Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *panī(kil) (“dew, cold, chill”). Cognate with Old Kannada ಪನಿ (pani), Kannada ಪನಿ (pani), Kannada ಹನಿ (hani), Malayalam പനി (pani) and Tulu ಹನಿ (hani).
Pronunciation
Verb
பனி • (paṉi) (intransitive)
- to be bedewed, have dew on
- to flow out; to be shed, poured up
- Synonym: துளி (tuḷi)
- to rain incessantly, constantly
- to become cool
- to shiver with cold
- to tremble, be agitated, quake
- to be in fear
- to suffer, be in pain
- to spring forth (as tears), to swell
Verb
பனி • (paṉi) (transitive)
- to cause to tremble
- to cause to suffer
- to beat (as a drum)
Conjugation
Conjugation of பனி (paṉi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
பனிக்கிறேன் paṉikkiṟēṉ
|
பனிக்கிறாய் paṉikkiṟāy
|
பனிக்கிறான் paṉikkiṟāṉ
|
பனிக்கிறாள் paṉikkiṟāḷ
|
பனிக்கிறார் paṉikkiṟār
|
பனிக்கிறது paṉikkiṟatu
|
| past
|
பனித்தேன் paṉittēṉ
|
பனித்தாய் paṉittāy
|
பனித்தான் paṉittāṉ
|
பனித்தாள் paṉittāḷ
|
பனித்தார் paṉittār
|
பனித்தது paṉittatu
|
| future
|
பனிப்பேன் paṉippēṉ
|
பனிப்பாய் paṉippāy
|
பனிப்பான் paṉippāṉ
|
பனிப்பாள் paṉippāḷ
|
பனிப்பார் paṉippār
|
பனிக்கும் paṉikkum
|
| future negative
|
பனிக்கமாட்டேன் paṉikkamāṭṭēṉ
|
பனிக்கமாட்டாய் paṉikkamāṭṭāy
|
பனிக்கமாட்டான் paṉikkamāṭṭāṉ
|
பனிக்கமாட்டாள் paṉikkamāṭṭāḷ
|
பனிக்கமாட்டார் paṉikkamāṭṭār
|
பனிக்காது paṉikkātu
|
| negative
|
பனிக்கவில்லை paṉikkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
பனிக்கிறோம் paṉikkiṟōm
|
பனிக்கிறீர்கள் paṉikkiṟīrkaḷ
|
பனிக்கிறார்கள் paṉikkiṟārkaḷ
|
பனிக்கின்றன paṉikkiṉṟaṉa
|
| past
|
பனித்தோம் paṉittōm
|
பனித்தீர்கள் paṉittīrkaḷ
|
பனித்தார்கள் paṉittārkaḷ
|
பனித்தன paṉittaṉa
|
| future
|
பனிப்போம் paṉippōm
|
பனிப்பீர்கள் paṉippīrkaḷ
|
பனிப்பார்கள் paṉippārkaḷ
|
பனிப்பன paṉippaṉa
|
| future negative
|
பனிக்கமாட்டோம் paṉikkamāṭṭōm
|
பனிக்கமாட்டீர்கள் paṉikkamāṭṭīrkaḷ
|
பனிக்கமாட்டார்கள் paṉikkamāṭṭārkaḷ
|
பனிக்கா paṉikkā
|
| negative
|
பனிக்கவில்லை paṉikkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
paṉi
|
பனியுங்கள் paṉiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
பனிக்காதே paṉikkātē
|
பனிக்காதீர்கள் paṉikkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of பனித்துவிடு (paṉittuviṭu)
|
past of பனித்துவிட்டிரு (paṉittuviṭṭiru)
|
future of பனித்துவிடு (paṉittuviṭu)
|
| progressive
|
பனித்துக்கொண்டிரு paṉittukkoṇṭiru
|
| effective
|
பனிக்கப்படு paṉikkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
பனிக்க paṉikka
|
பனிக்காமல் இருக்க paṉikkāmal irukka
|
| potential
|
பனிக்கலாம் paṉikkalām
|
பனிக்காமல் இருக்கலாம் paṉikkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
