வம்பு

Tamil

Etymology

From வன் (vaṉ, probably from வல் (val)) +‎ -பு (-pu). This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term.

Pronunciation

  • IPA(key): /ʋambɯ/

Noun

வம்பு • (vampu)

  1. newness, novelty
    Synonym: புதுமை (putumai)
  2. wanton act; dalliance
    அவளோடு வம்பு பண்ணிக்கொண்டிருந்தான்.avaḷōṭu vampu paṇṇikkoṇṭiruntāṉ.He was dallying with her
  3. quarrel
    Synonym: சண்டை (caṇṭai)
    அவன் ஒருவரோடும் வம்புக்குப் போகிறதில்லை.avaṉ oruvarōṭum vampukkup pōkiṟatillai.He does not go to a quarrel with anyone.
  4. unstability
    Synonym: நிலையின்மை (nilaiyiṉmai)
  5. uselessness; worthlessness
  6. (colloquial) idle talk; gossip
  7. scandal
    Synonym: பழிமொழி (paḻimoḻi)
  8. evil word
    Synonym: தீம்புச்சொல் (tīmpuccol)
  9. falsity
    Synonym: படிறு (paṭiṟu)
  10. base conduct
    Synonym: சிற்றொழுக்கம் (ciṟṟoḻukkam)
  11. indecent language
  12. deceit
    Synonym: வஞ்சனை (vañcaṉai)
  13. comparison, similitude
    Synonym: உவமை (uvamai)
  14. fragrance
    Synonym: வாசனை (vācaṉai)
  15. girdle, belt for the waist
    Synonym: அரைக்கச்சு (araikkaccu)
  16. girth of an elephant
    Synonym: யானைக்கச்சு (yāṉaikkaccu)
  17. stays for woman's breast
    Synonym: முலைக்கச்சு (mulaikkaccu)
  18. glove
    Synonym: கையுறை (kaiyuṟai)
  19. upper garment
  20. earthen vessel
    Synonym: மிடா (miṭā)

Declension

u-stem declension of வம்பு (vampu)
singular plural
nominative
vampu
வம்புகள்
vampukaḷ
vocative வம்பே
vampē
வம்புகளே
vampukaḷē
accusative வம்பை
vampai
வம்புகளை
vampukaḷai
dative வம்புக்கு
vampukku
வம்புகளுக்கு
vampukaḷukku
benefactive வம்புக்காக
vampukkāka
வம்புகளுக்காக
vampukaḷukkāka
genitive 1 வம்புடைய
vampuṭaiya
வம்புகளுடைய
vampukaḷuṭaiya
genitive 2 வம்பின்
vampiṉ
வம்புகளின்
vampukaḷiṉ
locative 1 வம்பில்
vampil
வம்புகளில்
vampukaḷil
locative 2 வம்பிடம்
vampiṭam
வம்புகளிடம்
vampukaḷiṭam
sociative 1 வம்போடு
vampōṭu
வம்புகளோடு
vampukaḷōṭu
sociative 2 வம்புடன்
vampuṭaṉ
வம்புகளுடன்
vampukaḷuṭaṉ
instrumental வம்பால்
vampāl
வம்புகளால்
vampukaḷāl
ablative வம்பிலிருந்து
vampiliruntu
வம்புகளிலிருந்து
vampukaḷiliruntu

Synonyms

References

  • University of Madras (1924–1936) “வம்பு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press