Irula
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *maran. Cognate with Tamil மரம் (maram, “tree”), Telugu మ్రాను (mrānu, “tree, wood”), Kannada ಮರ (mara, “tree”), Malayalam മരം (maraṁ, “tree”), Tulu ಮರ (mara), Gondi [script needed] (mārnu).
Pronunciation
- IPA(key): /mɐ.ɾɐ/
- Hyphenation: ம‧ர
- Rhymes: -ɐ
Noun
மர (mara)
- tree
References
- “The ASJP Database - Wordlist Irula”, in asjp.clld.org[1], 30 January 2023 (last accessed)
Tamil
Etymology 1
From மரம் (maram, “wood, tree”). Cognate with Kannada ಮರವಡು (maravaḍu).
Verb
மர • (mara) (intransitive)
- (of limbs) to be, or to become numb / insensible
- to get stiff, be stiffened
- Synonym: விறை (viṟai)
- to be wonderstruck
Conjugation
Conjugation of மர (mara)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
மரக்கிறேன் marakkiṟēṉ
|
மரக்கிறாய் marakkiṟāy
|
மரக்கிறான் marakkiṟāṉ
|
மரக்கிறாள் marakkiṟāḷ
|
மரக்கிறார் marakkiṟār
|
மரக்கிறது marakkiṟatu
|
past
|
மரத்தேன் marattēṉ
|
மரத்தாய் marattāy
|
மரத்தான் marattāṉ
|
மரத்தாள் marattāḷ
|
மரத்தார் marattār
|
மரத்தது marattatu
|
future
|
மரப்பேன் marappēṉ
|
மரப்பாய் marappāy
|
மரப்பான் marappāṉ
|
மரப்பாள் marappāḷ
|
மரப்பார் marappār
|
மரக்கும் marakkum
|
future negative
|
மரக்கமாட்டேன் marakkamāṭṭēṉ
|
மரக்கமாட்டாய் marakkamāṭṭāy
|
மரக்கமாட்டான் marakkamāṭṭāṉ
|
மரக்கமாட்டாள் marakkamāṭṭāḷ
|
மரக்கமாட்டார் marakkamāṭṭār
|
மரக்காது marakkātu
|
negative
|
மரக்கவில்லை marakkavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
மரக்கிறோம் marakkiṟōm
|
மரக்கிறீர்கள் marakkiṟīrkaḷ
|
மரக்கிறார்கள் marakkiṟārkaḷ
|
மரக்கின்றன marakkiṉṟaṉa
|
past
|
மரத்தோம் marattōm
|
மரத்தீர்கள் marattīrkaḷ
|
மரத்தார்கள் marattārkaḷ
|
மரத்தன marattaṉa
|
future
|
மரப்போம் marappōm
|
மரப்பீர்கள் marappīrkaḷ
|
மரப்பார்கள் marappārkaḷ
|
மரப்பன marappaṉa
|
future negative
|
மரக்கமாட்டோம் marakkamāṭṭōm
|
மரக்கமாட்டீர்கள் marakkamāṭṭīrkaḷ
|
மரக்கமாட்டார்கள் marakkamāṭṭārkaḷ
|
மரக்கா marakkā
|
negative
|
மரக்கவில்லை marakkavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
mara
|
மரவுங்கள் maravuṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
மரக்காதே marakkātē
|
மரக்காதீர்கள் marakkātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of மரத்துவிடு (marattuviṭu)
|
past of மரத்துவிட்டிரு (marattuviṭṭiru)
|
future of மரத்துவிடு (marattuviṭu)
|
progressive
|
மரத்துக்கொண்டிரு marattukkoṇṭiru
|
effective
|
மரக்கப்படு marakkappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
மரக்க marakka
|
மரக்காமல் இருக்க marakkāmal irukka
|
potential
|
மரக்கலாம் marakkalām
|
மரக்காமல் இருக்கலாம் marakkāmal irukkalām
|
cohortative
|
மரக்கட்டும் marakkaṭṭum
|
மரக்காமல் இருக்கட்டும் marakkāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
மரப்பதால் marappatāl
|
மரக்காததால் marakkātatāl
|
conditional
|
மரத்தால் marattāl
|
மரக்காவிட்டால் marakkāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
மரத்து marattu
|
மரக்காமல் marakkāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
மரக்கிற marakkiṟa
|
மரத்த maratta
|
மரக்கும் marakkum
|
மரக்காத marakkāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
மரக்கிறவன் marakkiṟavaṉ
|
மரக்கிறவள் marakkiṟavaḷ
|
மரக்கிறவர் marakkiṟavar
|
மரக்கிறது marakkiṟatu
|
மரக்கிறவர்கள் marakkiṟavarkaḷ
|
மரக்கிறவை marakkiṟavai
|
past
|
மரத்தவன் marattavaṉ
|
மரத்தவள் marattavaḷ
|
மரத்தவர் marattavar
|
மரத்தது marattatu
|
மரத்தவர்கள் marattavarkaḷ
|
மரத்தவை marattavai
|
future
|
மரப்பவன் marappavaṉ
|
மரப்பவள் marappavaḷ
|
மரப்பவர் marappavar
|
மரப்பது marappatu
|
மரப்பவர்கள் marappavarkaḷ
|
மரப்பவை marappavai
|
negative
|
மரக்காதவன் marakkātavaṉ
|
மரக்காதவள் marakkātavaḷ
|
மரக்காதவர் marakkātavar
|
மரக்காதது marakkātatu
|
மரக்காதவர்கள் marakkātavarkaḷ
|
மரக்காதவை marakkātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
மரப்பது marappatu
|
மரத்தல் marattal
|
மரக்கல் marakkal
|
Etymology 2
See the etymology of the corresponding lemma form.
Adjective
மர • (mara)
- adjectival of மரம் (maram).
References