સાવણ

Gujarati

Etymology

Inherited from Prakrit 𑀲𑀸𑀯𑀡 (sāvaṇa), from Sanskrit श्रावण (śrā́vaṇa). Doublet of શ્રાવણ (śrāvaṇ). Cognate with Assamese শাওণ (xaün), Bengali শাওন (śaōn), Hindi सावन (sāvan), Punjabi سَون (saun), and Sindhi सांवणु (sā̃vaṇu).

Pronunciation

Noun

સાવણ • (sāvaṇm

  1. Shraavana (the fifth month of the Hindu calendar)

See also

Hindu calendar monthsedit
  • કાતક (kātak) ~ કારતક (kārtak)
  • માગશર (māgśar) ~ માર્ગશીર્ષ (mārgaśīrṣ)
  • પોસ (pos) ~ પૌષ (pauṣ)
  • માહ (māh) ~ મહા (mahā) ~ માઘ (māgh)
  • ફાગણ (phāgaṇ) ~ ફાલ્ગુન (phālgun)
  • ચેત (cet) ~ ચૈત્ર (caitra)
  • વૈશાખ (vaiśākh)
  • જેઠ (jeṭh) ~ જ્યેષ્ઠ (jyeṣṭh)
  • અસાડ (asāḍ) ~ અષાઢ (aṣāḍh)
  • સાવણ (sāvaṇ) ~ શ્રાવણ (śrāvaṇ)
  • ભાદરવો (bhādarvo) ~ ભાદ્રપદ (bhādrapad)
  • આસો (āso) ~ આશ્વિન (āśvin)