જેઠ
Gujarati
Picture dictionary
ભાણો
ભાણી
ભત્રીજો
ભત્રીજી
જેઠાણી
જેઠ
નણદોઈ
દેરાણી
સાળેલી
સાઢુ
સાળેલી
વેવાઈ
વેવાણ
દોહિત્ર
દોહિત્રી
|
Click on labels in the image. |
Pronunciation
- (Standard Gujarati) IPA(key): /ˈd͡ʒeːʈʰ/
- Rhymes: -eːʈʰ
- Hyphenation: જેઠ
Etymology 1
Inherited from Sauraseni Prakrit 𑀚𑁂𑀝𑁆𑀞 (jeṭṭha, “elder brother”), from Sanskrit ज्येष्ठ (jyḗṣṭha, “eldest brother, first, chief”). Cognate with Kachchi જેઠ (jeṭh), Marwari जेठ (jeṭh), Sindhi ڄيٺُ (jeṭhu).
Noun
જેઠ • (jeṭh) m (feminine જેઠાણી)
Etymology 2
Inherited from Sanskrit ज्यैष्ठ (jyaiṣṭha). Cognate with Sindhi ڄيٺُ (j̄eṭhu).
Proper noun
જેઠ • (jeṭh) m
See also
Hindu calendar monthsedit
- કાતક (kātak) ~ કારતક (kārtak)
- માગશર (māgśar) ~ માર્ગશીર્ષ (mārgaśīrṣ)
- પોસ (pos) ~ પૌષ (pauṣ)
- માહ (māh) ~ મહા (mahā) ~ માઘ (māgh)
- ફાગણ (phāgaṇ) ~ ફાલ્ગુન (phālgun)
- ચેત (cet) ~ ચૈત્ર (caitra)
- વૈશાખ (vaiśākh)
- જેઠ (jeṭh) ~ જ્યેષ્ઠ (jyeṣṭh)
- અસાડ (asāḍ) ~ અષાઢ (aṣāḍh)
- સાવણ (sāvaṇ) ~ શ્રાવણ (śrāvaṇ)
- ભાદરવો (bhādarvo) ~ ભાદ્રપદ (bhādrapad)
- આસો (āso) ~ આશ્વિન (āśvin)