கற்பழி
Tamil
Etymology
Compound of கற்பு (kaṟpu, “chastity”) + அழி (aḻi, “to destroy / get destroyed”).
Pronunciation
- IPA(key): /karpaɻi/
Verb
கற்பழி • (kaṟpaḻi) (intransitive)
- to lose one's chastity
Conjugation
Conjugation of கற்பழி (kaṟpaḻi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | கற்பழிகிறேன் kaṟpaḻikiṟēṉ |
கற்பழிகிறாய் kaṟpaḻikiṟāy |
கற்பழிகிறான் kaṟpaḻikiṟāṉ |
கற்பழிகிறாள் kaṟpaḻikiṟāḷ |
கற்பழிகிறார் kaṟpaḻikiṟār |
கற்பழிகிறது kaṟpaḻikiṟatu | |
| past | கற்பழிந்தேன் kaṟpaḻintēṉ |
கற்பழிந்தாய் kaṟpaḻintāy |
கற்பழிந்தான் kaṟpaḻintāṉ |
கற்பழிந்தாள் kaṟpaḻintāḷ |
கற்பழிந்தார் kaṟpaḻintār |
கற்பழிந்தது kaṟpaḻintatu | |
| future | கற்பழிவேன் kaṟpaḻivēṉ |
கற்பழிவாய் kaṟpaḻivāy |
கற்பழிவான் kaṟpaḻivāṉ |
கற்பழிவாள் kaṟpaḻivāḷ |
கற்பழிவார் kaṟpaḻivār |
கற்பழியும் kaṟpaḻiyum | |
| future negative | கற்பழியமாட்டேன் kaṟpaḻiyamāṭṭēṉ |
கற்பழியமாட்டாய் kaṟpaḻiyamāṭṭāy |
கற்பழியமாட்டான் kaṟpaḻiyamāṭṭāṉ |
கற்பழியமாட்டாள் kaṟpaḻiyamāṭṭāḷ |
கற்பழியமாட்டார் kaṟpaḻiyamāṭṭār |
கற்பழியாது kaṟpaḻiyātu | |
| negative | கற்பழியவில்லை kaṟpaḻiyavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | கற்பழிகிறோம் kaṟpaḻikiṟōm |
கற்பழிகிறீர்கள் kaṟpaḻikiṟīrkaḷ |
கற்பழிகிறார்கள் kaṟpaḻikiṟārkaḷ |
கற்பழிகின்றன kaṟpaḻikiṉṟaṉa | |||
| past | கற்பழிந்தோம் kaṟpaḻintōm |
கற்பழிந்தீர்கள் kaṟpaḻintīrkaḷ |
கற்பழிந்தார்கள் kaṟpaḻintārkaḷ |
கற்பழிந்தன kaṟpaḻintaṉa | |||
| future | கற்பழிவோம் kaṟpaḻivōm |
கற்பழிவீர்கள் kaṟpaḻivīrkaḷ |
கற்பழிவார்கள் kaṟpaḻivārkaḷ |
கற்பழிவன kaṟpaḻivaṉa | |||
| future negative | கற்பழியமாட்டோம் kaṟpaḻiyamāṭṭōm |
கற்பழியமாட்டீர்கள் kaṟpaḻiyamāṭṭīrkaḷ |
கற்பழியமாட்டார்கள் kaṟpaḻiyamāṭṭārkaḷ |
கற்பழியா kaṟpaḻiyā | |||
| negative | கற்பழியவில்லை kaṟpaḻiyavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| kaṟpaḻi |
கற்பழியுங்கள் kaṟpaḻiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| கற்பழியாதே kaṟpaḻiyātē |
கற்பழியாதீர்கள் kaṟpaḻiyātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of கற்பழிந்துவிடு (kaṟpaḻintuviṭu) | past of கற்பழிந்துவிட்டிரு (kaṟpaḻintuviṭṭiru) | future of கற்பழிந்துவிடு (kaṟpaḻintuviṭu) | |||||
| progressive | கற்பழிந்துக்கொண்டிரு kaṟpaḻintukkoṇṭiru | ||||||
| effective | கற்பழியப்படு kaṟpaḻiyappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | கற்பழிய kaṟpaḻiya |
கற்பழியாமல் இருக்க kaṟpaḻiyāmal irukka | |||||
| potential | கற்பழியலாம் kaṟpaḻiyalām |
கற்பழியாமல் இருக்கலாம் kaṟpaḻiyāmal irukkalām | |||||
| cohortative | கற்பழியட்டும் kaṟpaḻiyaṭṭum |
கற்பழியாமல் இருக்கட்டும் kaṟpaḻiyāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | கற்பழிவதால் kaṟpaḻivatāl |
கற்பழியாததால் kaṟpaḻiyātatāl | |||||
| conditional | கற்பழிந்தால் kaṟpaḻintāl |
