Tamil
Etymology
Cognate to Telugu సుడి (suḍi), Kannada ಸುಳಿ (suḷi), and Malayalam ചുഴി (cuḻi).
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕuɻi/, [suɻi]
Verb
சுழி • (cuḻi) (intransitive)
- to become curved, curled, involved; form eddies (as on the surface of water)
- to be contracted, screw up (as one's face in disgust)
- (Jaffna) to be cunning, guileful
- to be distracted, agitated
- to die
- Synonym: இற (iṟa)
Conjugation
Conjugation of சுழி (cuḻi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சுழிகிறேன் cuḻikiṟēṉ
|
சுழிகிறாய் cuḻikiṟāy
|
சுழிகிறான் cuḻikiṟāṉ
|
சுழிகிறாள் cuḻikiṟāḷ
|
சுழிகிறார் cuḻikiṟār
|
சுழிகிறது cuḻikiṟatu
|
| past
|
சுழிந்தேன் cuḻintēṉ
|
சுழிந்தாய் cuḻintāy
|
சுழிந்தான் cuḻintāṉ
|
சுழிந்தாள் cuḻintāḷ
|
சுழிந்தார் cuḻintār
|
சுழிந்தது cuḻintatu
|
| future
|
சுழிவேன் cuḻivēṉ
|
சுழிவாய் cuḻivāy
|
சுழிவான் cuḻivāṉ
|
சுழிவாள் cuḻivāḷ
|
சுழிவார் cuḻivār
|
சுழியும் cuḻiyum
|
| future negative
|
சுழியமாட்டேன் cuḻiyamāṭṭēṉ
|
சுழியமாட்டாய் cuḻiyamāṭṭāy
|
சுழியமாட்டான் cuḻiyamāṭṭāṉ
|
சுழியமாட்டாள் cuḻiyamāṭṭāḷ
|
சுழியமாட்டார் cuḻiyamāṭṭār
|
சுழியாது cuḻiyātu
|
| negative
|
சுழியவில்லை cuḻiyavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சுழிகிறோம் cuḻikiṟōm
|
சுழிகிறீர்கள் cuḻikiṟīrkaḷ
|
சுழிகிறார்கள் cuḻikiṟārkaḷ
|
சுழிகின்றன cuḻikiṉṟaṉa
|
| past
|
சுழிந்தோம் cuḻintōm
|
சுழிந்தீர்கள் cuḻintīrkaḷ
|
சுழிந்தார்கள் cuḻintārkaḷ
|
சுழிந்தன cuḻintaṉa
|
| future
|
சுழிவோம் cuḻivōm
|
சுழிவீர்கள் cuḻivīrkaḷ
|
சுழிவார்கள் cuḻivārkaḷ
|
சுழிவன cuḻivaṉa
|
| future negative
|
சுழியமாட்டோம் cuḻiyamāṭṭōm
|
சுழியமாட்டீர்கள் cuḻiyamāṭṭīrkaḷ
|
சுழியமாட்டார்கள் cuḻiyamāṭṭārkaḷ
|
சுழியா cuḻiyā
|
| negative
|
சுழியவில்லை cuḻiyavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cuḻi
|
சுழியுங்கள் cuḻiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சுழியாதே cuḻiyātē
|
சுழியாதீர்கள் cuḻiyātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சுழிந்துவிடு (cuḻintuviṭu)
|
past of சுழிந்துவிட்டிரு (cuḻintuviṭṭiru)
|
future of சுழிந்துவிடு (cuḻintuviṭu)
|
| progressive
|
சுழிந்துக்கொண்டிரு cuḻintukkoṇṭiru
|
| effective
|
சுழியப்படு cuḻiyappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சுழிய cuḻiya
|
சுழியாமல் இருக்க cuḻiyāmal irukka
|
| potential
|
சுழியலாம் cuḻiyalām
|
சுழியாமல் இருக்கலாம் cuḻiyāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சுழியட்டும் cuḻiyaṭṭum
|
சுழியாமல் இருக்கட்டும் cuḻiyāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சுழிவதால் cuḻivatāl
|
சுழியாததால் cuḻiyātatāl
|
| conditional
|
சுழிந்தால் cuḻintāl
