Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Cognate with Kannada ಪರ (para).
Noun
பிற • (piṟa)
- other, other thing
Derived terms
- பிறத்தியார் (piṟattiyār)
- பிறன் (piṟaṉ)
- பிறர் (piṟar)
Etymology 2
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
பிற • (piṟa)
- (intransitive) to be born (of children)
- Synonym: சனனமா (caṉaṉamā)
- to be produced (as sound), to be expressed (as oil from seeds), to be derived from (as a word from a root)
- Synonym: தோன்று (tōṉṟu)
Conjugation
Conjugation of பிற (piṟa)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
பிறக்கிறேன் piṟakkiṟēṉ
|
பிறக்கிறாய் piṟakkiṟāy
|
பிறக்கிறான் piṟakkiṟāṉ
|
பிறக்கிறாள் piṟakkiṟāḷ
|
பிறக்கிறார் piṟakkiṟār
|
பிறக்கிறது piṟakkiṟatu
|
| past
|
பிறந்தேன் piṟantēṉ
|
பிறந்தாய் piṟantāy
|
பிறந்தான் piṟantāṉ
|
பிறந்தாள் piṟantāḷ
|
பிறந்தார் piṟantār
|
பிறந்தது piṟantatu
|
| future
|
பிறப்பேன் piṟappēṉ
|
பிறப்பாய் piṟappāy
|
பிறப்பான் piṟappāṉ
|
பிறப்பாள் piṟappāḷ
|
பிறப்பார் piṟappār
|
பிறக்கும் piṟakkum
|
| future negative
|
பிறக்கமாட்டேன் piṟakkamāṭṭēṉ
|
பிறக்கமாட்டாய் piṟakkamāṭṭāy
|
பிறக்கமாட்டான் piṟakkamāṭṭāṉ
|
பிறக்கமாட்டாள் piṟakkamāṭṭāḷ
|
பிறக்கமாட்டார் piṟakkamāṭṭār
|
பிறக்காது piṟakkātu
|
| negative
|
பிறக்கவில்லை piṟakkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
பிறக்கிறோம் piṟakkiṟōm
|
பிறக்கிறீர்கள் piṟakkiṟīrkaḷ
|
பிறக்கிறார்கள் piṟakkiṟārkaḷ
|
பிறக்கின்றன piṟakkiṉṟaṉa
|
| past
|
பிறந்தோம் piṟantōm
|
பிறந்தீர்கள் piṟantīrkaḷ
|
பிறந்தார்கள் piṟantārkaḷ
|
பிறந்தன piṟantaṉa
|
| future
|
பிறப்போம் piṟappōm
|
பிறப்பீர்கள் piṟappīrkaḷ
|
பிறப்பார்கள் piṟappārkaḷ
|
பிறப்பன piṟappaṉa
|
| future negative
|
பிறக்கமாட்டோம் piṟakkamāṭṭōm
|
பிறக்கமாட்டீர்கள் piṟakkamāṭṭīrkaḷ
|
பிறக்கமாட்டார்கள் piṟakkamāṭṭārkaḷ
|
பிறக்கா piṟakkā
|
| negative
|
பிறக்கவில்லை piṟakkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
piṟa
|
பிறவுங்கள் piṟavuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
பிறக்காதே piṟakkātē
|
பிறக்காதீர்கள் piṟakkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of பிறந்துவிடு (piṟantuviṭu)
|
past of பிறந்துவிட்டிரு (piṟantuviṭṭiru)
|
future of பிறந்துவிடு (piṟantuviṭu)
|
| progressive
|
பிறந்துக்கொண்டிரு piṟantukkoṇṭiru
|
| effective
|
பிறக்கப்படு piṟakkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
பிறக்க piṟakka
|
பிறக்காமல் இருக்க piṟakkāmal irukka
|
| potential
|
பிறக்கலாம் piṟakkalām
|
பிறக்காமல் இருக்கலாம் piṟakkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
பிறக்கட்டும் piṟakkaṭṭum
|
பிறக்காமல் இருக்கட்டும் piṟakkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
பிறப்பதால் piṟappatāl
|
பிறக்காததால் piṟakkātatāl
|
| conditional
|
பிறந்தால் piṟantāl
|
பிறக்காவிட்டால் piṟakkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
பிறந்து piṟantu
|
பிறக்காமல் piṟakkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
பிறக்கிற piṟakkiṟa
|
பிறந்த piṟanta
|
பிறக்கும் piṟakkum
|
பிறக்காத piṟakkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
பிறக்கிறவன் piṟakkiṟavaṉ
|
பிறக்கிறவள் piṟakkiṟavaḷ
|
பிறக்கிறவர் piṟakkiṟavar
|
பிறக்கிறது piṟakkiṟatu
|
பிறக்கிறவர்கள் piṟakkiṟavarkaḷ
|
பிறக்கிறவை piṟakkiṟavai
|
| past
|
பிறந்தவன் piṟantavaṉ
|
பிறந்தவள் piṟantavaḷ
|
பிறந்தவர் piṟantavar
|
பிறந்தது piṟantatu
|
பிறந்தவர்கள் piṟantavarkaḷ
|
பிறந்தவை piṟantavai
|
| future
|
பிறப்பவன் piṟappavaṉ
|
பிறப்பவள் piṟappavaḷ
|
பிறப்பவர் piṟappavar
|
பிறப்பது piṟappatu
|
பிறப்பவர்கள் piṟappavarkaḷ
|
பிறப்பவை piṟappavai
|
| negative
|
பிறக்காதவன் piṟakkātavaṉ
|
பிறக்காதவள் piṟakkātavaḷ
|
பிறக்காதவர் piṟakkātavar
|
பிறக்காதது piṟakkātatu
|
பிறக்காதவர்கள் piṟakkātavarkaḷ
|
பிறக்காதவை piṟakkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
பிறப்பது piṟappatu
|
பிறத்தல் piṟattal
|
பிறக்கல் piṟakkal
|
Derived terms