Irula
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *aṇṇa.
Noun
அண்ணா (aṇṇā)
- elder brother
References
- Gerard F. Diffloth (1968) The Irula Language, a close relative to Tamil[1], University of California, Los Angeles, page 47
Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Inherited from Proto-Dravidian *aṇṇa (“elder brother”).
Noun
அண்ணா • (aṇṇā)
- vocative of அண்ணன் (aṇṇaṉ, “elder brother”).
- (Spoken Tamil) elder brother
Declension
ā-stem declension of அண்ணா (aṇṇā)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
aṇṇā
|
அண்ணாக்கள் aṇṇākkaḷ
|
| vocative
|
aṇṇā
|
அண்ணாக்களே aṇṇākkaḷē
|
| accusative
|
அண்ணாவை aṇṇāvai
|
அண்ணாக்களை aṇṇākkaḷai
|
| dative
|
அண்ணாக்கு aṇṇākku
|
அண்ணாக்களுக்கு aṇṇākkaḷukku
|
| benefactive
|
அண்ணாக்காக aṇṇākkāka
|
அண்ணாக்களுக்காக aṇṇākkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
அண்ணாவுடைய aṇṇāvuṭaiya
|
அண்ணாக்களுடைய aṇṇākkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
அண்ணாவின் aṇṇāviṉ
|
அண்ணாக்களின் aṇṇākkaḷiṉ
|
| locative 1
|
அண்ணாவில் aṇṇāvil
|
அண்ணாக்களில் aṇṇākkaḷil
|
| locative 2
|
அண்ணாவிடம் aṇṇāviṭam
|
அண்ணாக்களிடம் aṇṇākkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
அண்ணாவோடு aṇṇāvōṭu
|
அண்ணாக்களோடு aṇṇākkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
அண்ணாவுடன் aṇṇāvuṭaṉ
|
அண்ணாக்களுடன் aṇṇākkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
அண்ணாவால் aṇṇāvāl
|
அண்ணாக்களால் aṇṇākkaḷāl
|
| ablative
|
அண்ணாவிலிருந்து aṇṇāviliruntu
|
அண்ணாக்களிலிருந்து aṇṇākkaḷiliruntu
|
Proper noun
அண்ணா • (aṇṇā)
- Anna, short for அண்ணாதுரை (aṇṇāturai)
Declension
ā-stem declension of அண்ணா (aṇṇā) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
aṇṇā
|
-
|
| vocative
|
அண்ணாவே aṇṇāvē
|
-
|
| accusative
|
அண்ணாவை aṇṇāvai
|
-
|
| dative
|
அண்ணாக்கு aṇṇākku
|
-
|
| benefactive
|
அண்ணாக்காக aṇṇākkāka
|
-
|
| genitive 1
|
அண்ணாவுடைய aṇṇāvuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
அண்ணாவின் aṇṇāviṉ
|
-
|
| locative 1
|
அண்ணாவில் aṇṇāvil
|
-
|
| locative 2
|
அண்ணாவிடம் aṇṇāviṭam
|
-
|
| sociative 1
|
அண்ணாவோடு aṇṇāvōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
அண்ணாவுடன் aṇṇāvuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
அண்ணாவால் aṇṇāvāl
|
-
|
| ablative
|
அண்ணாவிலிருந்து aṇṇāviliruntu
|
-
|
Etymology 2
Compare அண்ணு (aṇṇu). Cognate with Kannada ಅಣ್ಣೆ (aṇṇe), Malayalam അണ്ണാ (aṇṇā) and Tulu ಅಣ್ಣಾ (aṇṇā).
Verb
அண்ணா • (aṇṇā) (intransitive)
- to look upwards
- Synonym: மேல்நோக்கு (mēlnōkku)
- to gape
- Synonym: வாய்திற (vāytiṟa)
- to hold the head erect
- Synonym: தலைநிமிர் (talainimir)
Conjugation
Conjugation of அண்ணா (aṇṇā)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
அண்ணாக்கிறேன் aṇṇākkiṟēṉ
|
அண்ணாக்கிறாய் aṇṇākkiṟāy
|
அண்ணாக்கிறான் aṇṇākkiṟāṉ
|
அண்ணாக்கிறாள் aṇṇākkiṟāḷ
|
அண்ணாக்கிறார் aṇṇākkiṟār
|
அண்ணாக்கிறது aṇṇākkiṟatu
|
| past
|
அண்ணாந்தேன் aṇṇāntēṉ
|
அண்ணாந்தாய் aṇṇāntāy
|
அண்ணாந்தான் aṇṇāntāṉ
|
அண்ணாந்தாள் aṇṇāntāḷ
|
அண்ணாந்தார் aṇṇāntār
|
அண்ணாந்தது aṇṇāntatu
|
| future
|
அண்ணாப்பேன் aṇṇāppēṉ
|
அண்ணாப்பாய் aṇṇāppāy
|
அண்ணாப்பான் aṇṇāppāṉ
|
அண்ணாப்பாள் aṇṇāppāḷ
|
அண்ணாப்பார் aṇṇāppār
|
அண்ணாக்கும் aṇṇākkum
|
| future negative
|
அண்ணாக்கமாட்டேன் aṇṇākkamāṭṭēṉ
|
அண்ணாக்கமாட்டாய் aṇṇākkamāṭṭāy
|
அண்ணாக்கமாட்டான் aṇṇākkamāṭṭāṉ
