Irula
Etymology
Cognate with Tamil கொள் (koḷ), Malayalam കൊള്ളുക (koḷḷuka), Telugu కొను (konu).
Pronunciation
Verb
கொள் (koḷ)
- get
Conjugation
Imperative: கொள்ளு
Present (1st person): கொள்ளுகெ
Past (1st person): கொண்டெ
References
- Gerard F. Diffloth (1968) The Irula Language, a close relative to Tamil[1], University of California, Los Angeles, page 26
Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Cognate with Malayalam കൊള്ളുക (koḷḷuka), Telugu కొను (konu). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
கொள் • (koḷ)
- (intransitive, transitive) to fit
- to have (i.e. for one's one self)
- to receive
- to take
- to carry
- to buy
- to think, believe, consider
- to hold, contain
- to accept
- (auxiliary) makes a verb reflexive
- added to a negative imperative or adverbial participle of a verb for emphasis
Conjugation
Conjugation of கொள் (koḷ)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கொள்கிறேன் koḷkiṟēṉ
|
கொள்கிறாய் koḷkiṟāy
|
கொள்கிறான் koḷkiṟāṉ
|
கொள்கிறாள் koḷkiṟāḷ
|
கொள்கிறார் koḷkiṟār
|
கொள்கிறது koḷkiṟatu
|
| past
|
கொண்டேன் koṇṭēṉ
|
கொண்டாய் koṇṭāy
|
கொண்டான் koṇṭāṉ
|
கொண்டாள் koṇṭāḷ
|
கொண்டார் koṇṭār
|
கொண்டது koṇṭatu
|
| future
|
கொள்வேன் koḷvēṉ
|
கொள்வாய் koḷvāy
|
கொள்வான் koḷvāṉ
|
கொள்வாள் koḷvāḷ
|
கொள்வார் koḷvār
|
கொள்ளும் koḷḷum
|
| future negative
|
கொள்ளமாட்டேன் koḷḷamāṭṭēṉ
|
கொள்ளமாட்டாய் koḷḷamāṭṭāy
|
கொள்ளமாட்டான் koḷḷamāṭṭāṉ
|
கொள்ளமாட்டாள் koḷḷamāṭṭāḷ
|
கொள்ளமாட்டார் koḷḷamāṭṭār
|
கொள்ளாது koḷḷātu
|
| negative
|
கொள்ளவில்லை koḷḷavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கொள்கிறோம் koḷkiṟōm
|
கொள்கிறீர்கள் koḷkiṟīrkaḷ
|
கொள்கிறார்கள் koḷkiṟārkaḷ
|
கொள்கின்றன koḷkiṉṟaṉa
|
| past
|
கொண்டோம் koṇṭōm
|
கொண்டீர்கள் koṇṭīrkaḷ
|
கொண்டார்கள் koṇṭārkaḷ
|
கொண்டன koṇṭaṉa
|
| future
|
கொள்வோம் koḷvōm
|
கொள்வீர்கள் koḷvīrkaḷ
|
கொள்வார்கள் koḷvārkaḷ
|
கொள்வன koḷvaṉa
|
| future negative
|
கொள்ளமாட்டோம் koḷḷamāṭṭōm
|
கொள்ளமாட்டீர்கள் koḷḷamāṭṭīrkaḷ
|
கொள்ளமாட்டார்கள் koḷḷamāṭṭārkaḷ
|
கொள்ளா koḷḷā
|
| negative
|
கொள்ளவில்லை koḷḷavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
koḷ
|
கொள்ளுங்கள் koḷḷuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கொள்ளாதே koḷḷātē
|
கொள்ளாதீர்கள் koḷḷātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கொண்டுவிடு (koṇṭuviṭu)
|
past of கொண்டுவிட்டிரு (koṇṭuviṭṭiru)
|
future of கொண்டுவிடு (koṇṭuviṭu)
|
| progressive
|
கொண்டுக்கொண்டிரு koṇṭukkoṇṭiru
|
| effective
|
கொள்ளப்படு koḷḷappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கொள்ள koḷḷa
|
கொள்ளாமல் இருக்க koḷḷāmal irukka
|
| potential
|
கொள்ளலாம் koḷḷalām
|
கொள்ளாமல் இருக்கலாம் koḷḷāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கொள்ளட்டும் koḷḷaṭṭum
|
கொள்ளாமல் இருக்கட்டும் koḷḷāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கொள்வதால் koḷvatāl
|
கொள்ளாததால் koḷḷātatāl
|
| conditional
|
கொண்டால் koṇṭāl
|
கொள்ளாவிட்டால் koḷḷāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கொண்டு koṇṭu
|
கொள்ளாமல் koḷḷāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கொள்கிற koḷkiṟa
|
கொண்ட koṇṭa
|
கொள்ளும் koḷḷum
|
கொள்ளாத koḷḷāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கொள்கிறவன் koḷkiṟavaṉ
|
கொள்கிறவள் koḷkiṟavaḷ
|
கொள்கிறவர் koḷkiṟavar
|
கொள்கிறது koḷkiṟatu
|
கொள்கிறவர்கள் koḷkiṟavarkaḷ
|
கொள்கிறவை koḷkiṟavai
|
| past
|
கொண்டவன் koṇṭavaṉ
|
கொண்டவள் koṇṭavaḷ
|
கொண்டவர் koṇṭavar
|
கொண்டது koṇṭatu
|
கொண்டவர்கள் koṇṭavarkaḷ
|
கொண்டவை koṇṭavai
|
| future
|
கொள்பவன் koḷpavaṉ
|
கொள்பவள் koḷpavaḷ
|
கொள்பவர் koḷpavar
|
கொள்வது koḷvatu
|
கொள்பவர்கள் koḷpavarkaḷ
|
கொள்பவை koḷpavai
|
| negative
|
கொள்ளாதவன் koḷḷātavaṉ
|
கொள்ளாதவள் koḷḷātavaḷ
|
கொள்ளாதவர் koḷḷātavar
|
கொள்ளாதது koḷḷātatu
|
கொள்ளாதவர்கள் koḷḷātavarkaḷ
|
கொள்ளாதவை koḷḷātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கொள்வது koḷvatu
|
கொண்டல் koṇṭal
|
கொள்ளல் koḷḷal
|
Derived terms
Etymology 2
Cognate with Tulu ಕುಡು (kuḍu), Kuvi [script needed] (koṛa). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
கொள் • (koḷ)
- (botany) horse gram (Macrotyloma uniflorum)
- Synonym: காணம் (kāṇam)
- (botany) umbrella thorn (Vachellia planifrons)
- Synonym: குடைவேல் (kuṭaivēl)
- a small weight measure used in ancient times
References
- University of Madras (1924–1936) “கொள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கொள்-தல்,_கொளு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press