Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *pokVẓ.[1] Cognate with Old Kannada ಪುಗೞ್ (pugaḻ), Telugu పొగడు (pogaḍu), Tulu ಪುಗರ (pugara) and Malayalam പുകൾ (pukaḷ).
Pronunciation
Noun
புகழ் • (pukaḻ)
- praise, panegyric, eulogy
- Synonyms: பாராட்டு (pārāṭṭu), மரியாதை (mariyātai)
- fame, reputation, glory, celebrity
- Synonyms: பெயர் (peyar), கீர்த்தி (kīrtti), பிரசித்தி (piracitti), சீர் (cīr)
- famous deed, exploit
Declension
Declension of புகழ் (pukaḻ) (singular only)
|
singular
|
plural
|
nominative
|
pukaḻ
|
-
|
vocative
|
புகழே pukaḻē
|
-
|
accusative
|
புகழை pukaḻai
|
-
|
dative
|
புகழுக்கு pukaḻukku
|
-
|
benefactive
|
புகழுக்காக pukaḻukkāka
|
-
|
genitive 1
|
புகழுடைய pukaḻuṭaiya
|
-
|
genitive 2
|
புகழின் pukaḻiṉ
|
-
|
locative 1
|
புகழில் pukaḻil
|
-
|
locative 2
|
புகழிடம் pukaḻiṭam
|
-
|
sociative 1
|
புகழோடு pukaḻōṭu
|
-
|
sociative 2
|
புகழுடன் pukaḻuṭaṉ
|
-
|
instrumental
|
புகழால் pukaḻāl
|
-
|
ablative
|
புகழிலிருந்து pukaḻiliruntu
|
-
|
Derived terms
- புகழாப்புகழ்ச்சி (pukaḻāppukaḻcci)
- புகழாளன் (pukaḻāḷaṉ)
- புகழாவாகை (pukaḻāvākai)
- புகழேந்தி (pukaḻēnti)
- புகழ்கூறல் (pukaḻkūṟal)
- புகழ்ச்சி (pukaḻcci)
- புகழ்ச்சிமாலை (pukaḻccimālai)
- புகழ்ச்சோழநாயனார் (pukaḻccōḻanāyaṉār)
- புகழ்தலுவமை (pukaḻtaluvamai)
- புகழ்தல் (pukaḻtal)
- புகழ்த்துணைநாயனார் (pukaḻttuṇaināyaṉār)
- புகழ்பொருளுவமையணி (pukaḻporuḷuvamaiyaṇi)
- புகழ்பொருள் (pukaḻporuḷ)
- புகழ்மகள் (pukaḻmakaḷ)
- புகழ்மாலை (pukaḻmālai)
- புகழ்மை (pukaḻmai)
- புகழ்வதினிகழ்தல் (pukaḻvatiṉikaḻtal)
- புகழ்வீசுசந்திரன் (pukaḻvīcucantiraṉ)
- புகழ்வு (pukaḻvu)
- புகழ்வோர் (pukaḻvōr)
Verb
புகழ் • (pukaḻ)
- (transitive) to praise, extol
- to applaud
Conjugation
Conjugation of புகழ் (pukaḻ)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
புகழ்கிறேன் pukaḻkiṟēṉ
|
புகழ்கிறாய் pukaḻkiṟāy
|
புகழ்கிறான் pukaḻkiṟāṉ
|
புகழ்கிறாள் pukaḻkiṟāḷ
|
புகழ்கிறார் pukaḻkiṟār
|
புகழ்கிறது pukaḻkiṟatu
|
past
|
புகழ்ந்தேன் pukaḻntēṉ
|
புகழ்ந்தாய் pukaḻntāy
|
புகழ்ந்தான் pukaḻntāṉ
|
புகழ்ந்தாள் pukaḻntāḷ
|
புகழ்ந்தார் pukaḻntār
|
புகழ்ந்தது pukaḻntatu
|
future
|
புகழ்வேன் pukaḻvēṉ
|
புகழ்வாய் pukaḻvāy
|
புகழ்வான் pukaḻvāṉ
|
புகழ்வாள் pukaḻvāḷ
|
புகழ்வார் pukaḻvār
|
புகழும் pukaḻum
|
future negative
|
புகழமாட்டேன் pukaḻamāṭṭēṉ
|
புகழமாட்டாய் pukaḻamāṭṭāy
|
புகழமாட்டான் pukaḻamāṭṭāṉ
|
புகழமாட்டாள் pukaḻamāṭṭāḷ
|
புகழமாட்டார் pukaḻamāṭṭār
|
புகழாது pukaḻātu
|
negative
|
புகழவில்லை pukaḻavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
