Tamil
Etymology
Inherited from Old Tamil 𑀘𑀺𑀮𑀫𑁆𑀧𑀼 (cilampu). Cognate to Malayalam ചിലമ്പ് (cilampŭ).
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕilambɯ/, [silambɯ]
Verb
சிலம்பு • (cilampu)
- to sound, make a tinkling noise
- Synonym: ஒலி (oli)
- to echo, ring, resound
- Synonym: எதிரொலி (etiroli)
Conjugation
Conjugation of சிலம்பு (cilampu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சிலம்புகிறேன் cilampukiṟēṉ
|
சிலம்புகிறாய் cilampukiṟāy
|
சிலம்புகிறான் cilampukiṟāṉ
|
சிலம்புகிறாள் cilampukiṟāḷ
|
சிலம்புகிறார் cilampukiṟār
|
சிலம்புகிறது cilampukiṟatu
|
| past
|
சிலம்பினேன் cilampiṉēṉ
|
சிலம்பினாய் cilampiṉāy
|
சிலம்பினான் cilampiṉāṉ
|
சிலம்பினாள் cilampiṉāḷ
|
சிலம்பினார் cilampiṉār
|
சிலம்பியது cilampiyatu
|
| future
|
சிலம்புவேன் cilampuvēṉ
|
சிலம்புவாய் cilampuvāy
|
சிலம்புவான் cilampuvāṉ
|
சிலம்புவாள் cilampuvāḷ
|
சிலம்புவார் cilampuvār
|
சிலம்பும் cilampum
|
| future negative
|
சிலம்பமாட்டேன் cilampamāṭṭēṉ
|
சிலம்பமாட்டாய் cilampamāṭṭāy
|
சிலம்பமாட்டான் cilampamāṭṭāṉ
|
சிலம்பமாட்டாள் cilampamāṭṭāḷ
|
சிலம்பமாட்டார் cilampamāṭṭār
|
சிலம்பாது cilampātu
|
| negative
|
சிலம்பவில்லை cilampavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சிலம்புகிறோம் cilampukiṟōm
|
சிலம்புகிறீர்கள் cilampukiṟīrkaḷ
|
சிலம்புகிறார்கள் cilampukiṟārkaḷ
|
சிலம்புகின்றன cilampukiṉṟaṉa
|
| past
|
சிலம்பினோம் cilampiṉōm
|
சிலம்பினீர்கள் cilampiṉīrkaḷ
|
சிலம்பினார்கள் cilampiṉārkaḷ
|
சிலம்பின cilampiṉa
|
| future
|
சிலம்புவோம் cilampuvōm
|
சிலம்புவீர்கள் cilampuvīrkaḷ
|
சிலம்புவார்கள் cilampuvārkaḷ
|
சிலம்புவன cilampuvaṉa
|
| future negative
|
சிலம்பமாட்டோம் cilampamāṭṭōm
|
சிலம்பமாட்டீர்கள் cilampamāṭṭīrkaḷ
|
சிலம்பமாட்டார்கள் cilampamāṭṭārkaḷ
|
சிலம்பா cilampā
|
| negative
|
சிலம்பவில்லை cilampavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cilampu
|
சிலம்புங்கள் cilampuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சிலம்பாதே cilampātē
|
சிலம்பாதீர்கள் cilampātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சிலம்பிவிடு (cilampiviṭu)
|
past of சிலம்பிவிட்டிரு (cilampiviṭṭiru)
|
future of சிலம்பிவிடு (cilampiviṭu)
|
| progressive
|
சிலம்பிக்கொண்டிரு cilampikkoṇṭiru
|
| effective
|
சிலம்பப்படு cilampappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சிலம்ப cilampa
|
சிலம்பாமல் இருக்க cilampāmal irukka
|
| potential
|
சிலம்பலாம் cilampalām
|
சிலம்பாமல் இருக்கலாம் cilampāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சிலம்பட்டும் cilampaṭṭum
|