|
சுழியாவிட்டால் cuḻiyāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சுழிந்து cuḻintu
|
சுழியாமல் cuḻiyāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சுழிகிற cuḻikiṟa
|
சுழிந்த cuḻinta
|
சுழியும் cuḻiyum
|
சுழியாத cuḻiyāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சுழிகிறவன் cuḻikiṟavaṉ
|
சுழிகிறவள் cuḻikiṟavaḷ
|
சுழிகிறவர் cuḻikiṟavar
|
சுழிகிறது cuḻikiṟatu
|
சுழிகிறவர்கள் cuḻikiṟavarkaḷ
|
சுழிகிறவை cuḻikiṟavai
|
| past
|
சுழிந்தவன் cuḻintavaṉ
|
சுழிந்தவள் cuḻintavaḷ
|
சுழிந்தவர் cuḻintavar
|
சுழிந்தது cuḻintatu
|
சுழிந்தவர்கள் cuḻintavarkaḷ
|
சுழிந்தவை cuḻintavai
|
| future
|
சுழிபவன் cuḻipavaṉ
|
சுழிபவள் cuḻipavaḷ
|
சுழிபவர் cuḻipavar
|
சுழிவது cuḻivatu
|
சுழிபவர்கள் cuḻipavarkaḷ
|
சுழிபவை cuḻipavai
|
| negative
|
சுழியாதவன் cuḻiyātavaṉ
|
சுழியாதவள் cuḻiyātavaḷ
|
சுழியாதவர் cuḻiyātavar
|
சுழியாதது cuḻiyātatu
|
சுழியாதவர்கள் cuḻiyātavarkaḷ
|
சுழியாதவை cuḻiyātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சுழிவது cuḻivatu
|
சுழிதல் cuḻital
|
சுழியல் cuḻiyal
|
Noun
சுழி • (cuḻi)
- whirling
- whirl, vortex, eddy
- Synonym: நீர்ச்சுழி (nīrccuḻi)
- incurvature, curl in the formation of letters
- cipher, zero
- Synonym: பூச்சியம் (pūcciyam)
- curl of a hair
- circular or curved marks on the head or body indicating one's luck
- fate
- Synonym: தலைவிதி (talaiviti)
- crown of the head
- Synonym: உச்சி (ucci)
- a kind of ornament for child's head
- Synonym: உச்சிப்பூ (uccippū)
- an inch, a unit of rainfall
- sea
- Synonym: கடல் (kaṭal)
Declension
i-stem declension of சுழி (cuḻi)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cuḻi
|
சுழிகள் cuḻikaḷ
|
| vocative
|
சுழியே cuḻiyē
|
சுழிகளே cuḻikaḷē
|
| accusative
|
சுழியை cuḻiyai
|
சுழிகளை cuḻikaḷai
|
| dative
|
சுழிக்கு cuḻikku
|
சுழிகளுக்கு cuḻikaḷukku
|
| benefactive
|
சுழிக்காக cuḻikkāka
|
சுழிகளுக்காக cuḻikaḷukkāka
|
| genitive 1
|
சுழியுடைய cuḻiyuṭaiya
|
சுழிகளுடைய cuḻikaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
சுழியின் cuḻiyiṉ
|
சுழிகளின் cuḻikaḷiṉ
|
| locative 1
|
சுழியில் cuḻiyil
|
சுழிகளில் cuḻikaḷil
|
| locative 2
|
சுழியிடம் cuḻiyiṭam
|
சுழிகளிடம் cuḻikaḷiṭam
|
| sociative 1
|
சுழியோடு cuḻiyōṭu
|
சுழிகளோடு cuḻikaḷōṭu
|
| sociative 2
|
சுழியுடன் cuḻiyuṭaṉ
|
சுழிகளுடன் cuḻikaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
சுழியால் cuḻiyāl
|
சுழிகளால் cuḻikaḷāl
|
| ablative
|
சுழியிலிருந்து cuḻiyiliruntu
|
சுழிகளிலிருந்து cuḻikaḷiliruntu
|
References
- University of Madras (1924–1936) “சுழி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press