Irula
Pronunciation
Etymology 1
Inherited from Proto-Dravidian *pū (“flower”). Cognate with Tamil பூ (pū), and Malayalam പൂവ് (pūvŭ).
Noun
பூ (pū)
- flower
Etymology 2
Inherited from Proto-Dravidian *puẓu. Cognate with Tamil புழு (puḻu).
Noun
பூ (pū)
- worm
- Synonym: புகு (puku)
References
- Gerard F. Diffloth (1968) The Irula Language, a close relative to Tamil[1], University of California, Los Angeles, page 16
Tamil
Pronunciation
Etymology 1
From Proto-Dravidian *pū (“flower”). Cognate with Malayalam പൂവ് (pūvŭ), Telugu పూవు (pūvu), Irula பூ (pū), Kannada ಹೂವು (hūvu) and Tulu ಪೂ (pū).
Noun
பூ • (pū) (plural பூக்கள்)
- flower
- Synonyms: மலர் (malar), புஷ்பம் (puṣpam)
- (of a rooster) crown
- (of a coin) tail
- Coordinate term: தலை (talai)
- (pathology) cataract
- Synonym: புரை (purai)
- the colour blue
- Synonym: நீலம் (nīlam)
Declension
ū-stem declension of பூ (pū)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
pū
|
பூக்கள் pūkkaḷ
|
| vocative
|
பூவே pūvē
|
பூக்களே pūkkaḷē
|
| accusative
|
பூவை pūvai
|
பூக்களை pūkkaḷai
|
| dative
|
பூவுக்கு pūvukku
|
பூக்களுக்கு pūkkaḷukku
|
| benefactive
|
பூவுக்காக pūvukkāka
|
பூக்களுக்காக pūkkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
பூவுடைய pūvuṭaiya
|
பூக்களுடைய pūkkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
பூவின் pūviṉ
|
பூக்களின் pūkkaḷiṉ
|
| locative 1
|
பூவில் pūvil
|
பூக்களில் pūkkaḷil
|
| locative 2
|
பூவிடம் pūviṭam
|
பூக்களிடம் pūkkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
பூவோடு pūvōṭu
|
பூக்களோடு pūkkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
பூவுடன் pūvuṭaṉ
|
பூக்களுடன் pūkkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
பூவால் pūvāl
|
பூக்களால் pūkkaḷāl
|
| ablative
|
பூவிலிருந்து pūviliruntu
|
பூக்களிலிருந்து pūkkaḷiliruntu
|
Verb
பூ • (pū)
- to flower, blossom
Conjugation
Conjugation of பூ (pū)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
பூக்கிறேன் pūkkiṟēṉ
|
பூக்கிறாய் pūkkiṟāy
|
பூக்கிறான் pūkkiṟāṉ
|
பூக்கிறாள் pūkkiṟāḷ
|
பூக்கிறார் pūkkiṟār
|
பூக்கிறது pūkkiṟatu
|
| past
|
பூத்தேன் pūttēṉ
|
பூத்தாய் pūttāy
|
பூத்தான் pūttāṉ
|
பூத்தாள் pūttāḷ
|
பூத்தார் pūttār
|
பூத்தது pūttatu
|
| future
|
பூப்பேன் pūppēṉ
|
பூப்பாய் pūppāy
|
பூப்பான் pūppāṉ
|
பூப்பாள் pūppāḷ
|
பூப்பார் pūppār
|
பூக்கும் pūkkum
|
| future negative
|
பூக்கமாட்டேன் pūkkamāṭṭēṉ
|
பூக்கமாட்டாய் pūkkamāṭṭāy
|
பூக்கமாட்டான் pūkkamāṭṭāṉ
|
பூக்கமாட்டாள் pūkkamāṭṭāḷ
|
பூக்கமாட்டார் pūkkamāṭṭār
|
பூக்காது pūkkātu
|
| negative
|
பூக்கவில்லை pūkkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
பூக்கிறோம் pūkkiṟōm
|
பூக்கிறீர்கள் pūkkiṟīrkaḷ
|
பூக்கிறார்கள் pūkkiṟārkaḷ
|
பூக்கின்றன pūkkiṉṟaṉa
|
| past
|
பூத்தோம் pūttōm
|
பூத்தீர்கள் pūttīrkaḷ
|
பூத்தார்கள் pūttārkaḷ
|
பூத்தன pūttaṉa
|
| future
|
பூப்போம் pūppōm
|
பூப்பீர்கள் pūppīrkaḷ
|
பூப்பார்கள் pūppārkaḷ
|
பூப்பன pūppaṉa
|
| future negative
|
பூக்கமாட்டோம் pūkkamāṭṭōm
|
பூக்கமாட்டீர்கள் pūkkamāṭṭīrkaḷ
|
பூக்கமாட்டார்கள் pūkkamāṭṭārkaḷ
|
பூக்கா pūkkā
|
| negative
|
பூக்கவில்லை pūkkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
pū
|
பூவுங்கள் pūvuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
பூக்காதே pūkkātē
|
பூக்காதீர்கள் pūkkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of பூத்துவிடு (pūttuviṭu)
|
past of பூத்துவிட்டிரு (pūttuviṭṭiru)
|
future of பூத்துவிடு (pūttuviṭu)
|
| progressive
|
பூத்துக்கொண்டிரு pūttukkoṇṭiru
|
| effective
|
பூக்கப்படு pūkkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
பூக்க pūkka
|
பூக்காமல் இருக்க pūkkāmal irukka
|
| potential
|
பூக்கலாம் pūkkalām
|
பூக்காமல் இருக்கலாம் pūkkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
பூக்கட்டும் pūkkaṭṭum
|
பூக்காமல் இருக்கட்டும் pūkkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
பூப்பதால் pūppatāl
|
பூக்காததால் pūkkātatāl
|
| conditional
|
பூத்தால் pūttāl
|
பூக்காவிட்டால் pūkkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
பூத்து pūttu
|
பூக்காமல் pūkkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
பூக்கிற pūkkiṟa
|
பூத்த pūtta
|
பூக்கும் pūkkum
|
பூக்காத pūkkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
பூக்கிறவன் pūkkiṟavaṉ
|
பூக்கிறவள் pūkkiṟavaḷ
|
பூக்கிறவர் pūkkiṟavar
|
பூக்கிறது pūkkiṟatu
|
பூக்கிறவர்கள் pūkkiṟavarkaḷ
|
பூக்கிறவை pūkkiṟavai
|
| past
|
பூத்தவன் pūttavaṉ
|
பூத்தவள் pūttavaḷ
|
பூத்தவர் pūttavar
|
பூத்தது pūttatu
|
பூத்தவர்கள் pūttavarkaḷ
|
பூத்தவை pūttavai
|
| future
|
பூப்பவன் pūppavaṉ
|
பூப்பவள் pūppavaḷ
|
பூப்பவர் pūppavar
|
பூப்பது pūppatu
|
பூப்பவர்கள் pūppavarkaḷ
|
பூப்பவை pūppavai
|
| negative
|
பூக்காதவன் pūkkātavaṉ
|
பூக்காதவள் pūkkātavaḷ
|
பூக்காதவர் pūkkātavar
|
பூக்காதது pūkkātatu
|
பூக்காதவர்கள் pūkkātavarkaḷ
|
பூக்காதவை pūkkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
பூப்பது pūppatu
|
பூத்தல் pūttal
|
பூக்கல் pūkkal
|
Etymology 2
Borrowed from Sanskrit भू (bhū). Compare Sanskrit भूमि (bhūmi), whence comes பூமி (pūmi).
Noun
பூ • (pū)
- earth, world