Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Cognate with Kannada ಕಟ್ಟು (kaṭṭu), Malayalam കെട്ടുക (keṭṭuka), Telugu కట్టు (kaṭṭu) and Tulu ಕಟ್ಟುನಿ (kaṭṭuni).
Verb
கட்டு • (kaṭṭu) (transitive)
- to tie, bind, fasten, shackle
- Synonym: பிணி (piṇi)
- to build, construct, fix, erect
- to harden, condense, consolidate
- to compose (as verses)
- to establish (as a theory)
- to hug, embrace
- Synonyms: தழுவு (taḻuvu), அணை (aṇai)
- (figurative) to bind (by magic or magic spells)
- (figurative) to suborn
- to tie on, adorn with
- Synonym: அணி (aṇi)
- to wear, be dressed in; to put on, as clothes
- Synonyms: உடு (uṭu), போடு (pōṭu)
- to remit, pay up, pay
- Synonym: செலுத்து (celuttu)
- to support, sustain
- Synonym: பேணு (pēṇu)
- to fabricate, contrive, invent
- (Spoken Tamil) to marry (as it involves the tying of tali.)
- to store, gather together
- to export
- (rare) to acquire
- to shut up, close up
- Synonyms: சாத்து (cāttu), மூடு (mūṭu)
- to fill, as a tank with water
- Synonym: தேக்கு (tēkku)
- (archaic) to win, checkmate, overcome
- Synonym: வெல் (vel)
Verb
கட்டு • (kaṭṭu) (intransitive)
- to harden, consolidate, form (as concretions); to congeal, coagulate
- Synonym: இறுகு (iṟuku)
- to be congested, as the throat
- to swell (as a boil or tumor)
- to be a bad omen, portend misfortune
- to overspread (as clouds)
- to be worthwhile
- to compare with, be equal to
Conjugation
Conjugation of கட்டு (kaṭṭu)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
கட்டுகிறேன் kaṭṭukiṟēṉ
|
கட்டுகிறாய் kaṭṭukiṟāy
|
கட்டுகிறான் kaṭṭukiṟāṉ
|
கட்டுகிறாள் kaṭṭukiṟāḷ
|
கட்டுகிறார் kaṭṭukiṟār
|
கட்டுகிறது kaṭṭukiṟatu
|
past
|
கட்டினேன் kaṭṭiṉēṉ
|
கட்டினாய் kaṭṭiṉāy
|
கட்டினான் kaṭṭiṉāṉ
|
கட்டினாள் kaṭṭiṉāḷ
|
கட்டினார் kaṭṭiṉār
|
கட்டியது kaṭṭiyatu
|
future
|
கட்டுவேன் kaṭṭuvēṉ
|
கட்டுவாய் kaṭṭuvāy
|
கட்டுவான் kaṭṭuvāṉ
|
கட்டுவாள் kaṭṭuvāḷ
|
கட்டுவார் kaṭṭuvār
|
கட்டும் kaṭṭum
|
future negative
|
கட்டமாட்டேன் kaṭṭamāṭṭēṉ
|
கட்டமாட்டாய் kaṭṭamāṭṭāy
|
கட்டமாட்டான் kaṭṭamāṭṭāṉ
|
கட்டமாட்டாள் kaṭṭamāṭṭāḷ
|
கட்டமாட்டார் kaṭṭamāṭṭār
|
கட்டாது kaṭṭātu
|
negative
|
கட்டவில்லை kaṭṭavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
கட்டுகிறோம் kaṭṭukiṟōm
|
கட்டுகிறீர்கள் kaṭṭukiṟīrkaḷ
|
கட்டுகிறார்கள் kaṭṭukiṟārkaḷ
|
கட்டுகின்றன kaṭṭukiṉṟaṉa
|
past
|
கட்டினோம் kaṭṭiṉōm
|
கட்டினீர்கள் kaṭṭiṉīrkaḷ
|
கட்டினார்கள் kaṭṭiṉārkaḷ
|
கட்டின kaṭṭiṉa
|
future
|
கட்டுவோம் kaṭṭuvōm
|
கட்டுவீர்கள் kaṭṭuvīrkaḷ
|
கட்டுவார்கள் kaṭṭuvārkaḷ
|
கட்டுவன kaṭṭuvaṉa
|
future negative
|
கட்டமாட்டோம் kaṭṭamāṭṭōm
|
கட்டமாட்டீர்கள் kaṭṭamāṭṭīrkaḷ
|
கட்டமாட்டார்கள் kaṭṭamāṭṭārkaḷ
|
கட்டா kaṭṭā
|
negative
|
கட்டவில்லை kaṭṭavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kaṭṭu
|
கட்டுங்கள் kaṭṭuṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கட்டாதே kaṭṭātē
|
கட்டாதீர்கள் kaṭṭātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of கட்டிவிடு (kaṭṭiviṭu)
