பிரி
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /pɪɾɪ/, [pɪɾi]
Etymology 1
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
பிரி • (piri)
- (intransitive) to separate, become separated
- to be understood
- to be analyzed or decomposed
- to be ripped, broken or twisted
- to disagree
Conjugation
Conjugation of பிரி (piri)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | பிரிகிறேன் pirikiṟēṉ |
பிரிகிறாய் pirikiṟāy |
பிரிகிறான் pirikiṟāṉ |
பிரிகிறாள் pirikiṟāḷ |
பிரிகிறார் pirikiṟār |
பிரிகிறது pirikiṟatu | |
past | பிரிந்தேன் pirintēṉ |
பிரிந்தாய் pirintāy |
பிரிந்தான் pirintāṉ |
பிரிந்தாள் pirintāḷ |
பிரிந்தார் pirintār |
பிரிந்தது pirintatu | |
future | பிரிவேன் pirivēṉ |
பிரிவாய் pirivāy |
பிரிவான் pirivāṉ |
பிரிவாள் pirivāḷ |
பிரிவார் pirivār |
பிரியும் piriyum | |
future negative | பிரியமாட்டேன் piriyamāṭṭēṉ |
பிரியமாட்டாய் piriyamāṭṭāy |
பிரியமாட்டான் piriyamāṭṭāṉ |
பிரியமாட்டாள் piriyamāṭṭāḷ |
பிரியமாட்டார் piriyamāṭṭār |
பிரியாது piriyātu | |
negative | பிரியவில்லை piriyavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | பிரிகிறோம் pirikiṟōm |
பிரிகிறீர்கள் pirikiṟīrkaḷ |
பிரிகிறார்கள் pirikiṟārkaḷ |
பிரிகின்றன pirikiṉṟaṉa | |||
past | பிரிந்தோம் pirintōm |
பிரிந்தீர்கள் pirintīrkaḷ |
பிரிந்தார்கள் pirintārkaḷ |
பிரிந்தன pirintaṉa | |||
future | பிரிவோம் pirivōm |
பிரிவீர்கள் pirivīrkaḷ |
பிரிவார்கள் pirivārkaḷ |
பிரிவன pirivaṉa | |||
future negative | பிரியமாட்டோம் piriyamāṭṭōm |
பிரியமாட்டீர்கள் piriyamāṭṭīrkaḷ |
பிரியமாட்டார்கள் piriyamāṭṭārkaḷ |
பிரியா piriyā | |||
negative | பிரியவில்லை piriyavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
piri |
பிரியுங்கள் piriyuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
பிரியாதே piriyātē |
பிரியாதீர்கள் piriyātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of பிரிந்துவிடு (pirintuviṭu) | past of பிரிந்துவிட்டிரு (pirintuviṭṭiru) | future of பிரிந்துவிடு (pirintuviṭu) | |||||
progressive | பிரிந்துக்கொண்டிரு pirintukkoṇṭiru | ||||||
effective | பிரியப்படு piriyappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | பிரிய piriya |
பிரியாமல் இருக்க piriyāmal irukka | |||||
potential | பிரியலாம் piriyalām |
பிரியாமல் இருக்கலாம் piriyāmal irukkalām | |||||
cohortative | பிரியட்டும் piriyaṭṭum |
பிரியாமல் இருக்கட்டும் piriyāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | பிரிவதால் pirivatāl |
பிரியாததால் piriyātatāl | |||||
conditional | பிரிந்தால் pirintāl |
பிரியாவிட்டால் piriyāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | பிரிந்து pirintu |
பிரியாமல் piriyāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
பிரிகிற pirikiṟa |
பிரிந்த pirinta |
பிரியும் piriyum |
பிரியாத piriyāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | பிரிகிறவன் pirikiṟavaṉ |
பிரிகிறவள் pirikiṟavaḷ |
பிரிகிறவர் pirikiṟavar |
பிரிகிறது pirikiṟatu |
பிரிகிறவர்கள் pirikiṟavarkaḷ |
பிரிகிறவை pirikiṟavai | |
past | பிரிந்தவன் pirintavaṉ |
பிரிந்தவள் pirintavaḷ |
பிரிந்தவர் pirintavar |
பிரிந்தது pirintatu |
பிரிந்தவர்கள் pirintavarkaḷ |
பிரிந்தவை pirintavai | |
future | பிரிபவன் piripavaṉ |
பிரிபவள் piripavaḷ |
பிரிபவர் piripavar |
பிரிவது pirivatu |
பிரிபவர்கள் piripavarkaḷ |
பிரிபவை piripavai | |
negative | பிரியாதவன் piriyātavaṉ |
பிரியாதவள் piriyātavaḷ |
பிரியாதவர் piriyātavar |
பிரியாதது piriyātatu |
பிரியாதவர்கள் piriyātavarkaḷ |
பிரியாதவை piriyātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
பிரிவது pirivatu |
பிரிதல் pirital |
பிரியல் piriyal |
Noun
பிரி • (piri)
- strand
- twisted rope
Etymology 2
Causative of the verb above.