சிலம்பாமல் இருக்கட்டும் cilampāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சிலம்புவதால் cilampuvatāl
|
சிலம்பாததால் cilampātatāl
|
| conditional
|
சிலம்பினால் cilampiṉāl
|
சிலம்பாவிட்டால் cilampāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சிலம்பி cilampi
|
சிலம்பாமல் cilampāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சிலம்புகிற cilampukiṟa
|
சிலம்பிய cilampiya
|
சிலம்பும் cilampum
|
சிலம்பாத cilampāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சிலம்புகிறவன் cilampukiṟavaṉ
|
சிலம்புகிறவள் cilampukiṟavaḷ
|
சிலம்புகிறவர் cilampukiṟavar
|
சிலம்புகிறது cilampukiṟatu
|
சிலம்புகிறவர்கள் cilampukiṟavarkaḷ
|
சிலம்புகிறவை cilampukiṟavai
|
| past
|
சிலம்பியவன் cilampiyavaṉ
|
சிலம்பியவள் cilampiyavaḷ
|
சிலம்பியவர் cilampiyavar
|
சிலம்பியது cilampiyatu
|
சிலம்பியவர்கள் cilampiyavarkaḷ
|
சிலம்பியவை cilampiyavai
|
| future
|
சிலம்புபவன் cilampupavaṉ
|
சிலம்புபவள் cilampupavaḷ
|
சிலம்புபவர் cilampupavar
|
சிலம்புவது cilampuvatu
|
சிலம்புபவர்கள் cilampupavarkaḷ
|
சிலம்புபவை cilampupavai
|
| negative
|
சிலம்பாதவன் cilampātavaṉ
|
சிலம்பாதவள் cilampātavaḷ
|
சிலம்பாதவர் cilampātavar
|
சிலம்பாதது cilampātatu
|
சிலம்பாதவர்கள் cilampātavarkaḷ
|
சிலம்பாதவை cilampātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சிலம்புவது cilampuvatu
|
சிலம்புதல் cilamputal
|
சிலம்பல் cilampal
|
Noun
சிலம்பு • (cilampu)
- sound, noise, resonance, buzz
- Synonym: ஒலி (oli)
- anklet
- mountain
- Synonym: மலை (malai)
- mountain slope
- cavern
- Synonym: குகை (kukai)
Declension
u-stem declension of சிலம்பு (cilampu)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cilampu
|
சிலம்புகள் cilampukaḷ
|
| vocative
|
சிலம்பே cilampē
|
சிலம்புகளே cilampukaḷē
|
| accusative
|
சிலம்பை cilampai
|
சிலம்புகளை cilampukaḷai
|
| dative
|
சிலம்புக்கு cilampukku
|
சிலம்புகளுக்கு cilampukaḷukku
|
| benefactive
|
சிலம்புக்காக cilampukkāka
|
சிலம்புகளுக்காக cilampukaḷukkāka
|
| genitive 1
|
சிலம்புடைய cilampuṭaiya
|
சிலம்புகளுடைய cilampukaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
சிலம்பின் cilampiṉ
|
சிலம்புகளின் cilampukaḷiṉ
|
| locative 1
|
சிலம்பில் cilampil
|
சிலம்புகளில் cilampukaḷil
|
| locative 2
|
சிலம்பிடம் cilampiṭam
|
சிலம்புகளிடம் cilampukaḷiṭam
|
| sociative 1
|
சிலம்போடு cilampōṭu
|
சிலம்புகளோடு cilampukaḷōṭu
|
| sociative 2
|
சிலம்புடன் cilampuṭaṉ
|
சிலம்புகளுடன் cilampukaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
சிலம்பால் cilampāl
|
சிலம்புகளால் cilampukaḷāl
|
| ablative
|
சிலம்பிலிருந்து cilampiliruntu
|
சிலம்புகளிலிருந்து cilampukaḷiliruntu
|