ફાગણ

Gujarati

Alternative forms

  • ફગણ (phagaṇ)Kutch

Etymology

Inherited from Middle Gujarati फागुण (phāguṇa), from Prakrit 𑀨𑀸𑀕𑀼𑀡 (phāguṇa), from Sanskrit फाल्गुन (phālguná). Doublet of ફાલ્ગુન (phālgun). Cognate with Assamese ফাগুন (phagun), Hindi फगुन (phagun), Kumaoni फागुण (phāguṇ), Marathi फागुण (phāguṇ).

Pronunciation

Noun

ફાગણ • (phāgaṇm

  1. Phalgun

See also

Hindu calendar monthsedit
  • કાતક (kātak) ~ કારતક (kārtak)
  • માગશર (māgśar) ~ માર્ગશીર્ષ (mārgaśīrṣ)
  • પોસ (pos) ~ પૌષ (pauṣ)
  • માહ (māh) ~ મહા (mahā) ~ માઘ (māgh)
  • ફાગણ (phāgaṇ) ~ ફાલ્ગુન (phālgun)
  • ચેત (cet) ~ ચૈત્ર (caitra)
  • વૈશાખ (vaiśākh)
  • જેઠ (jeṭh) ~ જ્યેષ્ઠ (jyeṣṭh)
  • અસાડ (asāḍ) ~ અષાઢ (aṣāḍh)
  • સાવણ (sāvaṇ) ~ શ્રાવણ (śrāvaṇ)
  • ભાદરવો (bhādarvo) ~ ભાદ્રપદ (bhādrapad)
  • આસો (āso) ~ આશ્વિન (āśvin)