கற்பழியாவிட்டால் kaṟpaḻiyāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | கற்பழிந்து kaṟpaḻintu |
கற்பழியாமல் kaṟpaḻiyāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| கற்பழிகிற kaṟpaḻikiṟa |
கற்பழிந்த kaṟpaḻinta |
கற்பழியும் kaṟpaḻiyum |
கற்பழியாத kaṟpaḻiyāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | கற்பழிகிறவன் kaṟpaḻikiṟavaṉ |
கற்பழிகிறவள் kaṟpaḻikiṟavaḷ |
கற்பழிகிறவர் kaṟpaḻikiṟavar |
கற்பழிகிறது kaṟpaḻikiṟatu |
கற்பழிகிறவர்கள் kaṟpaḻikiṟavarkaḷ |
கற்பழிகிறவை kaṟpaḻikiṟavai | |
| past | கற்பழிந்தவன் kaṟpaḻintavaṉ |
கற்பழிந்தவள் kaṟpaḻintavaḷ |
கற்பழிந்தவர் kaṟpaḻintavar |
கற்பழிந்தது kaṟpaḻintatu |
கற்பழிந்தவர்கள் kaṟpaḻintavarkaḷ |
கற்பழிந்தவை kaṟpaḻintavai | |
| future | கற்பழிபவன் kaṟpaḻipavaṉ |
கற்பழிபவள் kaṟpaḻipavaḷ |
கற்பழிபவர் kaṟpaḻipavar |
கற்பழிவது kaṟpaḻivatu |
கற்பழிபவர்கள் kaṟpaḻipavarkaḷ |
கற்பழிபவை kaṟpaḻipavai | |
| negative | கற்பழியாதவன் kaṟpaḻiyātavaṉ |
கற்பழியாதவள் kaṟpaḻiyātavaḷ |
கற்பழியாதவர் kaṟpaḻiyātavar |
கற்பழியாதது kaṟpaḻiyātatu |
கற்பழியாதவர்கள் kaṟpaḻiyātavarkaḷ |
கற்பழியாதவை kaṟpaḻiyātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| கற்பழிவது kaṟpaḻivatu |
கற்பழிதல் kaṟpaḻital |
கற்பழியல் kaṟpaḻiyal | |||||
Verb
கற்பழி • (kaṟpaḻi) (transitive)
Conjugation
Conjugation of கற்பழி (kaṟpaḻi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | கற்பழிக்கிறேன் kaṟpaḻikkiṟēṉ |
கற்பழிக்கிறாய் kaṟpaḻikkiṟāy |
கற்பழிக்கிறான் kaṟpaḻikkiṟāṉ |
கற்பழிக்கிறாள் kaṟpaḻikkiṟāḷ |
கற்பழிக்கிறார் kaṟpaḻikkiṟār |
கற்பழிக்கிறது kaṟpaḻikkiṟatu | |
| past | கற்பழித்தேன் kaṟpaḻittēṉ |
கற்பழித்தாய் kaṟpaḻittāy |
கற்பழித்தான் kaṟpaḻittāṉ |
கற்பழித்தாள் kaṟpaḻittāḷ |
கற்பழித்தார் kaṟpaḻittār |
கற்பழித்தது kaṟpaḻittatu | |
| future | கற்பழிப்பேன் kaṟpaḻippēṉ |
கற்பழிப்பாய் kaṟpaḻippāy |
கற்பழிப்பான் kaṟpaḻippāṉ |
கற்பழிப்பாள் kaṟpaḻippāḷ |
கற்பழிப்பார் kaṟpaḻippār |
கற்பழிக்கும் kaṟpaḻikkum | |
| future negative | கற்பழிக்கமாட்டேன் kaṟpaḻikkamāṭṭēṉ |
கற்பழிக்கமாட்டாய் kaṟpaḻikkamāṭṭāy |
கற்பழிக்கமாட்டான் kaṟpaḻikkamāṭṭāṉ |
கற்பழிக்கமாட்டாள் kaṟpaḻikkamāṭṭāḷ |
கற்பழிக்கமாட்டார் kaṟpaḻikkamāṭṭār |
கற்பழிக்காது kaṟpaḻikkātu | |
| negative | கற்பழிக்கவில்லை kaṟpaḻikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | கற்பழிக்கிறோம் kaṟpaḻikkiṟōm |
கற்பழிக்கிறீர்கள் kaṟpaḻikkiṟīrkaḷ |
கற்பழிக்கிறார்கள் kaṟpaḻikkiṟārkaḷ |
கற்பழிக்கின்றன kaṟpaḻikkiṉṟaṉa | |||
| past | கற்பழித்தோம் kaṟpaḻittōm |
கற்பழித்தீர்கள் kaṟpaḻittīrkaḷ |
கற்பழித்தார்கள் kaṟpaḻittārkaḷ |
கற்பழித்தன kaṟpaḻittaṉa | |||
| future | கற்பழிப்போம் kaṟpaḻippōm |
கற்பழிப்பீர்கள் kaṟpaḻippīrkaḷ |
கற்பழிப்பார்கள் kaṟpaḻippārkaḷ |
கற்பழிப்பன kaṟpaḻippaṉa | |||
| future negative | கற்பழிக்கமாட்டோம் kaṟpaḻikkamāṭṭōm |
