முலாம்பூசு
Tamil
Etymology
முலாம் (mulām) + பூசு (pūcu).
Pronunciation
- IPA(key): /mulaːmbuːt͡ɕɯ/, [mulaːmbuːsɯ]
Verb
முலாம்பூசு • (mulāmpūcu) (transitive, intransitive)
Conjugation
Conjugation of முலாம்பூசு (mulāmpūcu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | முலாம்பூசுகிறேன் mulāmpūcukiṟēṉ |
முலாம்பூசுகிறாய் mulāmpūcukiṟāy |
முலாம்பூசுகிறான் mulāmpūcukiṟāṉ |
முலாம்பூசுகிறாள் mulāmpūcukiṟāḷ |
முலாம்பூசுகிறார் mulāmpūcukiṟār |
முலாம்பூசுகிறது mulāmpūcukiṟatu | |
| past | முலாம்பூசினேன் mulāmpūciṉēṉ |
முலாம்பூசினாய் mulāmpūciṉāy |
முலாம்பூசினான் mulāmpūciṉāṉ |
முலாம்பூசினாள் mulāmpūciṉāḷ |
முலாம்பூசினார் mulāmpūciṉār |
முலாம்பூசியது mulāmpūciyatu | |
| future | முலாம்பூசுவேன் mulāmpūcuvēṉ |
முலாம்பூசுவாய் mulāmpūcuvāy |
முலாம்பூசுவான் mulāmpūcuvāṉ |
முலாம்பூசுவாள் mulāmpūcuvāḷ |
முலாம்பூசுவார் mulāmpūcuvār |
முலாம்பூசும் mulāmpūcum | |
| future negative | முலாம்பூசமாட்டேன் mulāmpūcamāṭṭēṉ |
முலாம்பூசமாட்டாய் mulāmpūcamāṭṭāy |
முலாம்பூசமாட்டான் mulāmpūcamāṭṭāṉ |
முலாம்பூசமாட்டாள் mulāmpūcamāṭṭāḷ |
முலாம்பூசமாட்டார் mulāmpūcamāṭṭār |
முலாம்பூசாது mulāmpūcātu | |
| negative | முலாம்பூசவில்லை mulāmpūcavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | முலாம்பூசுகிறோம் mulāmpūcukiṟōm |
முலாம்பூசுகிறீர்கள் mulāmpūcukiṟīrkaḷ |
முலாம்பூசுகிறார்கள் mulāmpūcukiṟārkaḷ |
முலாம்பூசுகின்றன mulāmpūcukiṉṟaṉa | |||
| past | முலாம்பூசினோம் mulāmpūciṉōm |
முலாம்பூசினீர்கள் mulāmpūciṉīrkaḷ |
முலாம்பூசினார்கள் mulāmpūciṉārkaḷ |
முலாம்பூசின mulāmpūciṉa | |||
| future | முலாம்பூசுவோம் mulāmpūcuvōm |
முலாம்பூசுவீர்கள் mulāmpūcuvīrkaḷ |
முலாம்பூசுவார்கள் mulāmpūcuvārkaḷ |
முலாம்பூசுவன mulāmpūcuvaṉa | |||
| future negative | முலாம்பூசமாட்டோம் mulāmpūcamāṭṭōm |
முலாம்பூசமாட்டீர்கள் mulāmpūcamāṭṭīrkaḷ |
முலாம்பூசமாட்டார்கள் mulāmpūcamāṭṭārkaḷ |
முலாம்பூசா mulāmpūcā | |||
| negative | முலாம்பூசவில்லை mulāmpūcavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| mulāmpūcu |
முலாம்பூசுங்கள் mulāmpūcuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| முலாம்பூசாதே mulāmpūcātē |
முலாம்பூசாதீர்கள் mulāmpūcātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of முலாம்பூசிவிடு (mulāmpūciviṭu) | past of முலாம்பூசிவிட்டிரு (mulāmpūciviṭṭiru) | future of முலாம்பூசிவிடு (mulāmpūciviṭu) | |||||
| progressive | முலாம்பூசிக்கொண்டிரு mulāmpūcikkoṇṭiru | ||||||
| effective | முலாம்பூசப்படு mulāmpūcappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | முலாம்பூச mulāmpūca |
முலாம்பூசாமல் இருக்க mulāmpūcāmal irukka | |||||
| potential | முலாம்பூசலாம் mulāmpūcalām |
முலாம்பூசாமல் இருக்கலாம் mulāmpūcāmal irukkalām | |||||
| cohortative | முலாம்பூசட்டும் mulāmpūcaṭṭum |
முலாம்பூசாமல் இருக்கட்டும் mulāmpūcāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | முலாம்பூசுவதால் mulāmpūcuvatāl |
முலாம்பூசாததால் mulāmpūcātatāl | |||||
| conditional | முலாம்பூசினால் mulāmpūciṉāl |
முலாம்பூசாவிட்டால் mulāmpūcāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | முலாம்பூசி mulāmpūci |
முலாம்பூசாமல் mulāmpūcāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| முலாம்பூசுகிற mulāmpūcukiṟa |
முலாம்பூசிய mulāmpūciya |
முலாம்பூசும் mulāmpūcum |
முலாம்பூசாத mulāmpūcāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | முலாம்பூசுகிறவன் mulāmpūcukiṟavaṉ |
முலாம்பூசுகிறவள் mulāmpūcukiṟavaḷ |
முலாம்பூசுகிறவர் mulāmpūcukiṟavar |
முலாம்பூசுகிறது mulāmpūcukiṟatu |
முலாம்பூசுகிறவர்கள் mulāmpūcukiṟavarkaḷ |
முலாம்பூசுகிறவை mulāmpūcukiṟavai | |
| past | முலாம்பூசியவன் mulāmpūciyavaṉ |
முலாம்பூசியவள் mulāmpūciyavaḷ |
முலாம்பூசியவர் mulāmpūciyavar |
முலாம்பூசியது mulāmpūciyatu |
முலாம்பூசியவர்கள் mulāmpūciyavarkaḷ |
முலாம்பூசியவை mulāmpūciyavai | |
| future | முலாம்பூசுபவன் mulāmpūcupavaṉ |
முலாம்பூசுபவள் mulāmpūcupavaḷ |
முலாம்பூசுபவர் mulāmpūcupavar |
முலாம்பூசுவது mulāmpūcuvatu |
முலாம்பூசுபவர்கள் mulāmpūcupavarkaḷ |
முலாம்பூசுபவை mulāmpūcupavai | |
| negative | முலாம்பூசாதவன் mulāmpūcātavaṉ |
முலாம்பூசாதவள் mulāmpūcātavaḷ |
முலாம்பூசாதவர் mulāmpūcātavar |
முலாம்பூசாதது mulāmpūcātatu |
முலாம்பூசாதவர்கள் mulāmpūcātavarkaḷ |
முலாம்பூசாதவை mulāmpūcātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| முலாம்பூசுவது mulāmpūcuvatu |
முலாம்பூசுதல் mulāmpūcutal |
முலாம்பூசல் mulāmpūcal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “முலாம்பூசு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.