திசை
Tamil
Alternative forms
- தெச (teca) — colloquial, Spoken Tamil
Etymology
Borrowed from Sanskrit दिशा (diśā). Cognate with Malayalam ദിശ (diśa) and Telugu దిశ (diśa).
Pronunciation
Audio: (file)
- IPA(key): /t̪it͡ɕai/, [t̪isai]
- IPA(key): /d̪it͡ɕai/, [d̪isai]
Noun
திசை • (ticai) (plural திசைகள்)
- direction, cardinal points
- (obsolete) jurisdiction, dominion
- Synonyms: கெடி (keṭi), இலாக்கா (ilākkā), அதிகாரவரம்பு (atikāravarampu)
Declension
singular | plural | |
---|---|---|
nominative | ticai |
திசைகள் ticaikaḷ |
vocative | திசையே ticaiyē |
திசைகளே ticaikaḷē |
accusative | திசையை ticaiyai |
திசைகளை ticaikaḷai |
dative | திசைக்கு ticaikku |
திசைகளுக்கு ticaikaḷukku |
benefactive | திசைக்காக ticaikkāka |
திசைகளுக்காக ticaikaḷukkāka |
genitive 1 | திசையுடைய ticaiyuṭaiya |
திசைகளுடைய ticaikaḷuṭaiya |
genitive 2 | திசையின் ticaiyiṉ |
திசைகளின் ticaikaḷiṉ |
locative 1 | திசையில் ticaiyil |
திசைகளில் ticaikaḷil |
locative 2 | திசையிடம் ticaiyiṭam |
திசைகளிடம் ticaikaḷiṭam |
sociative 1 | திசையோடு ticaiyōṭu |
திசைகளோடு ticaikaḷōṭu |
sociative 2 | திசையுடன் ticaiyuṭaṉ |
திசைகளுடன் ticaikaḷuṭaṉ |
instrumental | திசையால் ticaiyāl |
திசைகளால் ticaikaḷāl |
ablative | திசையிலிருந்து ticaiyiliruntu |
திசைகளிலிருந்து ticaikaḷiliruntu |
See also
compass points: திசைகாட்டி திசைகள் (ticaikāṭṭi ticaikaḷ): [edit]
வடமேற்கு (vaṭamēṟku) | வடக்கு (vaṭakku) | வடகிழக்கு (vaṭakiḻakku) |
மேற்கு (mēṟku) | கிழக்கு (kiḻakku) | |
தென்மேற்கு (teṉmēṟku) | தெற்கு (teṟku) | தென்கிழக்கு (teṉkiḻakku) |