviṭṭiru)
|
future of மொழிந்துவிடு (moḻintuviṭu)
|
| progressive
|
மொழிந்துக்கொண்டிரு moḻintukkoṇṭiru
|
| effective
|
மொழியப்படு moḻiyappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
மொழிய moḻiya
|
மொழியாமல் இருக்க moḻiyāmal irukka
|
| potential
|
மொழியலாம் moḻiyalām
|
மொழியாமல் இருக்கலாம் moḻiyāmal irukkalām
|
| cohortative
|
மொழியட்டும் moḻiyaṭṭum
|
மொழியாமல் இருக்கட்டும் moḻiyāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
மொழிவதால் moḻivatāl
|
மொழியாததால் moḻiyātatāl
|
| conditional
|
மொழிந்தால் moḻintāl
|
மொழியாவிட்டால் moḻiyāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
மொழிந்து moḻintu
|
மொழியாமல் moḻiyāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
மொழிகிற moḻikiṟa
|
மொழிந்த moḻinta
|
மொழியும் moḻiyum
|
மொழியாத moḻiyāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
மொழிகிறவன் moḻikiṟavaṉ
|
மொழிகிறவள் moḻikiṟavaḷ
|
மொழிகிறவர் moḻikiṟavar
|
மொழிகிறது moḻikiṟatu
|
மொழிகிறவர்கள் moḻikiṟavarkaḷ
|
மொழிகிறவை moḻikiṟavai
|
| past
|
மொழிந்தவன் moḻintavaṉ
|
மொழிந்தவள் moḻintavaḷ
|
மொழிந்தவர் moḻintavar
|
மொழிந்தது moḻintatu
|
மொழிந்தவர்கள் moḻintavarkaḷ
|
மொழிந்தவை moḻintavai
|
| future
|
மொழிபவன் moḻipavaṉ
|
மொழிபவள் moḻipavaḷ
|
மொழிபவர் moḻipavar
|
மொழிவது moḻivatu
|
மொழிபவர்கள் moḻipavarkaḷ
|
மொழிபவை moḻipavai
|
| negative
|
மொழியாதவன் moḻiyātavaṉ
|
மொழியாதவள் moḻiyātavaḷ
|
மொழியாதவர் moḻiyātavar
|
மொழியாதது moḻiyātatu
|
மொழியாதவர்கள் moḻiyātavarkaḷ
|
மொழியாதவை moḻiyātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
மொழிவது moḻivatu
|
மொழிதல் moḻital
|
மொழியல் moḻiyal
|
Noun
மொழி • (moḻi)
- language
- Synonyms: பாசை (pācai), நொடி (noṭi)
- word
- Synonyms: சொல் (col), நொடி (noṭi), வார்த்தை (vārttai)
- instruction
- Synonym: குறிப்பு (kuṟippu)
- speech
- Synonyms: உரை (urai), பேச்சு (pēccu)
Declension
i-stem declension of மொழி (moḻi)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
moḻi
|
மொழிகள் moḻikaḷ
|
| vocative
|
மொழியே moḻiyē
|
மொழிகளே moḻikaḷē
|
| accusative
|
மொழியை moḻiyai
|
மொழிகளை moḻikaḷai
|
| dative
|
மொழிக்கு moḻikku
|
மொழிகளுக்கு moḻikaḷukku
|
| benefactive
|
மொழிக்காக moḻikkāka
|
மொழிகளுக்காக moḻikaḷukkāka
|
| genitive 1
|
மொழியுடைய moḻiyuṭaiya
|
மொழிகளுடைய moḻikaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
மொழியின் moḻiyiṉ
|
மொழிகளின் moḻikaḷiṉ
|
| locative 1
|
மொழியில் moḻiyil
|
மொழிகளில் moḻikaḷil
|
| locative 2
|
மொழியிடம் moḻiyiṭam
|
மொழிகளிடம் moḻikaḷiṭam
|
| sociative 1
|
மொழியோடு moḻiyōṭu
|
மொழிகளோடு moḻikaḷōṭu
|
| sociative 2
|
மொழியுடன் moḻiyuṭaṉ
|
மொழிகளுடன் moḻikaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
மொழியால் moḻiyāl
|
மொழிகளால் moḻikaḷāl
|
| ablative
|
மொழியிலிருந்து moḻiyiliruntu
|
மொழிகளிலிருந்து moḻikaḷiliruntu
|
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “மொழி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- Johann Philipp Fabricius (1972) “மொழி”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House