பின்
See also: பின்னு
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /pin/
Audio: (file)
Etymology 1
Inherited from Proto-Dravidian *pin. Cognate with Old Kannada ಪಿಂ (piṃ), Malayalam പിൻ (piṉ) and Telugu పిరు (piru).
Noun
பின் • (piṉ)
- back, rear part
- end, as in place or time
- that which is subsequent in time
- (archaic) younger brother
- Synonym: தம்பி (tampi)
Declension
Plural declension only applicable for the younger brother sense.
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | piṉ |
பின்கள் piṉkaḷ |
| vocative | பின்னே piṉṉē |
பின்களே piṉkaḷē |
| accusative | பின்னை piṉṉai |
பின்களை piṉkaḷai |
| dative | பின்னுக்கு piṉṉukku |
பின்களுக்கு piṉkaḷukku |
| benefactive | பின்னுக்காக piṉṉukkāka |
பின்களுக்காக piṉkaḷukkāka |
| genitive 1 | பின்னுடைய piṉṉuṭaiya |
பின்களுடைய piṉkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | பின்னின் piṉṉiṉ |
பின்களின் piṉkaḷiṉ |
| locative 1 | பின்னில் piṉṉil |
பின்களில் piṉkaḷil |
| locative 2 | பின்னிடம் piṉṉiṭam |
பின்களிடம் piṉkaḷiṭam |
| sociative 1 | பின்னோடு piṉṉōṭu |
பின்களோடு piṉkaḷōṭu |
| sociative 2 | பின்னுடன் piṉṉuṭaṉ |
பின்களுடன் piṉkaḷuṭaṉ |
| instrumental | பின்னால் piṉṉāl |
பின்களால் piṉkaḷāl |
| ablative | பின்னிலிருந்து piṉṉiliruntu |
பின்களிலிருந்து piṉkaḷiliruntu |
Postposition
பின் • (piṉ)
- behind (something), hinderpart, backward
- after (someone or something)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | piṉ |
- |
| vocative | பின்னே piṉṉē |
- |
| accusative | பின்னை piṉṉai |
- |
| dative | பின்னுக்கு piṉṉukku |
- |
| benefactive | பின்னுக்காக piṉṉukkāka |
- |
| genitive 1 | பின்னுடைய piṉṉuṭaiya |
- |
| genitive 2 | பின்னின் piṉṉiṉ |
- |
| locative 1 | பின்னில் piṉṉil |
- |
| locative 2 | பின்னிடம் piṉṉiṭam |
- |
| sociative 1 | பின்னோடு piṉṉōṭu |
- |
| sociative 2 | பின்னுடன் piṉṉuṭaṉ |
- |
| instrumental | பின்னால் piṉṉāl |
- |
| ablative | பின்னிருந்து piṉṉiruntu |
- |
Antonyms
- முன் (muṉ)
Adverb
பின் • (piṉ)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | piṉ |
- |
| vocative | பின்னே piṉṉē |
- |
| accusative | பின்னை piṉṉai |
- |
| dative | பின்னுக்கு piṉṉukku |
- |
| benefactive | பின்னுக்காக piṉṉukkāka |
- |
| genitive 1 | பின்னுடைய piṉṉuṭaiya |
- |
| genitive 2 | பின்னின் piṉṉiṉ |
- |
| locative 1 | பின்னில் piṉṉil |
- |
| locative 2 | பின்னிடம் piṉṉiṭam |
- |
| sociative 1 | பின்னோடு piṉṉōṭu |
- |
| sociative 2 | பின்னுடன் piṉṉuṭaṉ |
- |
| instrumental | பின்னால் piṉṉāl |
- |
| ablative | பின்னிருந்து piṉṉiruntu |
- |
Antonyms
- முன் (muṉ)
Adjective
பின் • (piṉ)
- back (of something), rear, backward
- Antonym: முன் (muṉ)
- after, latter
- succeeding, following, subsequent
- Antonym: கடை (kaṭai)
Derived terms
- பின்கதவு (piṉkatavu)
- பின்காட்டு (piṉkāṭṭu)
- பின்குடுமி (piṉkuṭumi)
- பின்குறிப்பு (piṉkuṟippu)
- பின்கூரை (piṉkūrai)
- பின்சந்ததி (piṉcantati)
