Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /kuːɖʊ/, [kuːɖɯ]
- Hyphenation: கூ‧டு
- Rhymes: -ɯ
Etymology 1
From Proto-Dravidian *kūṭu (“nest, receptacle”). Cognate with Malayalam കൂട് (kūṭŭ), Telugu గూడు (gūḍu), Kannada ಗೂಡು (gūḍu), Pengo ଗୁଡା (guḍa).
Noun
கூடு • (kūṭu)
- nest, birdcage, coop, hive
- pen, cage, kennel
- Synonym: விலங்குக்கூடு (vilaṅkukkūṭu)
- (architecture) dome, cupola
- receptacle for grain
- basket for catching fish
- Synonym: மீன்பறி (mīṉpaṟi)
- quiver, sheath, case, envelope
Derived terms
- கரப்புக்குத்து (karappukkuttu)
- கிளிக்கூடு (kiḷikkūṭu)
- குடம்பை (kuṭampai)
- குடாப்பு (kuṭāppu)
- தேன்கூடு (tēṉkūṭu)
- பூச்சிக்கூடு (pūccikkūṭu)
Descendants
- → Sinhalese: කූඩුව (kūḍuwa)
- >? Thai: กุฏิ (gù-dtì, “birdhouse”)
Etymology 2
Cognate with Malayalam കൂടുക (kūṭuka), Telugu కూడు (kūḍu).
Verb
கூடு • (kūṭu)
- to join, to meet, to come together
- Synonym: ஒன்றுசேர் (oṉṟucēr)
- to collect, to assemble, to congregate, to unite
- Synonym: திரள் (tiraḷ)
Conjugation
Conjugation of கூடு (kūṭu)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
கூடுகிறேன் kūṭukiṟēṉ
|
கூடுகிறாய் kūṭukiṟāy
|
கூடுகிறான் kūṭukiṟāṉ
|
கூடுகிறாள் kūṭukiṟāḷ
|
கூடுகிறார் kūṭukiṟār
|
கூடுகிறது kūṭukiṟatu
|
past
|
கூடினேன் kūṭiṉēṉ
|
கூடினாய் kūṭiṉāy
|
கூடினான் kūṭiṉāṉ
|
கூடினாள் kūṭiṉāḷ
|
கூடினார் kūṭiṉār
|
கூடியது kūṭiyatu
|
future
|
கூடுவேன் kūṭuvēṉ
|
கூடுவாய் kūṭuvāy
|
கூடுவான் kūṭuvāṉ
|
கூடுவாள் kūṭuvāḷ
|
கூடுவார் kūṭuvār
|
கூடும் kūṭum
|
future negative
|
கூடமாட்டேன் kūṭamāṭṭēṉ
|
கூடமாட்டாய் kūṭamāṭṭāy
|
கூடமாட்டான் kūṭamāṭṭāṉ
|
கூடமாட்டாள் kūṭamāṭṭāḷ
|
கூடமாட்டார் kūṭamāṭṭār
|
கூடாது kūṭātu
|
negative
|
கூடவில்லை kūṭavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
கூடுகிறோம் kūṭukiṟōm
|
கூடுகிறீர்கள் kūṭukiṟīrkaḷ
|
கூடுகிறார்கள் kūṭukiṟārkaḷ
|
கூடுகின்றன kūṭukiṉṟaṉa
|
past
|
கூடினோம் kūṭiṉōm
|
கூடினீர்கள் kūṭiṉīrkaḷ
|
கூடினார்கள் kūṭiṉārkaḷ
|
கூடின kūṭiṉa
|
future
|
கூடுவோம் kūṭuvōm
|
கூடுவீர்கள் kūṭuvīrkaḷ
|
கூடுவார்கள் kūṭuvārkaḷ
|
கூடுவன kūṭuvaṉa
|
future negative
|
கூடமாட்டோம் kūṭamāṭṭōm
|
கூடமாட்டீர்கள் kūṭamāṭṭīrkaḷ
|
கூடமாட்டார்கள் kūṭamāṭṭārkaḷ
|
கூடா kūṭā
|
negative
|
கூடவில்லை kūṭavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kūṭu
|
கூடுங்கள் kūṭuṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கூடாதே kūṭātē
|
கூடாதீர்கள் kūṭātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of கூடிவிடு (kūṭiviṭu)
|
past of கூடிவிட்டிரு (kūṭiviṭṭiru)
|
future of கூடிவிடு (kūṭiviṭu)
|
progressive
|
கூடிக்கொண்டிரு kūṭikkoṇṭiru
|
effective
|
கூடப்படு kūṭappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
கூட kūṭa
|
கூடாமல் இருக்க kūṭāmal irukka
|
potential
|
கூடலாம் kūṭalām
|
கூடாமல் இருக்கலாம் kūṭāmal irukkalām
|
cohortative
|
கூடட்டும் kūṭaṭṭum
|
கூடாமல் இருக்கட்டும் kūṭāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
கூடுவதால் kūṭuvatāl
|
கூடாததால் kūṭātatāl
|
conditional
|
கூடினால் kūṭiṉāl
|
கூடாவிட்டால் kūṭāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
கூடி kūṭi
|
கூடாமல் kūṭāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கூடுகிற kūṭukiṟa
|
கூடிய kūṭiya
|
கூடும் kūṭum
|
கூடாத kūṭāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
கூடுகிறவன் kūṭukiṟavaṉ
|
கூடுகிறவள் kūṭukiṟavaḷ
|
கூடுகிறவர் kūṭukiṟavar
|
கூடுகிறது kūṭukiṟatu
|
கூடுகிறவர்கள் kūṭukiṟavarkaḷ
|
கூடுகிறவை kūṭukiṟavai
|
past
|
கூடியவன் kūṭiyavaṉ
|
கூடியவள் kūṭiyavaḷ
|
கூடியவர் kūṭiyavar
|
கூடியது kūṭiyatu
|
கூடியவர்கள் kūṭiyavarkaḷ
|
கூடியவை kūṭiyavai
|
future
|
கூடுபவன் kūṭupavaṉ
|
கூடுபவள் kūṭupavaḷ
|
கூடுபவர் kūṭupavar
|
கூடுவது kūṭuvatu
|
கூடுபவர்கள் kūṭupavarkaḷ
|
கூடுபவை kūṭupavai
|
negative
|
கூடாதவன் kūṭātavaṉ
|
கூடாதவள் kūṭātavaḷ
|
கூடாதவர் kūṭātavar
|
கூடாதது kūṭātatu
|
கூடாதவர்கள் kūṭātavarkaḷ
|
கூடாதவை kūṭātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கூடுவது kūṭuvatu
|
கூடுதல் kūṭutal
|
கூடல் kūṭal
|
- கூட்டமைப்பு (kūṭṭamaippu)
- கூட்டம் (kūṭṭam)
- கூட்டல் (kūṭṭal)
- கூட்டுக்குடும்பம் (kūṭṭukkuṭumpam)
- கூட்டெழுத்து (kūṭṭeḻuttu)
- பள்ளிக்கூட்டம் (paḷḷikkūṭṭam)
See also
- கூட்டு (kūṭṭu) (causative of கூடு)
References
- University of Madras (1924–1936) “கூடு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press, page 1070
- University of Madras (1924–1936) “கூடு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- Krishnamurti, Bhadriraju (2003) The Dravidian Languages (Cambridge Language Surveys), Cambridge University Press, →ISBN, page 148.
- Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN, page 172.