பனிக்கட்டும் paṉikkaṭṭum
|
பனிக்காமல் இருக்கட்டும் paṉikkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
பனிப்பதால் paṉippatāl
|
பனிக்காததால் paṉikkātatāl
|
| conditional
|
பனித்தால் paṉittāl
|
பனிக்காவிட்டால் paṉikkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
பனித்து paṉittu
|
பனிக்காமல் paṉikkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
பனிக்கிற paṉikkiṟa
|
பனித்த paṉitta
|
பனிக்கும் paṉikkum
|
பனிக்காத paṉikkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
பனிக்கிறவன் paṉikkiṟavaṉ
|
பனிக்கிறவள் paṉikkiṟavaḷ
|
பனிக்கிறவர் paṉikkiṟavar
|
பனிக்கிறது paṉikkiṟatu
|
பனிக்கிறவர்கள் paṉikkiṟavarkaḷ
|
பனிக்கிறவை paṉikkiṟavai
|
| past
|
பனித்தவன் paṉittavaṉ
|
பனித்தவள் paṉittavaḷ
|
பனித்தவர் paṉittavar
|
பனித்தது paṉittatu
|
பனித்தவர்கள் paṉittavarkaḷ
|
பனித்தவை paṉittavai
|
| future
|
பனிப்பவன் paṉippavaṉ
|
பனிப்பவள் paṉippavaḷ
|
பனிப்பவர் paṉippavar
|
பனிப்பது paṉippatu
|
பனிப்பவர்கள் paṉippavarkaḷ
|
பனிப்பவை paṉippavai
|
| negative
|
பனிக்காதவன் paṉikkātavaṉ
|
பனிக்காதவள் paṉikkātavaḷ
|
பனிக்காதவர் paṉikkātavar
|
பனிக்காதது paṉikkātatu
|
பனிக்காதவர்கள் paṉikkātavarkaḷ
|
பனிக்காதவை paṉikkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
பனிப்பது paṉippatu
|
பனித்தல் paṉittal
|
பனிக்கல் paṉikkal
|
Noun
பனி • (paṉi)
- snow, dew
- mist, fog, haze
- Synonym: மஞ்சு (mañcu)
- chill, cold, coolness
- Synonyms: குளிர் (kuḷir), குளிர்ச்சி (kuḷircci)
- rain
- water
- fever
- tears
- fear, dread
- trembling, agitation, quaking
- distress, suffering, sorrow
Declension
i-stem declension of பனி (paṉi) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
paṉi
|
-
|
| vocative
|
பனியே paṉiyē
|
-
|
| accusative
|
பனியை paṉiyai
|
-
|
| dative
|
பனிக்கு paṉikku
|
-
|
| benefactive
|
பனிக்காக paṉikkāka
|
-
|
| genitive 1
|
பனியுடைய paṉiyuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
பனியின் paṉiyiṉ
|
-
|
| locative 1
|
பனியில் paṉiyil
|
-
|
| locative 2
|
பனியிடம் paṉiyiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
பனியோடு paṉiyōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
பனியுடன் paṉiyuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
பனியால் paṉiyāl
|
-
|
| ablative
|
பனியிலிருந்து paṉiyiliruntu
|
-
|
Derived terms
- பனிக்கட்டி (paṉikkaṭṭi)
- பனிக்கதிர் (paṉikkatir)
- பனிக்காடு (paṉikkāṭu)
- பனிக்காற்று (paṉikkāṟṟu)
- பனிநீர் (paṉinīr)
- பனிப்பருவம் (paṉipparuvam)
- பனிப்பு (paṉippu)
- பனிமலை (paṉimalai)
References
- University of Madras (1924–1936) “பனி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “பனி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press