Tamil
Etymology
From the root கல (kala), see Proto-Dravidian *kalanku.
Cognate with Kannada ಕಲಂಕು (kalaṅku), Malayalam കലങ്ങുക (kalaṅṅuka), Telugu కలగు (kalagu) and Tulu ಕಲಂಕು (kalaṅku).
Pronunciation
Verb
கலங்கு • (kalaṅku) (intransitive)
- to be stirred up, agitated, ruffled (as water)
- to be confused, confounded
- Synonym: குழம்பு (kuḻampu)
- to be abashed, perplexed, embarrassed
- Synonym: மயங்கு (mayaṅku)
- to fear; be intimidated; be cowed
- Synonym: அஞ்சு (añcu)
- (Kongu) to be sad; grieve; experience sorrow
- to fail
- Synonym: தவறு (tavaṟu)
Conjugation
Conjugation of கலங்கு (kalaṅku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கலங்குகிறேன் kalaṅkukiṟēṉ
|
கலங்குகிறாய் kalaṅkukiṟāy
|
கலங்குகிறான் kalaṅkukiṟāṉ
|
கலங்குகிறாள் kalaṅkukiṟāḷ
|
கலங்குகிறார் kalaṅkukiṟār
|
கலங்குகிறது kalaṅkukiṟatu
|
| past
|
கலங்கினேன் kalaṅkiṉēṉ
|
கலங்கினாய் kalaṅkiṉāy
|
கலங்கினான் kalaṅkiṉāṉ
|
கலங்கினாள் kalaṅkiṉāḷ
|
கலங்கினார் kalaṅkiṉār
|
கலங்கியது kalaṅkiyatu
|
| future
|
கலங்குவேன் kalaṅkuvēṉ
|
கலங்குவாய் kalaṅkuvāy
|
கலங்குவான் kalaṅkuvāṉ
|
கலங்குவாள் kalaṅkuvāḷ
|
கலங்குவார் kalaṅkuvār
|
கலங்கும் kalaṅkum
|
| future negative
|
கலங்கமாட்டேன் kalaṅkamāṭṭēṉ
|
கலங்கமாட்டாய் kalaṅkamāṭṭāy
|
கலங்கமாட்டான் kalaṅkamāṭṭāṉ
|
கலங்கமாட்டாள் kalaṅkamāṭṭāḷ
|
கலங்கமாட்டார் kalaṅkamāṭṭār
|
கலங்காது kalaṅkātu
|
| negative
|
கலங்கவில்லை kalaṅkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கலங்குகிறோம் kalaṅkukiṟōm
|
கலங்குகிறீர்கள் kalaṅkukiṟīrkaḷ
|
கலங்குகிறார்கள் kalaṅkukiṟārkaḷ
|
கலங்குகின்றன kalaṅkukiṉṟaṉa
|
| past
|
கலங்கினோம் kalaṅkiṉōm
|
கலங்கினீர்கள் kalaṅkiṉīrkaḷ
|
கலங்கினார்கள் kalaṅkiṉārkaḷ
|
கலங்கின kalaṅkiṉa
|
| future
|
கலங்குவோம் kalaṅkuvōm
|
கலங்குவீர்கள் kalaṅkuvīrkaḷ
|
கலங்குவார்கள் kalaṅkuvārkaḷ
|
கலங்குவன kalaṅkuvaṉa
|
| future negative
|
கலங்கமாட்டோம் kalaṅkamāṭṭōm
|
கலங்கமாட்டீர்கள் kalaṅkamāṭṭīrkaḷ
|
கலங்கமாட்டார்கள் kalaṅkamāṭṭārkaḷ
|
கலங்கா kalaṅkā
|
| negative
|
கலங்கவில்லை kalaṅkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kalaṅku
|
கலங்குங்கள் kalaṅkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கலங்காதே kalaṅkātē
|
கலங்காதீர்கள் kalaṅkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கலங்கிவிடு (kalaṅkiviṭu)
|
past of கலங்கிவிட்டிரு (kalaṅkiviṭṭiru)
|
future of கலங்கிவிடு (kalaṅkiviṭu)
|
| progressive
|
கலங்கிக்கொண்டிரு kalaṅkikkoṇṭiru
|
| effective
|
கலங்கப்படு kalaṅkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கலங்க kalaṅka
|
கலங்காமல் இருக்க kalaṅkāmal irukka
|
| potential
|
கலங்கலாம் kalaṅkalām
|
கலங்காமல் இருக்கலாம் kalaṅkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கலங்கட்டும் kalaṅkaṭṭum
|
கலங்காமல் இருக்கட்டும் kalaṅkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கலங்குவதால் kalaṅkuvatāl
|
கலங்காததால் kalaṅkātatāl
|
| conditional
|
கலங்கினால் kalaṅkiṉāl
|
கலங்காவிட்டால் kalaṅkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கலங்கி kalaṅki
|
கலங்காமல் kalaṅkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கலங்குகிற kalaṅkukiṟa
|
கலங்கிய kalaṅkiya
|
கலங்கும் kalaṅkum
|
கலங்காத kalaṅkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கலங்குகிறவன் kalaṅkukiṟavaṉ
|
கலங்குகிறவள் kalaṅkukiṟavaḷ
|
கலங்குகிறவர் kalaṅkukiṟavar
|
கலங்குகிறது kalaṅkukiṟatu
|
கலங்குகிறவர்கள் kalaṅkukiṟavarkaḷ
|
கலங்குகிறவை kalaṅkukiṟavai
|
| past
|
கலங்கியவன் kalaṅkiyavaṉ
|
கலங்கியவள் kalaṅkiyavaḷ
|
கலங்கியவர் kalaṅkiyavar
|
கலங்கியது kalaṅkiyatu
|
கலங்கியவர்கள் kalaṅkiyavarkaḷ
|
கலங்கியவை kalaṅkiyavai
|
| future
|
கலங்குபவன் kalaṅkupavaṉ
|
கலங்குபவள் kalaṅkupavaḷ
|
கலங்குபவர் kalaṅkupavar
|
கலங்குவது kalaṅkuvatu
|
கலங்குபவர்கள் kalaṅkupavarkaḷ
|
கலங்குபவை kalaṅkupavai
|
| negative
|
கலங்காதவன் kalaṅkātavaṉ
|
கலங்காதவள் kalaṅkātavaḷ
|
கலங்காதவர் kalaṅkātavar
|
கலங்காதது kalaṅkātatu
|
கலங்காதவர்கள் kalaṅkātavarkaḷ
|
கலங்காதவை kalaṅkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கலங்குவது kalaṅkuvatu
|
கலங்குதல் kalaṅkutal
|
கலங்கல் kalaṅkal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “கலங்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press