Verb
பிரி • (piri)
- (transitive) to separate
- to divide
- to distinguish
Conjugation
Conjugation of பிரி (piri)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | பிரிக்கிறேன் pirikkiṟēṉ |
பிரிக்கிறாய் pirikkiṟāy |
பிரிக்கிறான் pirikkiṟāṉ |
பிரிக்கிறாள் pirikkiṟāḷ |
பிரிக்கிறார் pirikkiṟār |
பிரிக்கிறது pirikkiṟatu | |
past | பிரித்தேன் pirittēṉ |
பிரித்தாய் pirittāy |
பிரித்தான் pirittāṉ |
பிரித்தாள் pirittāḷ |
பிரித்தார் pirittār |
பிரித்தது pirittatu | |
future | பிரிப்பேன் pirippēṉ |
பிரிப்பாய் pirippāy |
பிரிப்பான் pirippāṉ |
பிரிப்பாள் pirippāḷ |
பிரிப்பார் pirippār |
பிரிக்கும் pirikkum | |
future negative | பிரிக்கமாட்டேன் pirikkamāṭṭēṉ |
பிரிக்கமாட்டாய் pirikkamāṭṭāy |
பிரிக்கமாட்டான் pirikkamāṭṭāṉ |
பிரிக்கமாட்டாள் pirikkamāṭṭāḷ |
பிரிக்கமாட்டார் pirikkamāṭṭār |
பிரிக்காது pirikkātu | |
negative | பிரிக்கவில்லை pirikkavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | பிரிக்கிறோம் pirikkiṟōm |
பிரிக்கிறீர்கள் pirikkiṟīrkaḷ |
பிரிக்கிறார்கள் pirikkiṟārkaḷ |
பிரிக்கின்றன pirikkiṉṟaṉa | |||
past | பிரித்தோம் pirittōm |
பிரித்தீர்கள் pirittīrkaḷ |
பிரித்தார்கள் pirittārkaḷ |
பிரித்தன pirittaṉa | |||
future | பிரிப்போம் pirippōm |
பிரிப்பீர்கள் pirippīrkaḷ |
பிரிப்பார்கள் pirippārkaḷ |
பிரிப்பன pirippaṉa | |||
future negative | பிரிக்கமாட்டோம் pirikkamāṭṭōm |
பிரிக்கமாட்டீர்கள் pirikkamāṭṭīrkaḷ |
பிரிக்கமாட்டார்கள் pirikkamāṭṭārkaḷ |
பிரிக்கா pirikkā | |||
negative | பிரிக்கவில்லை pirikkavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
piri |
பிரியுங்கள் piriyuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
பிரிக்காதே pirikkātē |
பிரிக்காதீர்கள் pirikkātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of பிரித்துவிடு (pirittuviṭu) | past of பிரித்துவிட்டிரு (pirittuviṭṭiru) | future of பிரித்துவிடு (pirittuviṭu) | |||||
progressive | பிரித்துக்கொண்டிரு pirittukkoṇṭiru | ||||||
effective | பிரிக்கப்படு pirikkappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | பிரிக்க pirikka |
பிரிக்காமல் இருக்க pirikkāmal irukka | |||||
potential | பிரிக்கலாம் pirikkalām |
பிரிக்காமல் இருக்கலாம் pirikkāmal irukkalām | |||||
cohortative | பிரிக்கட்டும் pirikkaṭṭum |
பிரிக்காமல் இருக்கட்டும் pirikkāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | பிரிப்பதால் pirippatāl |
பிரிக்காததால் pirikkātatāl | |||||
conditional | பிரித்தால் pirittāl |
பிரிக்காவிட்டால் pirikkāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | பிரித்து pirittu |
பிரிக்காமல் pirikkāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
பிரிக்கிற pirikkiṟa |
பிரித்த piritta |
பிரிக்கும் pirikkum |
பிரிக்காத pirikkāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | பிரிக்கிறவன் pirikkiṟavaṉ |
பிரிக்கிறவள் pirikkiṟavaḷ |
பிரிக்கிறவர் pirikkiṟavar |
பிரிக்கிறது pirikkiṟatu |
பிரிக்கிறவர்கள் pirikkiṟavarkaḷ |
பிரிக்கிறவை pirikkiṟavai | |
past | பிரித்தவன் pirittavaṉ |
பிரித்தவள் pirittavaḷ |
பிரித்தவர் pirittavar |
பிரித்தது pirittatu |
பிரித்தவர்கள் pirittavarkaḷ |
பிரித்தவை pirittavai | |
future | பிரிப்பவன் pirippavaṉ |
பிரிப்பவள் pirippavaḷ |
பிரிப்பவர் pirippavar |
பிரிப்பது pirippatu |
பிரிப்பவர்கள் pirippavarkaḷ |
பிரிப்பவை pirippavai | |
negative | பிரிக்காதவன் pirikkātavaṉ |
பிரிக்காதவள் pirikkātavaḷ |
பிரிக்காதவர் pirikkātavar |
பிரிக்காதது pirikkātatu |
பிரிக்காதவர்கள் pirikkātavarkaḷ |
பிரிக்காதவை pirikkātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
பிரிப்பது pirippatu |
பிரித்தல் pirittal |
பிரிக்கல் pirikkal |
References
- University of Madras (1924–1936) “பிரி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “பிரி-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “பிரி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- Johann Philipp Fabricius (1972) “பிரி”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.