તપાસવું
Gujarati
Etymology
Adopted from Arabic تَفَحَّصَ (tafaḥḥaṣa) + -વું (-vũ) with the fortition of /f/ to /p/. By surface analysis, તપાસ (tapās) + -વું (-vũ). Compare Marathi तपासणे (tapāsṇe).
Verb
તપાસવું • (tapāsvũ) (transitive)[1][2][3][4]
Conjugation
conjugation of તપાસવું
| verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
|---|---|---|---|---|---|---|
| તપાસવાનું (tapāsvānũ) |
તપાસી (tapāsī) |
તપાસીને (tapāsīne) |
તપાસવું હોવું (tapāsvũ hovũ)1, 2 |
તપાસી શકવું (tapāsī śakvũ)2 |
તપાસાય (tapāsāya) |
તપાસત (tapāsat) |
| 1 Note: તપાસવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. | ||||||
| simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
|---|---|---|---|---|---|
| હું | તપાસું (tapāsũ) |
તપાસીશ (tapāsīś) |
તપાસું છું (tapāsũ chũ) |
નહીં તપાસું (nahī̃ tapāsũ) |
ન તપાસું (na tapāsũ) |
| અમે, આપણે | તપાસીએ (tapāsīe) |
તપાસીશું (tapāsīśũ) |
તપાસીએ છીએ (tapāsīe chīe) |
નહીં તપાસીએ (nahī̃ tapāsīe) |
ન તપાસીએ (na tapāsīe) |
| તું | તપાસે (tapāse) |
તપાસશે (tapāsśe), તપાસીશ (tapāsīś) |
તપાસે છે (tapāse che) |
નહીં તપાસે (nahī̃ tapāse) |
ન તપાસે (na tapāse) |
| આ, આઓ, તે, તેઓ | તપાસે (tapāse) |
તપાસશે (tapāsśe) |
તપાસે છે (tapāse che) |
નહીં તપાસે (nahī̃ tapāse) |
ન તપાસે (na tapāse) |
| તમે | તપાસો (tapāso) |
તપાસશો (tapāsśo) |
તપાસો છો (tapāso cho) |
નહીં તપાસો (nahī̃ tapāso) |
ન તપાસો (na tapāso) |
| negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
|---|---|---|---|---|---|---|
| નથી તપાસતું (nathī tapāstũ)* |
તપાસ્યું (tapāsyũ)* |
નહોતું તપાસ્યું (nahotũ tapāsyũ)* |
તપાસતું હતું (tapāstũ hatũ)* |
તપાસતું હોવું (tapāstũ hovũ)1 |
તપાસતું હોવું (tapāstũ hovũ)2 |
તપાસતું હોત (tapāstũ hot)* |
| * Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. | ||||||
| Imperative forms | |||
|---|---|---|---|
| Present | Polite | Negative | |
| અમે, આપણે | તપાસીએ (tapāsīe) |
ન તપાસીએ (na tapāsīe) | |
| તું | તપાસ (tapās) |
તપાસજે (tapāsje) |
ન તપાસ (na tapās) |
| તમે | તપાસો (tapāso) |
તપાસજો (tapāsjo) |
ન તપાસો (na tapāso) |
References
More information
- ^ “તપાસવું”, in Gujaratilexicon.com [Gujarati-English dictionary], Arnion Technologies, 2009.
- ^ “તપાસવું”, in Gujaratilexicon.com [Gujarati-Gujarati dictionary], Arnion Technologies, 2009.
- ^ “તપાસવું”, in રેખ્તા ગુજરાતી શબ્દકોશ (rekhtā gujrātī śabdakoś) (in Gujarati), Noida, India: Rekhta Foundation, 2025.
- ^ “તપાસવું”, in गुजराती-हिंदी-अंग्रेज़ी त्रिभाषा कोश (gujrātī-hindī-aṅgrezī tribhāṣā koś) [Gujarati-Hindi-English Trilingual Dictionary] (in Hindi), volume 2, केंद्रीय हिंदी निदेशालय [Central Hindi Directorate], 1989, page 894