Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Compare களி (kaḷi). Inherited from Proto-Dravidian *kaḷ (“toddy”). Cognate with Telugu కల్లు (kallu), Kannada ಕಳ್ಳು (kaḷḷu), Malayalam കള്ള് (kaḷḷŭ) and Tulu ಕಲಿ (kali). Compare Sanskrit कल्या (kalyā), probably a Dravidian borrowing.
- கள்ளு (kaḷḷu) — colloquial
Noun
கள் • (kaḷ)
- toddy (from palm tree), liquor
- Synonyms: ஈழம் (īḻam), மது (matu)
- (archaic) honey
- Synonym: தேன் (tēṉ)
Declension
ḷ-stem declension of கள் (kaḷ) (singular only)
|
singular
|
plural
|
nominative
|
kaḷ
|
-
|
vocative
|
கள்ளே kaḷḷē
|
-
|
accusative
|
கள்ளை kaḷḷai
|
-
|
dative
|
கள்ளுக்கு kaḷḷukku
|
-
|
benefactive
|
கள்ளுக்காக kaḷḷukkāka
|
-
|
genitive 1
|
கள்ளுடைய kaḷḷuṭaiya
|
-
|
genitive 2
|
கள்ளின் kaḷḷiṉ
|
-
|
locative 1
|
கள்ளில் kaḷḷil
|
-
|
locative 2
|
கள்ளிடம் kaḷḷiṭam
|
-
|
sociative 1
|
கள்ளோடு kaḷḷōṭu
|
-
|
sociative 2
|
கள்ளுடன் kaḷḷuṭaṉ
|
-
|
instrumental
|
கள்ளால் kaḷḷāl
|
-
|
ablative
|
கள்ளிலிருந்து kaḷḷiliruntu
|
-
|
Etymology 2
Inherited from Proto-Dravidian *kaḷ-. Compare களை (kaḷai). Cognate with Brahui خَلِّنْگ (xalliṅg) and Malayalam കൾക്കുക (kaḷkkuka).
Noun
கள் • (kaḷ)
- stealing, theft, robbery
- Synonyms: திருட்டு (tiruṭṭu), களவு (kaḷavu)
Declension
ḷ-stem declension of கள் (kaḷ) (singular only)
|
singular
|
plural
|
nominative
|
kaḷ
|
-
|
vocative
|
கள்ளே kaḷḷē
|
-
|
accusative
|
கள்ளை kaḷḷai
|
-
|
dative
|
கள்ளுக்கு kaḷḷukku
|
-
|
benefactive
|
கள்ளுக்காக kaḷḷukkāka
|
-
|
genitive 1
|
கள்ளுடைய kaḷḷuṭaiya
|
-
|
genitive 2
|
கள்ளின் kaḷḷiṉ
|
-
|
locative 1
|
கள்ளில் kaḷḷil
|
-
|
locative 2
|
கள்ளிடம் kaḷḷiṭam
|
-
|
sociative 1
|
கள்ளோடு kaḷḷōṭu
|
-
|
sociative 2
|
கள்ளுடன் kaḷḷuṭaṉ
|
-
|
instrumental
|
கள்ளால் kaḷḷāl
|
-
|
ablative
|
கள்ளிலிருந்து kaḷḷiliruntu
|
-
|
Verb
கள் • (kaḷ) (transitive)
- to steal, rob, plunder
- Synonym: திருடு (tiruṭu)
- to weed; pluck, take away (without the consent of the owner)
- Synonym: பறி (paṟi)
- to deceive
- Synonyms: வஞ்சி (vañci), ஏமாற்று (ēmāṟṟu)
Conjugation
Conjugation of கள் (kaḷ)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
கட்கிறேன் kaṭkiṟēṉ
|
கட்கிறாய் kaṭkiṟāy
|
கட்கிறான் kaṭkiṟāṉ
|
கட்கிறாள் kaṭkiṟāḷ
|
கட்கிறார் kaṭkiṟār
|
கட்கிறது kaṭkiṟatu
|
past
|
கட்டேன் kaṭṭēṉ
|
கட்டாய் kaṭṭāy
|
கட்டான் kaṭṭāṉ
|
கட்டாள் kaṭṭāḷ
|
கட்டார் kaṭṭār
|
கட்டது kaṭṭatu
|
future
|
கட்பேன் kaṭpēṉ
|
கட்பாய் kaṭpāy
|
கட்பான் kaṭpāṉ
|
கட்பாள் kaṭpāḷ
|
கட்பார் kaṭpār
|
கட்கும் kaṭkum
|
future negative
|
கட்கமாட்டேன் kaṭkamāṭṭēṉ
|