|
past of கட்டிவிட்டிரு (kaṭṭiviṭṭiru)
|
future of கட்டிவிடு (kaṭṭiviṭu)
|
progressive
|
கட்டிக்கொண்டிரு kaṭṭikkoṇṭiru
|
effective
|
கட்டப்படு kaṭṭappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
கட்ட kaṭṭa
|
கட்டாமல் இருக்க kaṭṭāmal irukka
|
potential
|
கட்டலாம் kaṭṭalām
|
கட்டாமல் இருக்கலாம் kaṭṭāmal irukkalām
|
cohortative
|
கட்டட்டும் kaṭṭaṭṭum
|
கட்டாமல் இருக்கட்டும் kaṭṭāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
கட்டுவதால் kaṭṭuvatāl
|
கட்டாததால் kaṭṭātatāl
|
conditional
|
கட்டினால் kaṭṭiṉāl
|
கட்டாவிட்டால் kaṭṭāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
கட்டி kaṭṭi
|
கட்டாமல் kaṭṭāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கட்டுகிற kaṭṭukiṟa
|
கட்டிய kaṭṭiya
|
கட்டும் kaṭṭum
|
கட்டாத kaṭṭāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
கட்டுகிறவன் kaṭṭukiṟavaṉ
|
கட்டுகிறவள் kaṭṭukiṟavaḷ
|
கட்டுகிறவர் kaṭṭukiṟavar
|
கட்டுகிறது kaṭṭukiṟatu
|
கட்டுகிறவர்கள் kaṭṭukiṟavarkaḷ
|
கட்டுகிறவை kaṭṭukiṟavai
|
past
|
கட்டியவன் kaṭṭiyavaṉ
|
கட்டியவள் kaṭṭiyavaḷ
|
கட்டியவர் kaṭṭiyavar
|
கட்டியது kaṭṭiyatu
|
கட்டியவர்கள் kaṭṭiyavarkaḷ
|
கட்டியவை kaṭṭiyavai
|
future
|
கட்டுபவன் kaṭṭupavaṉ
|
கட்டுபவள் kaṭṭupavaḷ
|
கட்டுபவர் kaṭṭupavar
|
கட்டுவது kaṭṭuvatu
|
கட்டுபவர்கள் kaṭṭupavarkaḷ
|
கட்டுபவை kaṭṭupavai
|
negative
|
கட்டாதவன் kaṭṭātavaṉ
|
கட்டாதவள் kaṭṭātavaḷ
|
கட்டாதவர் kaṭṭātavar
|
கட்டாதது kaṭṭātatu
|
கட்டாதவர்கள் kaṭṭātavarkaḷ
|
கட்டாதவை kaṭṭātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கட்டுவது kaṭṭuvatu
|
கட்டுதல் kaṭṭutal
|
கட்டல் kaṭṭal
|
Derived terms
Etymology 2
From the above. Cognate with Kannada ಕಟ್ಟು (kaṭṭu) and Telugu కట్టు (kaṭṭu).
Noun
கட்டு • (kaṭṭu) (countable)
- tie, band, fastening, ligature
- (medicine) bandage, splint, cast
- (pathology, oncology) boil, abscess, tumor
- Synonym: கட்டி (kaṭṭi)
- fabrication, falsehood, invention
- bounds, regulations of society, community law
- commandment, government
- Synonym: ஆணை (āṇai)
- social relationship, family connection
- bond, tie, attachment
- marriage
- bundle, packet, pack, bale
- Synonym: மூட்டை (mūṭṭai)
- (card games) a pack, set of playing cards
- dam, ridge, causeway
- Synonyms: அணை (aṇai), அணைக்கட்டு (aṇaikkaṭṭu)
- guard, sentry, watch, patrol
- Synonym: காவல் (kāval)
- fortification, protection, defence
- Synonym: அரண் (araṇ)
- building, structure
- Synonym: கட்டடம் (kaṭṭaṭam)
- class, section
- Synonym: வகுப்பு (vakuppu)
- tire of a wheel
- strength, firmness, certainty
- robust build, strong constitution
- surrounding, forcing into a corner, as in chess; encirclement
- abundance, plenty
- divination, foretelling events
- (dated) direction, instruction
- (dated) decorum
- (rare) side of a mountain
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “கட்டு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கட்டு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press