Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Compare Kannada ಏರು (ēru), Malayalam ഏറുക (ēṟuka) and Tulu ಏರು (ēru).
Verb
ஏறு • (ēṟu) (intransitive)
- to go up, as the eyebrows, in anger
- Synonym: உயர் (uyar)
- to scale, rise, go up, ascend, as the heavenly bodies; to mount, climb
- to abound in number, weight, measure; to increase in price, quality
- Synonym: மிகு (miku)
- to enter, to penetrate; to run into, as a thorn
- to be laden, as cargo
- Synonym: ஏற்றிவைக்கப்படு (ēṟṟivaikkappaṭu)
- மூட்டைகள் கப்பலில் ஏறின. ― mūṭṭaikaḷ kappalil ēṟiṉa. ― The bundles were loaded into the ship.
- to spread; to be diffused, as poison
- Synonym: பரவு (paravu)
- நஞ்சு ஏறுகிறது ― nañcu ēṟukiṟatu ― The poison is spreading
- to become possessed
- to grow
- Synonym: வளர் (vaḷar)
- பயிரேறிவிட்டது ― payirēṟiviṭṭatu ― The crops have grown
- to terminate
- Synonym: முற்றுப்பெறு (muṟṟuppeṟu)
- to settle, to be domiciled
- Synonym: குடியேறு (kuṭiyēṟu)
Verb
ஏறு • (ēṟu) (transitive)
- to climb
- to cross, pass over
- Synonym: கடத்து (kaṭattu)
Conjugation
Conjugation of ஏறு (ēṟu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
ஏறுகிறேன் ēṟukiṟēṉ
|
ஏறுகிறாய் ēṟukiṟāy
|
ஏறுகிறான் ēṟukiṟāṉ
|
ஏறுகிறாள் ēṟukiṟāḷ
|
ஏறுகிறார் ēṟukiṟār
|
ஏறுகிறது ēṟukiṟatu
|
| past
|
ஏறினேன் ēṟiṉēṉ
|
ஏறினாய் ēṟiṉāy
|
ஏறினான் ēṟiṉāṉ
|
ஏறினாள் ēṟiṉāḷ
|
ஏறினார் ēṟiṉār
|
ஏறியது ēṟiyatu
|
| future
|
ஏறுவேன் ēṟuvēṉ
|
ஏறுவாய் ēṟuvāy
|
ஏறுவான் ēṟuvāṉ
|
ஏறுவாள் ēṟuvāḷ
|
ஏறுவார் ēṟuvār
|
ஏறும் ēṟum
|
| future negative
|
ஏறமாட்டேன் ēṟamāṭṭēṉ
|
ஏறமாட்டாய் ēṟamāṭṭāy
|
ஏறமாட்டான் ēṟamāṭṭāṉ
|
ஏறமாட்டாள் ēṟamāṭṭāḷ
|
ஏறமாட்டார் ēṟamāṭṭār
|
ஏறாது ēṟātu
|
| negative
|
ஏறவில்லை ēṟavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
ஏறுகிறோம் ēṟukiṟōm
|
ஏறுகிறீர்கள் ēṟukiṟīrkaḷ
|
ஏறுகிறார்கள் ēṟukiṟārkaḷ
|
ஏறுகின்றன ēṟukiṉṟaṉa
|
| past
|
ஏறினோம் ēṟiṉōm
|
ஏறினீர்கள் ēṟiṉīrkaḷ
|
ஏறினார்கள் ēṟiṉārkaḷ
|
ஏறின ēṟiṉa
|
| future
|
ஏறுவோம் ēṟuvōm
|
ஏறுவீர்கள் ēṟuvīrkaḷ
|
ஏறுவார்கள் ēṟuvārkaḷ
|
ஏறுவன ēṟuvaṉa
|
| future negative
|
ஏறமாட்டோம் ēṟamāṭṭōm
|
ஏறமாட்டீர்கள் ēṟamāṭṭīrkaḷ
|
ஏறமாட்டார்கள் ēṟamāṭṭārkaḷ
|
ஏறா ēṟā
|
| negative
|
ஏறவில்லை ēṟavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ēṟu
|
ஏறுங்கள் ēṟuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ஏறாதே ēṟātē
|
ஏறாதீர்கள் ēṟātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of ஏறிவிடு (ēṟiviṭu)
|
past of ஏறிவிட்டிரு (ēṟiviṭṭiru)
|
future of ஏறிவிடு (ēṟiviṭu)
|
| progressive
|
ஏறிக்கொண்டிரு ēṟikkoṇṭiru
|
| effective
|
ஏறப்படு ēṟappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
ஏற ēṟa
|
ஏறாமல் இருக்க ēṟāmal irukka
|
| potential
|
ஏறலாம் ēṟalām
|
ஏறாமல் இருக்கலாம் ēṟāmal irukkalām
|
| cohortative
|
