કેલેંડર
Gujarati
Etymology
Borrowed from English calendar.
Pronunciation
- (Standard Gujarati) IPA(key): /ˈkeː.leːn.ɖəɾ/
- Rhymes: -əɾ
- Hyphenation: કે‧લેં‧ડર
Noun
કેલેંડર • (kelenḍar) n
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | કેલેંડર (keleṇḍar) | કેલેંડરો (keleṇḍro) |
| oblique | કેલેંડર (keleṇḍar) | કેલેંડરો (keleṇḍro) |
| vocative | કેલેંડર (keleṇḍar) | કેલેંડરો (keleṇḍro) |
| instrumental | કેલેંડરે (keleṇḍre) | કેલેંડરોએ (keleṇḍroe) |
| locative | કેલેંડરે (keleṇḍre) | કેલેંડરોએ (keleṇḍroe) |
Synonyms
See also
Gregorian calendar monthsedit
Hindu calendar monthsedit
- કાતક (kātak) ~ કારતક (kārtak)
- માગશર (māgśar) ~ માર્ગશીર્ષ (mārgaśīrṣ)
- પોસ (pos) ~ પૌષ (pauṣ)
- માહ (māh) ~ મહા (mahā) ~ માઘ (māgh)
- ફાગણ (phāgaṇ) ~ ફાલ્ગુન (phālgun)
- ચેત (cet) ~ ચૈત્ર (caitra)
- વૈશાખ (vaiśākh)
- જેઠ (jeṭh) ~ જ્યેષ્ઠ (jyeṣṭh)
- અસાડ (asāḍ) ~ અષાઢ (aṣāḍh)
- સાવણ (sāvaṇ) ~ શ્રાવણ (śrāvaṇ)
- ભાદરવો (bhādarvo) ~ ભાદ્રપદ (bhādrapad)
- આસો (āso) ~ આશ્વિન (āśvin)
Islamic calendar monthsedit