Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *man-. Cognate with Malayalam മന്നുക (mannuka).
Pronunciation
Verb
மன்னு • (maṉṉu) (intransitive, transitive)
- to be permanent; endure
- Synonym: நிலைபெறு (nilaipeṟu)
- to remain long; stay
- Synonym: தங்கு (taṅku)
- to agree
- Synonym: பொருந்து (poruntu)
- (Kongu) to persevere
- (Kongu) to be steady
- to abound
- Synonym: மிகு (miku)
- to go near, approach
- Synonym: அடு (aṭu)
- to pull or tuck up one's clothes
Conjugation
Conjugation of மன்னு (maṉṉu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
மன்னுகிறேன் maṉṉukiṟēṉ
|
மன்னுகிறாய் maṉṉukiṟāy
|
மன்னுகிறான் maṉṉukiṟāṉ
|
மன்னுகிறாள் maṉṉukiṟāḷ
|
மன்னுகிறார் maṉṉukiṟār
|
மன்னுகிறது maṉṉukiṟatu
|
| past
|
மன்னினேன் maṉṉiṉēṉ
|
மன்னினாய் maṉṉiṉāy
|
மன்னினான் maṉṉiṉāṉ
|
மன்னினாள் maṉṉiṉāḷ
|
மன்னினார் maṉṉiṉār
|
மன்னியது maṉṉiyatu
|
| future
|
மன்னுவேன் maṉṉuvēṉ
|
மன்னுவாய் maṉṉuvāy
|
மன்னுவான் maṉṉuvāṉ
|
மன்னுவாள் maṉṉuvāḷ
|
மன்னுவார் maṉṉuvār
|
மன்னும் maṉṉum
|
| future negative
|
மன்னமாட்டேன் maṉṉamāṭṭēṉ
|
மன்னமாட்டாய் maṉṉamāṭṭāy
|
மன்னமாட்டான் maṉṉamāṭṭāṉ
|
மன்னமாட்டாள் maṉṉamāṭṭāḷ
|
மன்னமாட்டார் maṉṉamāṭṭār
|
மன்னாது maṉṉātu
|
| negative
|
மன்னவில்லை maṉṉavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
மன்னுகிறோம் maṉṉukiṟōm
|
மன்னுகிறீர்கள் maṉṉukiṟīrkaḷ
|
மன்னுகிறார்கள் maṉṉukiṟārkaḷ
|
மன்னுகின்றன maṉṉukiṉṟaṉa
|
| past
|
மன்னினோம் maṉṉiṉōm
|
மன்னினீர்கள் maṉṉiṉīrkaḷ
|
மன்னினார்கள் maṉṉiṉārkaḷ
|
மன்னின maṉṉiṉa
|
| future
|
மன்னுவோம் maṉṉuvōm
|
மன்னுவீர்கள் maṉṉuvīrkaḷ
|
மன்னுவார்கள் maṉṉuvārkaḷ
|
மன்னுவன maṉṉuvaṉa
|
| future negative
|
மன்னமாட்டோம் maṉṉamāṭṭōm
|
மன்னமாட்டீர்கள் maṉṉamāṭṭīrkaḷ
|
மன்னமாட்டார்கள் maṉṉamāṭṭārkaḷ
|
மன்னா maṉṉā
|
| negative
|
மன்னவில்லை maṉṉavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
maṉṉu
|
மன்னுங்கள் maṉṉuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
மன்னாதே maṉṉātē
|
மன்னாதீர்கள் maṉṉātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of மன்னிவிடு (maṉṉiviṭu)
|
past of மன்னிவிட்டிரு (maṉṉiviṭṭiru)
|
future of மன்னிவிடு (maṉṉiviṭu)
|
| progressive
|
மன்னிக்கொண்டிரு maṉṉikkoṇṭiru
|
| effective
|
மன்னப்படு maṉṉappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
மன்ன maṉṉa
|
மன்னாமல் இருக்க maṉṉāmal irukka
|
| potential
|
மன்னலாம் maṉṉalām
|
மன்னாமல் இருக்கலாம் maṉṉāmal irukkalām
|
| cohortative
|
மன்னட்டும் maṉṉaṭṭum
|
மன்னாமல் இருக்கட்டும் maṉṉāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
மன்னுவதால் maṉṉuvatāl
|
மன்னாததால் maṉṉātatāl
|
| conditional
|
மன்னினால் maṉṉiṉāl
|
மன்னாவிட்டால் maṉṉāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
மன்னி maṉṉi
|
மன்னாமல் maṉṉāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
மன்னுகிற maṉṉukiṟa
|
மன்னிய maṉṉiya
|
மன்னும் maṉṉum
|
மன்னாத maṉṉāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
மன்னுகிறவன் maṉṉukiṟavaṉ
|
மன்னுகிறவள் maṉṉukiṟavaḷ
|
மன்னுகிறவர் maṉṉukiṟavar
|
மன்னுகிறது maṉṉukiṟatu
|
மன்னுகிறவர்கள் maṉṉukiṟavarkaḷ
|
மன்னுகிறவை maṉṉukiṟavai
|
| past
|
மன்னியவன் maṉṉiyavaṉ
|
மன்னியவள் maṉṉiyavaḷ
|
மன்னியவர் maṉṉiyavar
|
மன்னியது maṉṉiyatu
|
மன்னியவர்கள் maṉṉiyavarkaḷ
|
மன்னியவை maṉṉiyavai
|
| future
|
மன்னுபவன் maṉṉupavaṉ
|
மன்னுபவள் maṉṉupavaḷ
|
மன்னுபவர் maṉṉupavar
|
மன்னுவது maṉṉuvatu
|
மன்னுபவர்கள் maṉṉupavarkaḷ
|
மன்னுபவை maṉṉupavai
|
| negative
|
மன்னாதவன் maṉṉātavaṉ
|
மன்னாதவள் maṉṉātavaḷ
|
மன்னாதவர் maṉṉātavar
|
மன்னாதது maṉṉātatu
|
மன்னாதவர்கள் maṉṉātavarkaḷ
|
மன்னாதவை maṉṉātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
மன்னுவது maṉṉuvatu
|
மன்னுதல் maṉṉutal
|
மன்னல் maṉṉal
|
Derived terms
- காமன் (kāmaṉ)
- மன்னுமான் (maṉṉumāṉ)
- மன்னுயிர் (maṉṉuyir)
- மன்னுலகம் (maṉṉulakam)
- மன்னுலகு (maṉṉulaku)
References
- University of Madras (1924–1936) “மன்னு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press