Tamil
Etymology
Compare ஈ (ī, “to give”).
Cognate with Kannada ಈನ್ (īn), ಈನು (īnu), Malayalam ഈനുക (īnuka) and Telugu ఈను (īnu).
Pronunciation
Verb
ஈன் • (īṉ) (transitive)
- to bear, bring forth, yean
- Synonym: போடு (pōṭu)
- to produce, yield, bring into being, give birth
- Synonyms: உண்டாக்கு (uṇṭākku), போடு (pōṭu)
Conjugation
Conjugation of ஈன் (īṉ)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
ஈன்கிறேன் īṉkiṟēṉ
|
ஈன்கிறாய் īṉkiṟāy
|
ஈன்கிறான் īṉkiṟāṉ
|
ஈன்கிறாள் īṉkiṟāḷ
|
ஈன்கிறார் īṉkiṟār
|
ஈன்கிறது īṉkiṟatu
|
| past
|
ஈன்றேன் īṉṟēṉ
|
ஈன்றாய் īṉṟāy
|
ஈன்றான் īṉṟāṉ
|
ஈன்றாள் īṉṟāḷ
|
ஈன்றார் īṉṟār
|
ஈன்றது īṉṟatu
|
| future
|
ஈன்வேன் īṉvēṉ
|
ஈன்வாய் īṉvāy
|
ஈன்வான் īṉvāṉ
|
ஈன்வாள் īṉvāḷ
|
ஈன்வார் īṉvār
|
ஈனும் īṉum
|
| future negative
|
ஈனமாட்டேன் īṉamāṭṭēṉ
|
ஈனமாட்டாய் īṉamāṭṭāy
|
ஈனமாட்டான் īṉamāṭṭāṉ
|
ஈனமாட்டாள் īṉamāṭṭāḷ
|
ஈனமாட்டார் īṉamāṭṭār
|
ஈனாது īṉātu
|
| negative
|
ஈனவில்லை īṉavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
ஈன்கிறோம் īṉkiṟōm
|
ஈன்கிறீர்கள் īṉkiṟīrkaḷ
|
ஈன்கிறார்கள் īṉkiṟārkaḷ
|
ஈங்கின்றன īṅkiṉṟaṉa
|
| past
|
ஈன்றோம் īṉṟōm
|
ஈன்றீர்கள் īṉṟīrkaḷ
|
ஈன்றார்கள் īṉṟārkaḷ
|
ஈன்றன īṉṟaṉa
|
| future
|
ஈன்வோம் īṉvōm
|
ஈன்வீர்கள் īṉvīrkaḷ
|
ஈன்வார்கள் īṉvārkaḷ
|
ஈன்வன īṉvaṉa
|
| future negative
|
ஈனமாட்டோம் īṉamāṭṭōm
|
ஈனமாட்டீர்கள் īṉamāṭṭīrkaḷ
|
ஈனமாட்டார்கள் īṉamāṭṭārkaḷ
|
ஈனா īṉā
|
| negative
|
ஈனவில்லை īṉavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
īṉ
|
ஈனுங்கள் īṉuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ஈனாதே īṉātē
|
ஈனாதீர்கள் īṉātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of ஈன்றுவிடு (īṉṟuviṭu)
|
past of ஈன்றுவிட்டிரு (īṉṟuviṭṭiru)
|
future of ஈன்றுவிடு (īṉṟuviṭu)
|
| progressive
|
ஈன்றுக்கொண்டிரு īṉṟukkoṇṭiru
|
| effective
|
ஈனப்படு īṉappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
ஈன īṉa
|
ஈனாமல் இருக்க īṉāmal irukka
|
| potential
|
ஈனலாம் īṉalām
|
ஈனாமல் இருக்கலாம் īṉāmal irukkalām
|
| cohortative
|
ஈனட்டும் īṉaṭṭum
|
ஈனாமல் இருக்கட்டும் īṉāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
ஈன்வதால் īṉvatāl
|
ஈனாததால் īṉātatāl
|
| conditional
|
ஈன்றால் īṉṟāl
|
ஈனாவிட்டால் īṉāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
ஈன்று īṉṟu
|
ஈனாமல் īṉāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
ஈன்கிற īṉkiṟa
|
ஈன்ற īṉṟa
|
ஈனும் īṉum
|
ஈனாத īṉāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
ஈன்கிறவன் īṉkiṟavaṉ
|
ஈன்கிறவள் īṉkiṟavaḷ
|
ஈன்கிறவர் īṉkiṟavar
|
ஈன்கிறது īṉkiṟatu
|
ஈன்கிறவர்கள் īṉkiṟavarkaḷ
|
ஈன்கிறவை īṉkiṟavai
|
| past
|
ஈன்றவன் īṉṟavaṉ
|
ஈன்றவள் īṉṟavaḷ
|
ஈன்றவர் īṉṟavar
|
ஈன்றது īṉṟatu
|
ஈன்றவர்கள் īṉṟavarkaḷ
|
ஈன்றவை īṉṟavai
|
| future
|
ஈம்பவன் īmpavaṉ
|
ஈம்பவள் īmpavaḷ
|
ஈம்பவர் īmpavar
|
ஈன்வது īṉvatu
|
ஈம்பவர்கள் īmpavarkaḷ
|
ஈம்பவை īmpavai
|
| negative
|
ஈனாதவன் īṉātavaṉ
|
ஈனாதவள் īṉātavaḷ
|
ஈனாதவர் īṉātavar
|
ஈனாதது īṉātatu
|
ஈனாதவர்கள் īṉātavarkaḷ
|
ஈனாதவை īṉātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
ஈன்வது īṉvatu
|
ஈன்தல் īṉtal
|
ஈனல் īṉal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “ஈன்-தல், ஈனு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press