கிசுகிசு

Tamil

Etymology

Tamil onomatopoeia (Iraṭṭaikkiḷavi) of whispering noises. Compare குசுகுசு (kucukucu).

Pronunciation

  • IPA(key): /kisukisu/, /kisukisɯ/
  • Audio:(file)

Noun

கிசுகிசு • (kicukicu)

  1. gossip, rumour
    Synonyms: கிசுகிசுப்பு (kicukicuppu), புரளி (puraḷi), வதந்தி (vatanti)
  2. juicy talk (about a person's private life)

Declension

u-stem declension of கிசுகிசு (kicukicu)
singular plural
nominative
kicukicu
கிசுகிசுக்கள்
kicukicukkaḷ
vocative கிசுகிசுவே
kicukicuvē
கிசுகிசுக்களே
kicukicukkaḷē
accusative கிசுகிசுவை
kicukicuvai
கிசுகிசுக்களை
kicukicukkaḷai
dative கிசுகிசுவுக்கு
kicukicuvukku
கிசுகிசுக்களுக்கு
kicukicukkaḷukku
benefactive கிசுகிசுவுக்காக
kicukicuvukkāka
கிசுகிசுக்களுக்காக
kicukicukkaḷukkāka
genitive 1 கிசுகிசுவுடைய
kicukicuvuṭaiya
கிசுகிசுக்களுடைய
kicukicukkaḷuṭaiya
genitive 2 கிசுகிசுவின்
kicukicuviṉ
கிசுகிசுக்களின்
kicukicukkaḷiṉ
locative 1 கிசுகிசுவில்
kicukicuvil
கிசுகிசுக்களில்
kicukicukkaḷil
locative 2 கிசுகிசுவிடம்
kicukicuviṭam
கிசுகிசுக்களிடம்
kicukicukkaḷiṭam
sociative 1 கிசுகிசுவோடு
kicukicuvōṭu
கிசுகிசுக்களோடு
kicukicukkaḷōṭu
sociative 2 கிசுகிசுவுடன்
kicukicuvuṭaṉ
கிசுகிசுக்களுடன்
kicukicukkaḷuṭaṉ
instrumental கிசுகிசுவால்
kicukicuvāl
கிசுகிசுக்களால்
kicukicukkaḷāl
ablative கிசுகிசுவிலிருந்து
kicukicuviliruntu
கிசுகிசுக்களிலிருந்து
kicukicukkaḷiliruntu

See also

  • கசகச (kacakaca)
  • கமகம (kamakama)
  • கிளுகிளு (kiḷukiḷu)
  • குசுகுசு (kucukucu)
  • குடுகுடு (kuṭukuṭu)
  • குபுகுபு (kupukupu)
  • கொழகொழ (koḻakoḻa)
  • சரசர (caracara)
  • சலசல (calacala)
  • ஜிகுஜிகு (jikujiku)
  • தகதக (takataka)
  • திருதிரு (tirutiru)
  • தொளதொள (toḷatoḷa)
  • நறநற (naṟanaṟa)
  • படபட (paṭapaṭa)
  • பளபள (paḷapaḷa)
  • மடமட (maṭamaṭa)
  • மளமள (maḷamaḷa)
  • முணுமுணு (muṇumuṇu)
  • லபலப (lapalapa)
  • லொடலொட (loṭaloṭa)

Verb

கிசுகிசு • (kicukicu) (intransitive)

  1. to whisper into one's ear (so as to share a secret)
    Synonym: குசுகுசு (kucukucu)

Conjugation

Derived terms

  • கிசுகிசுப்பு (kicukicuppu)

References