கற்பழிக்கமாட்டீர்கள் kaṟpaḻikkamāṭṭīrkaḷ |
கற்பழிக்கமாட்டார்கள் kaṟpaḻikkamāṭṭārkaḷ |
கற்பழிக்கா kaṟpaḻikkā | |||
| negative | கற்பழிக்கவில்லை kaṟpaḻikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| kaṟpaḻi |
கற்பழியுங்கள் kaṟpaḻiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| கற்பழிக்காதே kaṟpaḻikkātē |
கற்பழிக்காதீர்கள் kaṟpaḻikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of கற்பழித்துவிடு (kaṟpaḻittuviṭu) | past of கற்பழித்துவிட்டிரு (kaṟpaḻittuviṭṭiru) | future of கற்பழித்துவிடு (kaṟpaḻittuviṭu) | |||||
| progressive | கற்பழித்துக்கொண்டிரு kaṟpaḻittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | கற்பழிக்கப்படு kaṟpaḻikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | கற்பழிக்க kaṟpaḻikka |
கற்பழிக்காமல் இருக்க kaṟpaḻikkāmal irukka | |||||
| potential | கற்பழிக்கலாம் kaṟpaḻikkalām |
கற்பழிக்காமல் இருக்கலாம் kaṟpaḻikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | கற்பழிக்கட்டும் kaṟpaḻikkaṭṭum |
கற்பழிக்காமல் இருக்கட்டும் kaṟpaḻikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | கற்பழிப்பதால் kaṟpaḻippatāl |
கற்பழிக்காததால் kaṟpaḻikkātatāl | |||||
| conditional | கற்பழித்தால் kaṟpaḻittāl |
கற்பழிக்காவிட்டால் kaṟpaḻikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | கற்பழித்து kaṟpaḻittu |
கற்பழிக்காமல் kaṟpaḻikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| கற்பழிக்கிற kaṟpaḻikkiṟa |
கற்பழித்த kaṟpaḻitta |
கற்பழிக்கும் kaṟpaḻikkum |
கற்பழிக்காத kaṟpaḻikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | கற்பழிக்கிறவன் kaṟpaḻikkiṟavaṉ |
கற்பழிக்கிறவள் kaṟpaḻikkiṟavaḷ |
கற்பழிக்கிறவர் kaṟpaḻikkiṟavar |
கற்பழிக்கிறது kaṟpaḻikkiṟatu |
கற்பழிக்கிறவர்கள் kaṟpaḻikkiṟavarkaḷ |
கற்பழிக்கிறவை kaṟpaḻikkiṟavai | |
| past | கற்பழித்தவன் kaṟpaḻittavaṉ |
கற்பழித்தவள் kaṟpaḻittavaḷ |
கற்பழித்தவர் kaṟpaḻittavar |
கற்பழித்தது kaṟpaḻittatu |
கற்பழித்தவர்கள் kaṟpaḻittavarkaḷ |
கற்பழித்தவை kaṟpaḻittavai | |
| future | கற்பழிப்பவன் kaṟpaḻippavaṉ |
கற்பழிப்பவள் kaṟpaḻippavaḷ |
கற்பழிப்பவர் kaṟpaḻippavar |
கற்பழிப்பது kaṟpaḻippatu |
கற்பழிப்பவர்கள் kaṟpaḻippavarkaḷ |
கற்பழிப்பவை kaṟpaḻippavai | |
| negative | கற்பழிக்காதவன் kaṟpaḻikkātavaṉ |
கற்பழிக்காதவள் kaṟpaḻikkātavaḷ |
கற்பழிக்காதவர் kaṟpaḻikkātavar |
கற்பழிக்காதது kaṟpaḻikkātatu |
கற்பழிக்காதவர்கள் kaṟpaḻikkātavarkaḷ |
கற்பழிக்காதவை kaṟpaḻikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| கற்பழிப்பது kaṟpaḻippatu |
கற்பழித்தல் kaṟpaḻittal |
கற்பழிக்கல் kaṟpaḻikkal | |||||
Derived terms
- கற்பழிப்பு (kaṟpaḻippu)
References
- University of Madras (1924–1936) “கற்பழி-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992) “கற்பழி”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.