Tamil
Etymology
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
Verb
கொழி • (koḻi)
- (transitive) to sift in a winnowing fan
- Synonym: தெள்ளு (teḷḷu)
- to waft ashore (as fine sand by the waves)
- Synonym: ஒதுக்கு (otukku)
- to carry or wash away (as a river or flood)
- Synonym: வாரு (vāru)
- to emit (as rays); send forth (as showers)
- Synonym: பொழி (poḻi)
- to criticise, expose faults
- to test, closely examine details of evidence, facts, etc.
- Synonym: ஆராய் (ārāy)
- (colloquial) to proclaim, publish
- to sound, resound
- Synonym: தொனி (toṉi)
- to come to the surface; rise up
- to be on the increase, flourish
Conjugation
Conjugation of கொழி (koḻi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கொழிக்கிறேன் koḻikkiṟēṉ
|
கொழிக்கிறாய் koḻikkiṟāy
|
கொழிக்கிறான் koḻikkiṟāṉ
|
கொழிக்கிறாள் koḻikkiṟāḷ
|
கொழிக்கிறார் koḻikkiṟār
|
கொழிக்கிறது koḻikkiṟatu
|
| past
|
கொழித்தேன் koḻittēṉ
|
கொழித்தாய் koḻittāy
|
கொழித்தான் koḻittāṉ
|
கொழித்தாள் koḻittāḷ
|
கொழித்தார் koḻittār
|
கொழித்தது koḻittatu
|
| future
|
கொழிப்பேன் koḻippēṉ
|
கொழிப்பாய் koḻippāy
|
கொழிப்பான் koḻippāṉ
|
கொழிப்பாள் koḻippāḷ
|
கொழிப்பார் koḻippār
|
கொழிக்கும் koḻikkum
|
| future negative
|
கொழிக்கமாட்டேன் koḻikkamāṭṭēṉ
|
கொழிக்கமாட்டாய் koḻikkamāṭṭāy
|
கொழிக்கமாட்டான் koḻikkamāṭṭāṉ
|
கொழிக்கமாட்டாள் koḻikkamāṭṭāḷ
|
கொழிக்கமாட்டார் koḻikkamāṭṭār
|
கொழிக்காது koḻikkātu
|
| negative
|
கொழிக்கவில்லை koḻikkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கொழிக்கிறோம் koḻikkiṟōm
|
கொழிக்கிறீர்கள் koḻikkiṟīrkaḷ
|
கொழிக்கிறார்கள் koḻikkiṟārkaḷ
|
கொழிக்கின்றன koḻikkiṉṟaṉa
|
| past
|
கொழித்தோம் koḻittōm
|
கொழித்தீர்கள் koḻittīrkaḷ
|
கொழித்தார்கள் koḻittārkaḷ
|
கொழித்தன koḻittaṉa
|
| future
|
கொழிப்போம் koḻippōm
|
கொழிப்பீர்கள் koḻippīrkaḷ
|
கொழிப்பார்கள் koḻippārkaḷ
|
கொழிப்பன koḻippaṉa
|
| future negative
|
கொழிக்கமாட்டோம் koḻikkamāṭṭōm
|
கொழிக்கமாட்டீர்கள் koḻikkamāṭṭīrkaḷ
|
கொழிக்கமாட்டார்கள் koḻikkamāṭṭārkaḷ
|
கொழிக்கா koḻikkā
|
| negative
|
கொழிக்கவில்லை koḻikkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
koḻi
|
கொழியுங்கள் koḻiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கொழிக்காதே koḻikkātē
|
கொழிக்காதீர்கள் koḻikkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கொழித்துவிடு (koḻittuviṭu)
|
past of கொழித்துவிட்டிரு (koḻittuviṭṭiru)
|
future of கொழித்துவிடு (koḻittuviṭu)
|
| progressive
|
கொழித்துக்கொண்டிரு koḻittukkoṇṭiru
|
| effective
|
கொழிக்கப்படு koḻikkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கொழிக்க koḻikka
|
கொழிக்காமல் இருக்க koḻikkāmal irukka
|
| potential
|
கொழிக்கலாம் koḻikkalām
|
கொழிக்காமல் இருக்கலாம் koḻikkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கொழிக்கட்டும் koḻikkaṭṭum
|
கொழிக்காமல் இருக்கட்டும் koḻikkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கொழிப்பதால் koḻippatāl
|
கொழிக்காததால் koḻikkātatāl
|
| conditional
|
கொழித்தால் koḻittāl
|
கொழிக்காவிட்டால் koḻikkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கொழித்து koḻittu
|
கொழிக்காமல் koḻikkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கொழிக்கிற koḻikkiṟa
|
கொழித்த koḻitta
|
கொழிக்கும் koḻikkum
|
கொழிக்காத koḻikkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கொழிக்கிறவன் koḻikkiṟavaṉ
|
கொழிக்கிறவள் koḻikkiṟavaḷ
|
கொழிக்கிறவர் koḻikkiṟavar
|
கொழிக்கிறது koḻikkiṟatu
|
கொழிக்கிறவர்கள் koḻikkiṟavarkaḷ
|
கொழிக்கிறவை koḻikkiṟavai
|
| past
|
கொழித்தவன் koḻittavaṉ
|
கொழித்தவள் koḻittavaḷ
|
கொழித்தவர் koḻittavar
|
கொழித்தது koḻittatu
|
கொழித்தவர்கள் koḻittavarkaḷ
|
கொழித்தவை koḻittavai
|
| future
|
கொழிப்பவன் koḻippavaṉ
|
கொழிப்பவள் koḻippavaḷ
|
கொழிப்பவர் koḻippavar
|
கொழிப்பது koḻippatu
|
கொழிப்பவர்கள் koḻippavarkaḷ
|
கொழிப்பவை koḻippavai
|
| negative
|
கொழிக்காதவன் koḻikkātavaṉ
|
கொழிக்காதவள் koḻikkātavaḷ
|
கொழிக்காதவர் koḻikkātavar
|
கொழிக்காதது koḻikkātatu
|
கொழிக்காதவர்கள் koḻikkātavarkaḷ
|
கொழிக்காதவை koḻikkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கொழிப்பது koḻippatu
|
கொழித்தல் koḻittal
|
கொழிக்கல் koḻikkal
|
Derived terms
- கொழிப்பு (koḻippu)
- கொழியல் (koḻiyal)
References
- University of Madras (1924–1936) “கொழி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press