- பின்சந்து (piṉcantu)
- பின்சரிவு (piṉcarivu)
- பின்செல் (piṉcel)
- பின்தட்டு (piṉtaṭṭu)
- பின்தாங்கி (piṉtāṅki)
- பின்னங்கால் (piṉṉaṅkāl)
- பின்னடி (piṉṉaṭi)
- பின்னடை (piṉṉaṭai)
- பின்னணி (piṉṉaṇi)
- பின்னணியம் (piṉṉaṇiyam)
- பின்னணை (piṉṉaṇai)
- பின்னந்தண்டு (piṉṉantaṇṭu)
- பின்னந்தலை (piṉṉantalai)
- பின்னந்தொடை (piṉṉantoṭai)
- பின்னனை (piṉṉaṉai)
- பின்னன் (piṉṉaṉ)
- பின்னம் (piṉṉam)
- பின்னரை (piṉṉarai)
- பின்னர் (piṉṉar)
- பின்னறுவடை (piṉṉaṟuvaṭai)
- பின்னவன் (piṉṉavaṉ)
- பின்னவர் (piṉṉavar)
- பின்னவள் (piṉṉavaḷ)
- பின்னாக (piṉṉāka)
- பின்னாடி (piṉṉāṭi)
- பின்னாற்போ (piṉṉāṟpō)
- பின்னாலே (piṉṉālē)
- பின்னாள் (piṉṉāḷ)
- பின்னி (piṉṉi)
- பின்னிடு (piṉṉiṭu)
- பின்னிடை (piṉṉiṭai)
- பின்னிணைப்பு (piṉṉiṇaippu)
- பின்னிரக்கம் (piṉṉirakkam)
- பின்னிரை (piṉṉirai)
- பின்னிலை (piṉṉilai)
- பின்னில் (piṉṉil)
- பின்னும் (piṉṉum)
- பின்னே (piṉṉē)
- பின்னேரம் (piṉṉēram)
- பின்னை (piṉṉai)
- பின்னைக்கணம் (piṉṉaikkaṇam)
- பின்னோக்காடு (piṉṉōkkāṭu)
- பின்னோடு (piṉṉōṭu)
- பின்னோடே (piṉṉōṭē)
- பின்னோன் (piṉṉōṉ)
- பின்பகல் (piṉpakal)
- பின்பக்கம் (piṉpakkam)
- பின்பனி (piṉpaṉi)
- பின்பற்று (piṉpaṟṟu)
- பின்பாட்டு (piṉpāṭṭu)
- பின்பிறந்தான் (piṉpiṟantāṉ)
- பின்பிறந்தாள் (piṉpiṟantāḷ)
- பின்பு (piṉpu)
- பின்புத்தி (piṉputti)
- பின்புறம் (piṉpuṟam)
- பின்போக்கு (piṉpōkku)
- பின்போடு (piṉpōṭu)
- பின்மாரி (piṉmāri)
- பின்மாலை (piṉmālai)
- பின்முதுகு (piṉmutuku)
- பின்மொழிநிலையல் (piṉmoḻinilaiyal)
- பின்றலை (piṉṟalai)
- பின்றி (piṉṟi)
- பின்று (piṉṟu)
- பின்றை (piṉṟai)
- பின்றொடர் (piṉṟoṭar)
- பின்றோன்றல் (piṉṟōṉṟal)
- பின்வருநிலை (piṉvarunilai)
- பின்வாங்கு (piṉvāṅku)
Etymology 2
From பின்னு (piṉṉu).
Alternative forms
- பின்னு (piṉṉu) — Spoken Tamil
Noun
பின் • (piṉ)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | piṉ |
பின்கள் piṉkaḷ |
| vocative | பின்னே piṉṉē |
பின்களே piṉkaḷē |
| accusative | பின்னை piṉṉai |
பின்களை piṉkaḷai |
| dative | பின்னுக்கு piṉṉukku |
பின்களுக்கு piṉkaḷukku |
| benefactive | பின்னுக்காக piṉṉukkāka |
பின்களுக்காக piṉkaḷukkāka |
| genitive 1 | பின்னுடைய piṉṉuṭaiya |
பின்களுடைய piṉkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | பின்னின் piṉṉiṉ |
பின்களின் piṉkaḷiṉ |
| locative 1 | பின்னில் piṉṉil |
பின்களில் piṉkaḷil |
| locative 2 | பின்னிடம் piṉṉiṭam |
பின்களிடம் piṉkaḷiṭam |
| sociative 1 | பின்னோடு piṉṉōṭu |
பின்களோடு piṉkaḷōṭu |
| sociative 2 | பின்னுடன் piṉṉuṭaṉ |
பின்களுடன் piṉkaḷuṭaṉ |
| instrumental | பின்னால் piṉṉāl |
பின்களால் piṉkaḷāl |
| ablative | பின்னிலிருந்து piṉṉiliruntu |
பின்களிலிருந்து piṉkaḷiliruntu |
References
- University of Madras (1924–1936) “பின்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992) “பின்”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]
Further reading
- Miron Winslow (1862) “பின்”, in A comprehensive Tamil and English dictionary of high and low Tamil, Madras: P. R. Hunt