புகழ்கிறோம் pukaḻkiṟōm
|
புகழ்கிறீர்கள் pukaḻkiṟīrkaḷ
|
புகழ்கிறார்கள் pukaḻkiṟārkaḷ
|
புகழ்கின்றன pukaḻkiṉṟaṉa
|
past
|
புகழ்ந்தோம் pukaḻntōm
|
புகழ்ந்தீர்கள் pukaḻntīrkaḷ
|
புகழ்ந்தார்கள் pukaḻntārkaḷ
|
புகழ்ந்தன pukaḻntaṉa
|
future
|
புகழ்வோம் pukaḻvōm
|
புகழ்வீர்கள் pukaḻvīrkaḷ
|
புகழ்வார்கள் pukaḻvārkaḷ
|
புகழ்வன pukaḻvaṉa
|
future negative
|
புகழமாட்டோம் pukaḻamāṭṭōm
|
புகழமாட்டீர்கள் pukaḻamāṭṭīrkaḷ
|
புகழமாட்டார்கள் pukaḻamāṭṭārkaḷ
|
புகழா pukaḻā
|
negative
|
புகழவில்லை pukaḻavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
pukaḻ
|
புகழுங்கள் pukaḻuṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
புகழாதே pukaḻātē
|
புகழாதீர்கள் pukaḻātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of புகழ்ந்துவிடு (pukaḻntuviṭu)
|
past of புகழ்ந்துவிட்டிரு (pukaḻntuviṭṭiru)
|
future of புகழ்ந்துவிடு (pukaḻntuviṭu)
|
progressive
|
புகழ்ந்துக்கொண்டிரு pukaḻntukkoṇṭiru
|
effective
|
புகழப்படு pukaḻappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
புகழ pukaḻa
|
புகழாமல் இருக்க pukaḻāmal irukka
|
potential
|
புகழலாம் pukaḻalām
|
புகழாமல் இருக்கலாம் pukaḻāmal irukkalām
|
cohortative
|
புகழட்டும் pukaḻaṭṭum
|
புகழாமல் இருக்கட்டும் pukaḻāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
புகழ்வதால் pukaḻvatāl
|
புகழாததால் pukaḻātatāl
|
conditional
|
புகழ்ந்தால் pukaḻntāl
|
புகழாவிட்டால் pukaḻāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
புகழ்ந்து pukaḻntu
|
புகழாமல் pukaḻāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
புகழ்கிற pukaḻkiṟa
|
புகழ்ந்த pukaḻnta
|
புகழும் pukaḻum
|
புகழாத pukaḻāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
புகழ்கிறவன் pukaḻkiṟavaṉ
|
புகழ்கிறவள் pukaḻkiṟavaḷ
|
புகழ்கிறவர் pukaḻkiṟavar
|
புகழ்கிறது pukaḻkiṟatu
|
புகழ்கிறவர்கள் pukaḻkiṟavarkaḷ
|
புகழ்கிறவை pukaḻkiṟavai
|
past
|
புகழ்ந்தவன் pukaḻntavaṉ
|
புகழ்ந்தவள் pukaḻntavaḷ
|
புகழ்ந்தவர் pukaḻntavar
|
புகழ்ந்தது pukaḻntatu
|
புகழ்ந்தவர்கள் pukaḻntavarkaḷ
|
புகழ்ந்தவை pukaḻntavai
|
future
|
புகழ்பவன் pukaḻpavaṉ
|
புகழ்பவள் pukaḻpavaḷ
|
புகழ்பவர் pukaḻpavar
|
புகழ்வது pukaḻvatu
|
புகழ்பவர்கள் pukaḻpavarkaḷ
|
புகழ்பவை pukaḻpavai
|
negative
|
புகழாதவன் pukaḻātavaṉ
|
புகழாதவள் pukaḻātavaḷ
|
புகழாதவர் pukaḻātavar
|
புகழாதது pukaḻātatu
|
புகழாதவர்கள் pukaḻātavarkaḷ
|
புகழாதவை pukaḻātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
புகழ்வது pukaḻvatu
|
புகழ்தல் pukaḻtal
|
புகழல் pukaḻal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “புகழ்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press