கட்கமாட்டாய் kaṭkamāṭṭāy
|
கட்கமாட்டான் kaṭkamāṭṭāṉ
|
கட்கமாட்டாள் kaṭkamāṭṭāḷ
|
கட்கமாட்டார் kaṭkamāṭṭār
|
கட்காது kaṭkātu
|
negative
|
கட்கவில்லை kaṭkavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
கட்கிறோம் kaṭkiṟōm
|
கட்கிறீர்கள் kaṭkiṟīrkaḷ
|
கட்கிறார்கள் kaṭkiṟārkaḷ
|
கட்கின்றன kaṭkiṉṟaṉa
|
past
|
கட்டோம் kaṭṭōm
|
கட்டீர்கள் kaṭṭīrkaḷ
|
கட்டார்கள் kaṭṭārkaḷ
|
கட்டன kaṭṭaṉa
|
future
|
கட்போம் kaṭpōm
|
கட்பீர்கள் kaṭpīrkaḷ
|
கட்பார்கள் kaṭpārkaḷ
|
கட்பன kaṭpaṉa
|
future negative
|
கட்கமாட்டோம் kaṭkamāṭṭōm
|
கட்கமாட்டீர்கள் kaṭkamāṭṭīrkaḷ
|
கட்கமாட்டார்கள் kaṭkamāṭṭārkaḷ
|
கட்கா kaṭkā
|
negative
|
கட்கவில்லை kaṭkavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kaḷ
|
கள்ளுங்கள் kaḷḷuṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கட்காதே kaṭkātē
|
கட்காதீர்கள் kaṭkātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of கட்டுவிடு (kaṭṭuviṭu)
|
past of கட்டுவிட்டிரு (kaṭṭuviṭṭiru)
|
future of கட்டுவிடு (kaṭṭuviṭu)
|
progressive
|
கட்டுக்கொண்டிரு kaṭṭukkoṇṭiru
|
effective
|
கட்கப்படு kaṭkappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
கட்க kaṭka
|
கட்காமல் இருக்க kaṭkāmal irukka
|
potential
|
கட்கலாம் kaṭkalām
|
கட்காமல் இருக்கலாம் kaṭkāmal irukkalām
|
cohortative
|
கட்கட்டும் kaṭkaṭṭum
|
கட்காமல் இருக்கட்டும் kaṭkāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
கட்பதால் kaṭpatāl
|
கட்காததால் kaṭkātatāl
|
conditional
|
கட்டால் kaṭṭāl
|
கட்காவிட்டால் kaṭkāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
கட்டு kaṭṭu
|
கட்காமல் kaṭkāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கட்கிற kaṭkiṟa
|
கட்ட kaṭṭa
|
கட்கும் kaṭkum
|
கட்காத kaṭkāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
கட்கிறவன் kaṭkiṟavaṉ
|
கட்கிறவள் kaṭkiṟavaḷ
|
கட்கிறவர் kaṭkiṟavar
|
கட்கிறது kaṭkiṟatu
|
கட்கிறவர்கள் kaṭkiṟavarkaḷ
|
கட்கிறவை kaṭkiṟavai
|
past
|
கட்டவன் kaṭṭavaṉ
|
கட்டவள் kaṭṭavaḷ
|
கட்டவர் kaṭṭavar
|
கட்டது kaṭṭatu
|
கட்டவர்கள் kaṭṭavarkaḷ
|
கட்டவை kaṭṭavai
|
future
|
கட்பவன் kaṭpavaṉ
|
கட்பவள் kaṭpavaḷ
|
கட்பவர் kaṭpavar
|
கட்பது kaṭpatu
|
கட்பவர்கள் kaṭpavarkaḷ
|
கட்பவை kaṭpavai
|
negative
|
கட்காதவன் kaṭkātavaṉ
|
கட்காதவள் kaṭkātavaḷ
|
கட்காதவர் kaṭkātavar
|
கட்காதது kaṭkātatu
|
கட்காதவர்கள் kaṭkātavarkaḷ
|
கட்காதவை kaṭkātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கட்பது kaṭpatu
|
கட்டல் kaṭṭal
|
கட்கல் kaṭkal
|
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “கள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கள்-தல், கட்டல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press