ஏறட்டும் ēṟaṭṭum
|
ஏறாமல் இருக்கட்டும் ēṟāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
ஏறுவதால் ēṟuvatāl
|
ஏறாததால் ēṟātatāl
|
| conditional
|
ஏறினால் ēṟiṉāl
|
ஏறாவிட்டால் ēṟāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
ஏறி ēṟi
|
ஏறாமல் ēṟāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
ஏறுகிற ēṟukiṟa
|
ஏறிய ēṟiya
|
ஏறும் ēṟum
|
ஏறாத ēṟāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
ஏறுகிறவன் ēṟukiṟavaṉ
|
ஏறுகிறவள் ēṟukiṟavaḷ
|
ஏறுகிறவர் ēṟukiṟavar
|
ஏறுகிறது ēṟukiṟatu
|
ஏறுகிறவர்கள் ēṟukiṟavarkaḷ
|
ஏறுகிறவை ēṟukiṟavai
|
| past
|
ஏறியவன் ēṟiyavaṉ
|
ஏறியவள் ēṟiyavaḷ
|
ஏறியவர் ēṟiyavar
|
ஏறியது ēṟiyatu
|
ஏறியவர்கள் ēṟiyavarkaḷ
|
ஏறியவை ēṟiyavai
|
| future
|
ஏறுபவன் ēṟupavaṉ
|
ஏறுபவள் ēṟupavaḷ
|
ஏறுபவர் ēṟupavar
|
ஏறுவது ēṟuvatu
|
ஏறுபவர்கள் ēṟupavarkaḷ
|
ஏறுபவை ēṟupavai
|
| negative
|
ஏறாதவன் ēṟātavaṉ
|
ஏறாதவள் ēṟātavaḷ
|
ஏறாதவர் ēṟātavar
|
ஏறாதது ēṟātatu
|
ஏறாதவர்கள் ēṟātavarkaḷ
|
ஏறாதவை ēṟātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
ஏறுவது ēṟuvatu
|
ஏறுதல் ēṟutal
|
ஏறல் ēṟal
|
- ஏறுதழுவுதல் (ēṟutaḻuvutal)
- ஏற்று (ēṟṟu)
Etymology 2
From the above verb.
Noun
ஏறு • (ēṟu)
- height
- bull
- Taurus
- Nandi
- males of certain animals
Etymology 3
From எறி (eṟi, “to throw”)
Noun
ஏறு • (ēṟu)
- throw
- Synonym: எறகை (eṟakai)
- beating, as of a drum
- Synonym: அடிக்கை (aṭikkai)
- pouncing upon, as an eagle
- stroke, as of a sword; sting, as of a scorpion
- destruction
- thunderbolt
- Synonym: இடி (iṭi)
- scar (due to something thrown)
- Synonym: வடு (vaṭu)
Etymology 4
Noun
ஏறு • (ēṟu)
- a kind of tree
Declension
ṟu-stem declension of ஏறு (ēṟu)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
ēṟu
|
ஏறுகள் ēṟukaḷ
|
| vocative
|
ஏறே ēṟē
|
ஏறுகளே ēṟukaḷē
|
| accusative
|
ஏற்றை ēṟṟai
|
ஏறுகளை ēṟukaḷai
|
| dative
|
ஏற்றுக்கு ēṟṟukku
|
ஏறுகளுக்கு ēṟukaḷukku
|
| benefactive
|
ஏற்றுக்காக ēṟṟukkāka
|
ஏறுகளுக்காக ēṟukaḷukkāka
|
| genitive 1
|
ஏற்றுடைய ēṟṟuṭaiya
|
ஏறுகளுடைய ēṟukaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
ஏற்றின் ēṟṟiṉ
|
ஏறுகளின் ēṟukaḷiṉ
|
| locative 1
|
ஏற்றில் ēṟṟil
|
ஏறுகளில் ēṟukaḷil
|
| locative 2
|
ஏற்றிடம் ēṟṟiṭam
|
ஏறுகளிடம் ēṟukaḷiṭam
|
| sociative 1
|
ஏற்றோடு ēṟṟōṭu
|
ஏறுகளோடு ēṟukaḷōṭu
|
| sociative 2
|
ஏற்றுடன் ēṟṟuṭaṉ
|
ஏறுகளுடன் ēṟukaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
ஏற்றால் ēṟṟāl
|
ஏறுகளால் ēṟukaḷāl
|
| ablative
|
ஏற்றிலிருந்து ēṟṟiliruntu
|
ஏறுகளிலிருந்து ēṟukaḷiliruntu
|
References
- Johann Philipp Fabricius (1972) “ஏறு”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
- University of Madras (1924–1936) “ஏறு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “ஏறு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press