நீர்
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /n̪iːɾ/
Audio: (file)
Etymology 1
Inherited from Old Tamil 𑀦𑀻𑀭𑁆 (nīr), from Proto-Dravidian *nīr.
Cognates
Compare Sanskrit नीर (nīra), borrowed from Dravidian.
Noun
நீர் • (nīr) (uncountable, chiefly Formal Tamil)
Declension
singular | plural | |
---|---|---|
nominative | nīr |
- |
vocative | நீரே nīrē |
- |
accusative | நீரை nīrai |
- |
dative | நீருக்கு nīrukku |
- |
benefactive | நீருக்காக nīrukkāka |
- |
genitive 1 | நீருடைய nīruṭaiya |
- |
genitive 2 | நீரின் nīriṉ |
- |
locative 1 | நீரில் nīril |
- |
locative 2 | நீரிடம் nīriṭam |
- |
sociative 1 | நீரோடு nīrōṭu |
- |
sociative 2 | நீருடன் nīruṭaṉ |
- |
instrumental | நீரால் nīrāl |
- |
ablative | நீரிலிருந்து nīriliruntu |
- |
Derived terms
- இளநீர் (iḷanīr)
- உண்ணீர் (uṇṇīr)
- உமிழ்நீர் (umiḻnīr)
- ஏறுநீர் (ēṟunīr)
- கடல்நீர் (kaṭalnīr)
- கண்ணீர் (kaṇṇīr)
- கருப்பநீர் (karuppanīr)
- கானல் நீர் (kāṉal nīr)
- குடிநீர் (kuṭinīr)
- சிறுநீர் (ciṟunīr)
- செந்நீர் (cennīr)
- தண்ணீர் (taṇṇīr)
- தேநீர் (tēnīr)
- நீரகம் (nīrakam)
- நீராடு (nīrāṭu)
- நீராழி (nīrāḻi)
- நீராவி (nīrāvi)
- நீரியம் (nīriyam)
- நீரிழிவு (nīriḻivu)
- நீரூற்று (nīrūṟṟu)
- நீரொழுக்கு (nīroḻukku)
- நீர்கொழும்பு (nīrkoḻumpu)
- நீர்க்காகம் (nīrkkākam)
- நீர்க்காக்கை (nīrkkākkai)
- நீர்க்கால் (nīrkkāl)
- நீர்க்கோழி (nīrkkōḻi)
- நீர்த்துளி (nīrttuḷi)
- நீர்நாய் (nīrnāy)
- நீர்நிலை (nīrnilai)
- நீர்ப்புன்கு (nīrppuṉku)
- நீர்மங்கை (nīrmaṅkai)
- நீர்மருது (nīrmarutu)
- நீர்வளம் (nīrvaḷam)
- நீர்வாழை (nīrvāḻai)
- நீர்வீழ்ச்சி (nīrvīḻcci)
- மழைநீர் (maḻainīr)
- மேனீர் (mēṉīr)
- வாய்நீர் (vāynīr)
- வெந்நீர் (vennīr)
Etymology 2
Plural of நீ (nī). See Proto-South Dravidian *nīr.
Alternative forms
- நீயிர் (nīyir), நீவிர் (nīvir)
Pronoun
நீர் • (nīr) (dated, higher register)
See also
singular | plural | ||||
---|---|---|---|---|---|
1st person | exclusive | நான் (nāṉ) யான் (yāṉ) |
நாங்கள் (nāṅkaḷ) யாம் (yām) | ||
inclusive | நாம் (nām) | ||||
reflexive | தான் (tāṉ) தாம் (tām) (formal) தாங்கள் (tāṅkaḷ) (formal) |
தாங்கள் (tāṅkaḷ) | |||
2nd person | நீ (nī) (informal) நீர் (nīr) (formal) நீங்கள் (nīṅkaḷ) (formal) நீம் (nīm) (formal, rare) |
நீவிர் (nīvir) நீங்கள் (nīṅkaḷ) நீம் (nīm) (rare) | |||
3rd person | masculine | proximal: இவன் (ivaṉ) distal: அவன் (avaṉ) yonder: உவன் (uvaṉ) interrogative: எவன் (evaṉ), யாவன் (yāvaṉ) |
proximal: இவர்கள் (ivarkaḷ) distal: அவர்கள் (avarkaḷ) yonder: உவர்கள் (uvarkaḷ) interrogative: எவர்கள் (evarkaḷ), யாவர் (yāvar) | ||
feminine | proximal: இவள் (ivaḷ) distal: அவள் (avaḷ) yonder: உவள் (uvaḷ) interrogative: எவள் (evaḷ), யாவள் (yāvaḷ) | ||||
epicene | proximal: இவர் (ivar) distal: அவர் (avar) yonder: உவர் (uvar) interrogative: எவர் (evar), யார் (yār) | ||||
non-human | proximal: இது (itu) distal: அது (atu) yonder: உது (utu) interrogative: எது (etu), யாது (yātu) |
proximal: இவை (ivai) distal: அவை (avai) yonder: உவை (uvai) interrogative: எவை (evai), யாவை (yāvai) |
References
- “நீர்”, in அகராதி - தமிழ்-ஆங்கில அகரமுதலி [Agarathi - Tamil-English-Tamil Dictionary], Kilpauk, Chennai, India: Orthosie, 2023
Toda
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *nīr.
Cognates
Noun
நீர் (nīr)
References
- Murray Barnson Emeneau, Toda Grammar and Texts (1984), page 40