|
அண்ணாக்கமாட்டாள் aṇṇākkamāṭṭāḷ
|
அண்ணாக்கமாட்டார் aṇṇākkamāṭṭār
|
அண்ணாக்காது aṇṇākkātu
|
| negative
|
அண்ணாக்கவில்லை aṇṇākkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
அண்ணாக்கிறோம் aṇṇākkiṟōm
|
அண்ணாக்கிறீர்கள் aṇṇākkiṟīrkaḷ
|
அண்ணாக்கிறார்கள் aṇṇākkiṟārkaḷ
|
அண்ணாக்கின்றன aṇṇākkiṉṟaṉa
|
| past
|
அண்ணாந்தோம் aṇṇāntōm
|
அண்ணாந்தீர்கள் aṇṇāntīrkaḷ
|
அண்ணாந்தார்கள் aṇṇāntārkaḷ
|
அண்ணாந்தன aṇṇāntaṉa
|
| future
|
அண்ணாப்போம் aṇṇāppōm
|
அண்ணாப்பீர்கள் aṇṇāppīrkaḷ
|
அண்ணாப்பார்கள் aṇṇāppārkaḷ
|
அண்ணாப்பன aṇṇāppaṉa
|
| future negative
|
அண்ணாக்கமாட்டோம் aṇṇākkamāṭṭōm
|
அண்ணாக்கமாட்டீர்கள் aṇṇākkamāṭṭīrkaḷ
|
அண்ணாக்கமாட்டார்கள் aṇṇākkamāṭṭārkaḷ
|
அண்ணாக்கா aṇṇākkā
|
| negative
|
அண்ணாக்கவில்லை aṇṇākkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
aṇṇā
|
அண்ணாவுங்கள் aṇṇāvuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
அண்ணாக்காதே aṇṇākkātē
|
அண்ணாக்காதீர்கள் aṇṇākkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of அண்ணாந்துவிடு (aṇṇāntuviṭu)
|
past of அண்ணாந்துவிட்டிரு (aṇṇāntuviṭṭiru)
|
future of அண்ணாந்துவிடு (aṇṇāntuviṭu)
|
| progressive
|
அண்ணாந்துக்கொண்டிரு aṇṇāntukkoṇṭiru
|
| effective
|
அண்ணாக்கப்படு aṇṇākkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
அண்ணாக்க aṇṇākka
|
அண்ணாக்காமல் இருக்க aṇṇākkāmal irukka
|
| potential
|
அண்ணாக்கலாம் aṇṇākkalām
|
அண்ணாக்காமல் இருக்கலாம் aṇṇākkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
அண்ணாக்கட்டும் aṇṇākkaṭṭum
|
அண்ணாக்காமல் இருக்கட்டும் aṇṇākkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
அண்ணாப்பதால் aṇṇāppatāl
|
அண்ணாக்காததால் aṇṇākkātatāl
|
| conditional
|
அண்ணாந்தால் aṇṇāntāl
|
அண்ணாக்காவிட்டால் aṇṇākkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
அண்ணாந்து aṇṇāntu
|
அண்ணாக்காமல் aṇṇākkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
அண்ணாக்கிற aṇṇākkiṟa
|
அண்ணாந்த aṇṇānta
|
அண்ணாக்கும் aṇṇākkum
|
அண்ணாக்காத aṇṇākkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
அண்ணாக்கிறவன் aṇṇākkiṟavaṉ
|
அண்ணாக்கிறவள் aṇṇākkiṟavaḷ
|
அண்ணாக்கிறவர் aṇṇākkiṟavar
|
அண்ணாக்கிறது aṇṇākkiṟatu
|
அண்ணாக்கிறவர்கள் aṇṇākkiṟavarkaḷ
|
அண்ணாக்கிறவை aṇṇākkiṟavai
|
| past
|
அண்ணாந்தவன் aṇṇāntavaṉ
|
அண்ணாந்தவள் aṇṇāntavaḷ
|
அண்ணாந்தவர் aṇṇāntavar
|
அண்ணாந்தது aṇṇāntatu
|
அண்ணாந்தவர்கள் aṇṇāntavarkaḷ
|
அண்ணாந்தவை aṇṇāntavai
|
| future
|
அண்ணாப்பவன் aṇṇāppavaṉ
|
அண்ணாப்பவள் aṇṇāppavaḷ
|
அண்ணாப்பவர் aṇṇāppavar
|
அண்ணாப்பது aṇṇāppatu
|
அண்ணாப்பவர்கள் aṇṇāppavarkaḷ
|
அண்ணாப்பவை aṇṇāppavai
|
| negative
|
அண்ணாக்காதவன் aṇṇākkātavaṉ
|
அண்ணாக்காதவள் aṇṇākkātavaḷ
|
அண்ணாக்காதவர் aṇṇākkātavar
|
அண்ணாக்காதது aṇṇākkātatu
|
அண்ணாக்காதவர்கள் aṇṇākkātavarkaḷ
|
அண்ணாக்காதவை aṇṇākkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
அண்ணாப்பது aṇṇāppatu
|
அண்ணாத்தல் aṇṇāttal
|
அண்ணாக்கல் aṇṇākkal
|
Etymology 3
அண்ணு (aṇṇu) + -ஆ (-ā).
Verb
அண்ணா • (aṇṇā)
- future negative of அண்ணு (aṇṇu, “to approach”).
References
- University of Madras (1924–1936) “அண்ணா-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- Krishnamurti, Bhadriraju (2003) The Dravidian Languages (Cambridge Language Surveys), Cambridge University Press, →ISBN.
- Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) “aṇṇaṉ”, in A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN, page 131.