கோபி
Tamil
Etymology
Back-formation from கோபம் (kōpam, “anger”), from Sanskrit कोप (kopa, “anger, rage, ire”).
Pronunciation
- IPA(key): /koːbi/
Verb
கோபி • (kōpi) (intransitive)
Conjugation
Conjugation of கோபி (kōpi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | கோபிக்கிறேன் kōpikkiṟēṉ |
கோபிக்கிறாய் kōpikkiṟāy |
கோபிக்கிறான் kōpikkiṟāṉ |
கோபிக்கிறாள் kōpikkiṟāḷ |
கோபிக்கிறார் kōpikkiṟār |
கோபிக்கிறது kōpikkiṟatu | |
| past | கோபித்தேன் kōpittēṉ |
கோபித்தாய் kōpittāy |
கோபித்தான் kōpittāṉ |
கோபித்தாள் kōpittāḷ |
கோபித்தார் kōpittār |
கோபித்தது kōpittatu | |
| future | கோபிப்பேன் kōpippēṉ |
கோபிப்பாய் kōpippāy |
கோபிப்பான் kōpippāṉ |
கோபிப்பாள் kōpippāḷ |
கோபிப்பார் kōpippār |
கோபிக்கும் kōpikkum | |
| future negative | கோபிக்கமாட்டேன் kōpikkamāṭṭēṉ |
கோபிக்கமாட்டாய் kōpikkamāṭṭāy |
கோபிக்கமாட்டான் kōpikkamāṭṭāṉ |
கோபிக்கமாட்டாள் kōpikkamāṭṭāḷ |
கோபிக்கமாட்டார் kōpikkamāṭṭār |
கோபிக்காது kōpikkātu | |
| negative | கோபிக்கவில்லை kōpikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | கோபிக்கிறோம் kōpikkiṟōm |
கோபிக்கிறீர்கள் kōpikkiṟīrkaḷ |
கோபிக்கிறார்கள் kōpikkiṟārkaḷ |
கோபிக்கின்றன kōpikkiṉṟaṉa | |||
| past | கோபித்தோம் kōpittōm |
கோபித்தீர்கள் kōpittīrkaḷ |
கோபித்தார்கள் kōpittārkaḷ |
கோபித்தன kōpittaṉa | |||
| future | கோபிப்போம் kōpippōm |
கோபிப்பீர்கள் kōpippīrkaḷ |
கோபிப்பார்கள் kōpippārkaḷ |
கோபிப்பன kōpippaṉa | |||
| future negative | கோபிக்கமாட்டோம் kōpikkamāṭṭōm |
கோபிக்கமாட்டீர்கள் kōpikkamāṭṭīrkaḷ |
கோபிக்கமாட்டார்கள் kōpikkamāṭṭārkaḷ |
கோபிக்கா kōpikkā | |||
| negative | கோபிக்கவில்லை kōpikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| kōpi |
கோபியுங்கள் kōpiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| கோபிக்காதே kōpikkātē |
கோபிக்காதீர்கள் kōpikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of கோபித்துவிடு (kōpittuviṭu) | past of கோபித்துவிட்டிரு (kōpittuviṭṭiru) | future of கோபித்துவிடு (kōpittuviṭu) | |||||
| progressive | கோபித்துக்கொண்டிரு kōpittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | கோபிக்கப்படு kōpikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | கோபிக்க kōpikka |
கோபிக்காமல் இருக்க kōpikkāmal irukka | |||||
| potential | கோபிக்கலாம் kōpikkalām |
கோபிக்காமல் இருக்கலாம் kōpikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | கோபிக்கட்டும் kōpikkaṭṭum |
கோபிக்காமல் இருக்கட்டும் kōpikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | கோபிப்பதால் kōpippatāl |
கோபிக்காததால் kōpikkātatāl | |||||
| conditional | கோபித்தால் kōpittāl |
கோபிக்காவிட்டால் kōpikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | கோபித்து kōpittu |
கோபிக்காமல் kōpikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| கோபிக்கிற kōpikkiṟa |
கோபித்த kōpitta |
கோபிக்கும் kōpikkum |
கோபிக்காத kōpikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | கோபிக்கிறவன் kōpikkiṟavaṉ |
கோபிக்கிறவள் kōpikkiṟavaḷ |
கோபிக்கிறவர் kōpikkiṟavar |
கோபிக்கிறது kōpikkiṟatu |
கோபிக்கிறவர்கள் kōpikkiṟavarkaḷ |
கோபிக்கிறவை kōpikkiṟavai | |
| past | கோபித்தவன் kōpittavaṉ |
கோபித்தவள் kōpittavaḷ |
கோபித்தவர் kōpittavar |
கோபித்தது kōpittatu |
கோபித்தவர்கள் kōpittavarkaḷ |
கோபித்தவை kōpittavai | |
| future | கோபிப்பவன் kōpippavaṉ |
கோபிப்பவள் kōpippavaḷ |
கோபிப்பவர் kōpippavar |
கோபிப்பது kōpippatu |
கோபிப்பவர்கள் kōpippavarkaḷ |
கோபிப்பவை kōpippavai | |
| negative | கோபிக்காதவன் kōpikkātavaṉ |
கோபிக்காதவள் kōpikkātavaḷ |
கோபிக்காதவர் kōpikkātavar |
கோபிக்காதது kōpikkātatu |
கோபிக்காதவர்கள் kōpikkātavarkaḷ |
கோபிக்காதவை kōpikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| கோபிப்பது kōpippatu |
கோபித்தல் kōpittal |
கோபிக்கல் kōpikkal | |||||
Synonyms
- வெறு (veṟu)
References
- University of Madras (1924–1936) “கோபி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.