Tamil
Etymology
This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term. Cognate with Malayalam പൊങ്ങുക (poṅṅuka).
Pronunciation
Verb
பொங்கு • (poṅku)
- to boil over, bubble up (from intense heat)
- Synonym: கொதி (koti)
- to stand up, rise (against injustice)
- Synonym: எதிர் (etir)
- to flourish, prosper
- Synonyms: செழி (ceḻi), வளர் (vaḷar), உயர் (uyar)
- to ferment
- Synonym: புளி (puḷi)
- to puff up, be elated
- Synonym: உப்பு (uppu)
Conjugation
Conjugation of பொங்கு (poṅku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
பொங்குகிறேன் poṅkukiṟēṉ
|
பொங்குகிறாய் poṅkukiṟāy
|
பொங்குகிறான் poṅkukiṟāṉ
|
பொங்குகிறாள் poṅkukiṟāḷ
|
பொங்குகிறார் poṅkukiṟār
|
பொங்குகிறது poṅkukiṟatu
|
| past
|
பொங்கினேன் poṅkiṉēṉ
|
பொங்கினாய் poṅkiṉāy
|
பொங்கினான் poṅkiṉāṉ
|
பொங்கினாள் poṅkiṉāḷ
|
பொங்கினார் poṅkiṉār
|
பொங்கியது poṅkiyatu
|
| future
|
பொங்குவேன் poṅkuvēṉ
|
பொங்குவாய் poṅkuvāy
|
பொங்குவான் poṅkuvāṉ
|
பொங்குவாள் poṅkuvāḷ
|
பொங்குவார் poṅkuvār
|
பொங்கும் poṅkum
|
| future negative
|
பொங்கமாட்டேன் poṅkamāṭṭēṉ
|
பொங்கமாட்டாய் poṅkamāṭṭāy
|
பொங்கமாட்டான் poṅkamāṭṭāṉ
|
பொங்கமாட்டாள் poṅkamāṭṭāḷ
|
பொங்கமாட்டார் poṅkamāṭṭār
|
பொங்காது poṅkātu
|
| negative
|
பொங்கவில்லை poṅkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
பொங்குகிறோம் poṅkukiṟōm
|
பொங்குகிறீர்கள் poṅkukiṟīrkaḷ
|
பொங்குகிறார்கள் poṅkukiṟārkaḷ
|
பொங்குகின்றன poṅkukiṉṟaṉa
|
| past
|
பொங்கினோம் poṅkiṉōm
|
பொங்கினீர்கள் poṅkiṉīrkaḷ
|
பொங்கினார்கள் poṅkiṉārkaḷ
|
பொங்கின poṅkiṉa
|
| future
|
பொங்குவோம் poṅkuvōm
|
பொங்குவீர்கள் poṅkuvīrkaḷ
|
பொங்குவார்கள் poṅkuvārkaḷ
|
பொங்குவன poṅkuvaṉa
|
| future negative
|
பொங்கமாட்டோம் poṅkamāṭṭōm
|
பொங்கமாட்டீர்கள் poṅkamāṭṭīrkaḷ
|
பொங்கமாட்டார்கள் poṅkamāṭṭārkaḷ
|
பொங்கா poṅkā
|
| negative
|
பொங்கவில்லை poṅkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
poṅku
|
பொங்குங்கள் poṅkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
பொங்காதே poṅkātē
|
பொங்காதீர்கள் poṅkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of பொங்கிவிடு (poṅkiviṭu)
|
past of பொங்கிவிட்டிரு (poṅkiviṭṭiru)
|
future of பொங்கிவிடு (poṅkiviṭu)
|
| progressive
|
பொங்கிக்கொண்டிரு poṅkikkoṇṭiru
|
| effective
|
பொங்கப்படு poṅkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
பொங்க poṅka
|
பொங்காமல் இருக்க poṅkāmal irukka
|
| potential
|
பொங்கலாம் poṅkalām
|
பொங்காமல் இருக்கலாம் poṅkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
பொங்கட்டும் poṅkaṭṭum
|
பொங்காமல் இருக்கட்டும் poṅkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
பொங்குவதால் poṅkuvatāl
|
பொங்காததால் poṅkātatāl
|
| conditional
|
பொங்கினால் poṅkiṉāl
|
பொங்காவிட்டால் poṅkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
பொங்கி poṅki
|
பொங்காமல் poṅkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
பொங்குகிற poṅkukiṟa
|
பொங்கிய poṅkiya
|
பொங்கும் poṅkum
|
பொங்காத poṅkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
பொங்குகிறவன் poṅkukiṟavaṉ
|
பொங்குகிறவள் poṅkukiṟavaḷ
|
பொங்குகிறவர் poṅkukiṟavar
|
பொங்குகிறது poṅkukiṟatu
|
பொங்குகிறவர்கள் poṅkukiṟavarkaḷ
|
பொங்குகிறவை poṅkukiṟavai
|
| past
|
பொங்கியவன் poṅkiyavaṉ
|
பொங்கியவள் poṅkiyavaḷ
|
பொங்கியவர் poṅkiyavar
|
பொங்கியது poṅkiyatu
|
பொங்கியவர்கள் poṅkiyavarkaḷ
|
பொங்கியவை poṅkiyavai
|
| future
|
பொங்குபவன் poṅkupavaṉ
|
பொங்குபவள் poṅkupavaḷ
|
பொங்குபவர் poṅkupavar
|
பொங்குவது poṅkuvatu
|
பொங்குபவர்கள் poṅkupavarkaḷ
|
பொங்குபவை poṅkupavai
|
| negative
|
பொங்காதவன் poṅkātavaṉ
|
பொங்காதவள் poṅkātavaḷ
|
பொங்காதவர் poṅkātavar
|
பொங்காதது poṅkātatu
|
பொங்காதவர்கள் poṅkātavarkaḷ
|
பொங்காதவை poṅkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
பொங்குவது poṅkuvatu
|
பொங்குதல் poṅkutal
|
பொங்கல் poṅkal
|